România va avea primul centru de terapie oncologică personalizată din estul Europei

10 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta va funcționa la Timișoara și urmează a fi dat în folosință în anul 2022, după ce, anul viitor, este  programată începerea lucrărilor de construcție.

 

În mai puțin de trei ani, România ar putea deveni un important furnizor de tratament al cancerului, după ce va fi dat în folosință, la Timișoara, singurul centru de terapie personalizată oncologică din zona estică a Europei. Acesta va face parte din structura Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, din orașul de pe Bega, iar pacienții români și cei din țările blocului estic se vor putea trata aici, fără a mai fi nevoiți să se adreseze centrelor similare care funcționează la acest moment doar la Viena și la Istanbul.

Proiectul noului centru ar urma să fie prezentat în următoarele trei săptămâni, studiul de fezabilitate fiind deja câștigat de o firmă din România, care va realiza proiectul viitorului edificiu. Odată aprobat proiectul, responsabilii din administrația publică locală din Timișoara vor colabora cu cei din Ministerul Sănătății, astfel încât, la începutul anului viitor, să poată fi demarate lucrările de construcție. Acestea urmează a se derula pe parcursul a doi ani, așa că până la finele lui 2022, centrul de terapie oncologică personalizată ar trebui să fie deja inaugurat și să își primească primii pacienți, la tratament.

Directorul medical al spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, dr. Cristian Oancea, spune că centrul va fi dedicat în special pacienților cu cancer pulmonar, însă aici vor putea fi tratați și cei cu metastaze la nivelul creierului sau al altor organe. Acesta a explicat că, dintre pacienții oncologici ai spitalului, o mare pondere o au cei cu cancer pulmonar, iar 70% dintre ei ajung aici în stadii foarte avansate ale bolii, când nu se mai poate interveni chirurgical și ceea ce li se mai poate oferi este tratamentul paliativ.

 

Dr. Cristian Oancea

Inițiativa înființării centrului de terapie oncologică personalizată a pornit și de la această realitate tristă, directorul medical explicând că se dorește realizarea unui sistem de radio-chirurgie cu acuratețe submilimetrică, de un nivel calitativ mult peste cel al altor centre de radioterapie din țară. „Vedem că frecvenţa acestei patologii este explozivă în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie, în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara. În România mai sunt centre de radioterapie, dar ceea ce va fi la Timişoara va marca o premieră, pentru că o astfel de tehnologie se mai află în proximitate doar la Viena şi la Istanbul”, a explicat dr. Cristian Oancea.

Acesta a mai precizat că în viitorul centru se va „ținti” cancerul pulmonar în faza incipientă, însă activitatea se va extinde și în sfera extra-pulmonară. „Dacă un pacient cu neoplasm pulmonar are şi metastaze pe creier, de exemplu, se va merge şi pe acea zonă. Ne mulăm după nevoile patologiei, să o contracarăm”, a subliniat directorul medical al spitalului timișorean.

 

În calitate de medic pneumolog, acesta a tras și un semnal de alarmă în privința incidenței cancerului pulmonar în România, care a ajuns la un nivel alarmant, situația fiind cu atât mai gravă, cu cât nu există, la momentul actual, un studiu bine definit în acest sens. „În vara aceasta şi în vara trecută – pentru că vara nu prea sunt pneumonii, fiind extrasezon – eu şi colegii mei vedem zilnic numeroase cazuri de pacienţi chiar foarte tineri, cu cancer pulmonar. Nu avem date despre numărul cancerelor pulmonare, dar sperăm să le avem anul viitor, să facem un studiu. Suntem şi noi înspăimântaţi de cât cancer putem să vedem în ultimii ani, câteodată, mai des decât pneumonia. Principala cauză este fumatul, dar sunt şi pacienţi care nu au acest viciu. Poluarea din aer, din sol pot duce la această patologie. O mare atenţie trebuie să aibă femeile cu cancer de sân sau care sunt predispuse să dezvolte cancer de sân, pentru că acest tip de cancer metastazează rapid pulmonar şi atunci este o situaţie în zona roşie de tratament, la fel cum cancerul pulmonar metastazează rapid în creier”, a argumentat medicul.

Tehnologia care va fi utilizată în cadrul noului centru s-a dovedit deja extrem de eficientă în cazul tumorilor solide, dezvoltate mai ales în zona pulmonară, a creierului sau la nivelul prostatei. Practic, pacienții vor putea fi tratați doar cu ajutorul radioterapiei, fără a mai avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru rezecția tumorii, care va fi distrusă prin acest tratament.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*