Parteneriatul strategic împotriva cancerului pulmonar s-a extins și la Timișoara

14 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul se derulează la nivel internațional, iar în România a fost lansat la începutul lunii trecute la Institutul Oncologic din Cluj.

 

Încă trei unități medicale din România s-au alăturat, la jumătatea acestei săptămâni, programului internațional  „Lung Ambition Alliance”, inițiat de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului Pulmonar și Coaliţia Globală împotriva Cancerului Pulmonar împreună cu companiile Guardant Health şi AstraZeneca.

Obiectivul proiectului vizează dublarea supraviețuirii la cinci ani în cancerul pulmonar, până în anul 2025. Proiectul se derulează sub forma unui parteneriat strategic cu autoritățile și centrele medicale importante din mai multe țări. Începând cu luna octombrie, programul se derulează și în România, fiind lansat oficial la Institutul Oncologic din Cluj.

La o lună de la lansarea pe plan național, parteneriatului strategic i s-au alăturat trei unități medicale importante din Timișoara, proiectul fiind astfel extins și în această regiune. Este vorba de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, Spitalul Municipal  și Centrul medical OncoHelp, din același oraș, ai căror reprezentanți au participat ieri, la o conferință de lansare a programului în orașul de le Bega.

În cadrul evenimentului a fost prezentată o statistică referitoare la incidența cancerului pulmonar în România, din care reiese că vorbim de principala cauză de mortalitate oncologică la nivel național. Anul trecut, au fost diagnosticate 11.240 de cazuri noi, dintre care 8.000 de cazuri la bărbați. Tot în 2018, cancerul pulmonar a fost cauza a 10.277 de decese.

 

Șeful Clinicii de Oncologie din cadrul spitalului municipal din Timișoara, medicul Ştefan Curescu, a precizat că una dintre cele mai mari probleme în ceea ce privește cancerul pulmonar este diagnosticarea tardivă, în stadii inoperabile, ceea ce scade dramatic șansele de supraviețuire ale pacienților. În cazul în care boala este diagnosticată în stadii incipiente, terapia este mai ieftină, iar șansele de supraviețuire, mult mai mari. Pacienții au astfel șansa de a trăi chiar și 30 de ani după operație și tratamentul ulterior. Acesta a explicat că tratamentul chirurgical este cel mai indicat în cazul cancerului pulmonar, însă pentru ca pacientul să fie operabil, tumora trebuie să fie de mici dimensiuni.  

„În ultimii ani au apărut tehnici noi de terapie, medicamente noi şi de aceea avem şi ambiţia de a dubla şansa de supravieţuire. Când pacientul se îndreaptă spre medic pentru că nu mai poate respira, este prea târziu. Noi trebuie să ne schimbăm modul de a face politică medicală. Semnele unei persoane care respiră mai greu, care a slăbit, care prezintă semne de sânge în spută, oboseala permanentă, tuse sunt semnele clasice ale bolilor de plămâni, dar dacă se aşteaptă până apar aceste semne, este prea târziu. Trebuie găsite mijloace de intervenţie, astfel ca noi să găsim bolile în faza asimptomatică, aşa cum încercăm prin screeningul mamar, de col și așa mai departe” a declarat dr. Curescu.

Nu în ultimul rând, medicul spune ce este nevoie și de personal medical calificat, precum și de mai multe aparate de radioterapie și de diagnosticare precoce.

 

Dr. Alis Dema, șefa Laboratorului de Anatomie Patologică din cadrul spitalului județean, a spus, la rândul său, că în ultimii ani se constată o schimbare a subtipurilor predominante de cancer pulmonar, confirmând că majoritatea pacienților ajung la medic în stadii avansate ale bolii. „Avem o creştere a incidenţei cancerului pulmonar, cel puţin aşa sesizăm noi, din metastaze, mai puţin din tumora primară, pentru că nu avem secţie de pneumologie sau chirurgie toracică. Stadiile în care se prezintă pacienţii sunt avansate, și nu mai pot fi operate. Asistăm, practic, la o schimbare a subtipurilor de cancer pulmonar care predomină. Dacă înainte predomina carcinomul scuamos şi cel cu celule mici, acum vorbim de adenocarcinoame tot mai frecvent şi ne confruntăm cu problema de a merge destul de profund pentru a spune exact tipul de cancer pulmonar, graţie acestor terapii ţintite care necesită o tipizare corectă şi o determinare a moleculelor ţintă pentru terapiile ţintite şi pentru tratamentul personalizat” a declarat dr. Alis Dema cu ocazia lansării parteneriatului la Timișoara.

Despre aceste terapii a vorbit și oncologul Şerban Negru, președintele asociației OncoHelp, care patronează centrul medical cu același nume. „Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul pulmonar local-avansat, şi pentru cel metastatic. Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor şi monitorizarea progresiei bolii sunt foarte importante pentru un management corect şi eficient al cancerului pulmonar”, a precizat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*