Primul spital din România în care vor fi tratați copiii bolnavi de cancer e aproape gata

12 august 2020 | 0 comentarii |

Eforturile Asociației „Dăruiește Viață” și a celor două membre fondatoare Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, susținute de sute de mii de români care au contribuit prin donații,  au făcut ca un vis care părea irealizabil să se transforme în realitate.

 

Se spune că dacă pui suflet în ceea ce faci și muncești cu dăruire și pasiune, Dumnezeu însuși se mobilizează alături de tine și lucrurile parcă prind viață, iar rezultatul îți întrece de multe ori așteptările.

Așa pare să se fi întâmplat și cu spitalul pentru copii bolnavi de cancer pe care cele două fete inimoase, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, pe care le-ai vedea mai degrabă în rol de artiste decât de diriginți de șantier, aproape l-au finalizat, în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie” din București.

Din donațiile a peste 350 de mii de români și sponsorizările a peste 4.000 de companii, ele au știut cum să transforme acest efort comun uriaș al românilor cu suflet mare în speranță pentru copiii bolnavi de cancer și pentru părinților lor. Acum, această speranță este la un pas să devină realitate.

Vă mai amintiți când ne ridicam etaj cu etaj? Acum suntem aproape gata cu montarea fațadei ventilate. În fiecare joi avem ședința săptămânală de Șantier, cu arhitecta, cu echipele de lucru, cu furnizorii și cu consultanții străini”, se menționează într-una dintre postările de pe pagina de socializare a Asociației „Dăruiește Viață”, prin intermediul căreia se derulează acest proiect. Iar imaginile cu structura metalică pe care vor sta toate echipamentele blocului operator, cu fațada ventilată și geamurile luminoase și din camera de ședințe (unde se discută despre închideri, centrală și stadiul lucrărilor), vorbesc de la sine.

 

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu

Provocarea de ultim moment este amenajarea interioară, iar primele saloane, spațiile dedicate activităților medicale, copiilor și părinților care-i vor însoți pe copii au fost amenajate, de probă. Ramele galbene din jurul geamurilor, culorile calde și prietenoase sau spațiile generoase de depozitare, dar mai ales „saloanele Primului Spital Național de Copii construit de oamenii mari pentru oameni mici” arată ca într-o poveste. În noul spital, copiii își vor continua copilăria, iar părinții lor nu vor mai fi nevoiți să doarmă pe un scaun, lângă pat, este promisiunea Oanei Gheorghiu și a lui Carmen Uscatu.

V-ați gândit vreodată cum va arăta spitalul la care contribuie atât de mulți oameni? Spitalul la construcția căruia fiecare dintre noi a pus o cărămidă, fie donând prin SMS, fie online, fie, pur și simplu, ducând mai departe vestea despre acest proiect care arată că în România #sepoate? Cum vor arăta camerele pacienților și spațiile dedicate pentru copii și părinți? Avem primele imagini dintr-un salon și, chiar dacă suntem puțin subiectivi, putem spune că arată mi-nu-nat”, este mesajul Asociației Dăruiește Viață.

 

Cele două camere de probă deja amenajate în interiorul șantierului, pe baza proiectului realizat de echipa de arhitecți, condusă de Raluca Șoaită, sunt camere de mock-up, așa cum le numește echipa de lucru, adică spații în care sunt implementate cele mai mici detalii, de la mobilier până la prize, cabluri, conectori etc., exact așa cum se dorește să arate în varianta finală. Rolul acestor camere de probă este acela de a ajuta echipa să ajusteze din timp ceea ce mai trebuie ajustat și să se asigure că spitalul este construit la standardele de excelență către care aspiră atât cei implicați în realizarea proiectului, cât și viitorii beneficiari astfel încât „copiii din România să aibă acces la cele mai bune condiții de tratament”.

Unul din obiectivele noastre cu acest Spital este să creăm spații care să deservească atât pacientul și familia sa, cât și personalul medical. Spații în care cei mici să-și poată continua copilăria, iar părinții lor să nu mai fie nevoiți să doarmă pe un scaun, lângă pat. Spații care să fie gândite astfel încât să ușureze sarcinile zilnice ale personalului medical pentru ca aceștia să se concentreze pe tratarea micuțului pacient. În această etapă, camerele de probă ne ajută să facem ajustările necesare pentru a ne asigura că totul este la locul lui și că este gândit pentru a fi utilizat la potențial maxim. Că fiecare echipament are o priză corespunzătoare, că mobilierul este executat perfect pentru a acomoda nevoilor celor care îl folosesc, că producția elementelor poate fi eficientizată etc.”, arată Asociația Dăruiește Viață.

 

Referitor la acest proiect, Carmen Uscatu declara recent că aici „va exista o echipă medicală specializată în tratarea pacientului-copil și trecută printr-un training de cel puțin șase luni la un centru de referință european. Apoi ne gândim cum să facem să aducem personal medical bine pregătit înapoi în țară, pentru Spitalul pe care îl construim alături de peste 350.000 de oameni și 4.000 de companii. Ne dorim ca standardul de excelență și rigoare care caracterizează acest proiect să se regăsească și la nivelul serviciilor oferite și la nivelul relației care se stabilește între pacient – cadru medical – familie pacient”.

La rândul său, Oana Gheorghiu crede că ONG-urile au dovedit că implicarea lor este departe de a fi „firavă”, așa cum la un moment dat s-a menționat în spațiul public. „Știm zeci de ONG-uri care au făcut ceea ce am făcut și noi în această perioadă – au ajutat pe cât au putut cu echipamente de protecție sau echipamente medicale spitalele din toată țara. Mi se pare incredibil că multe dintre acestea sunt ONG-uri mici, ONG-uri din comunități, oamenii care vor să ajute și să facă bine. Mi-ar plăcea ca munca lor să fie recunoscută și apreciată de autorități, cu atât mai mult cu cât reacția lor a fost mult mai rapidă decât a ministerelor, a DSP-urilor și a altor instituții care au un întreg aparat în spate”, a spus Oana, subliniind că rolul ONG-urilor este de a aduce în discuție publică problemele identificate în societate, în comunitățile din care acestea provin. „Personal, cred că atunci când oamenii unei comunități vin împreună pot face lucruri extraordinare”, a mai spus ea.

 

De mulți ani, Asociația „Săruiește Viață” a ajutat un numar impresionant de părinți și copii să trateze boli grave, atunci când nu le mai rămăsese decât disperarea și nimeni nu îi mai putea ajuta.

În plus, astăzi există Spitalul Modular 1 Elias în care se tratează zeci de pacienți cu coronavirus, pentru că mai mulți oameni au răspuns PREZENT chemării din luna martie a Asociației „Daruiește Viață”.

La Spitalul Clinic de Copii Brașov, asociația a reamenajat și renovat, în 2017, compartimentele de Imunologie, Hemato-Oncologie și Diabet pentru a oferi condiții moderne de tratament copiilor cu boli grave.

Mulți oameni și-au pus la dispoziție timp, expertiză, efort, resursele companiilor lor fără a cere nimic în schimb. Pentru că mai mulți oameni au crezut în ideea noastra și în necesitatea acestui spital și ne-au ajutat să o implementăm”, susțin reprezentantele asociației, care și-au propus să schimbe radical sistemul medical din România, în beneficiul pacienților și al adrelor medicale.

Împreună, #NoiFacemUnSpital. Oricine se poate alătura proiectelor Asociației „Dăruiește Viață” cu o donație pe www.daruiesteviata.ro, sau cu un SMS la 8864 cu textul SPITAL pentru o donație lunară de 4 euro. *SMS-ul este valabil doar pe teritoriul României, în rețelele: Vodafone, Orange, Digi Mobil și Telekom Romania Mobile.

 


Adaugati un comentariu


 

*