Spitalul modular Elias, gata pentru a trata pacienții cu coronavirus

19 iunie 2020 | 0 comentarii |

Acesta a fost construit exclusiv din donații de Asociația Dăruiește Viață și are 38 de paturi unde pot fi tratați pacienți care au nevoie de terapie intensivă sau, după caz, pacienți cu boli infecțioase, urmând ca după pandemie să fie relocat și adaptat pentru tratarea marilor arși.

 

Construcția spitalului modular pentru pacienți cu coronavirus din curtea spitalului Elias din Capitală a fost finalizată. Este printre cele mai moderne unități medicale din țară și a fost construit de asociația „Dăruiește Viață”, exclusiv cu bani din donații. Construcția a costat peste două milioane de euro și este cea mai modernă de acest fel din țară. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru acest spitalul, iar zeci de companii au sponsorizat proiectul.

Reprezentanții Spitalului Elias spun că structura modulară instalată în curtea unității medicale va funcționa ca secție de Boli Infecțioase emergente, urmând a primi si trata pacienții infectați cu noul coronavirus sau, după caz, cu alți germeni. Este dotat cu instalaţii de oxigen şi pentru filtrarea aerului, atât la intrarea cât şi la ieşirea din saloane, pentru a evita împrăştierea virsului, câr și cu spaţii de sterilizare şi laborator propriu în care se pot face testele. În plus, aici sunt respectate circuitele medicilor şi pacienţilor, cu duşuri speciale pentru decontaminare.

Spitalul Modular 1 Elias este dovada că se pot ridica spitale cu circuite medicale, cu instalații de tratare a aerului, cu gaze medicale pentru fiecare pat etc. Este un spital ridicat în aproximativ două luni, cu 38 de paturi, unde se pot trata pacienți care au nevoie de terapie intensivă, pacienți cu boli infecțioase sau, după adaptări ulterioare, mari arși”, a anunțat Asociația Dăruiește Viață, menționând că destinația de spital pentru mari arși se va materializa după demontarea structurii modulare și relocarea ei în altă unitate sanitară.

 

Noul spital modular, cu o suprafață de 1200mp, dispune de 38 de paturi dotate cu gaze medicale pentru a putea trata cazuri grave (de terapie intensivă) și crește așadar, numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19. Construcția respectă ultimele standarde medicale, cu circuite pentru medici și pacienți, spații pentru decontaminar și instalații speciale de filtrare a aerului. După epidemie va putea fi transformat în spital pentru mari arși, în condițiile în care România are foarte puține paturi pentru acești pacienți, chiar și la aproape 5 ani după „Colectiv”.

Costurile de relocare și de refolosire ca spital pentru mari arși sunt mici”, spun reprezentanții „Dăruiește Viață”. Realizarea acestui proiect este „un exemplu de implicare civică, dar ar trebui să devină un exemplu de implicare a autorităților, pentru că până la urmă, noi toți suntem plătitori de taxe și impozite și nu ar trebui să facem astfel de proiecte prin implicare civică. Cred că implicarea noastră civică ar trebui să devină mai accentuată în zona de a pune presiune pe autorități și a le arăta că se poate”, mai spune Oana Gheorghiu, subliniind că atât acest spital modular cât și spitalul de la Marie Curie, construit de aceeași asociație, demonstrează autorităților că „se pot face lucrurile” și că nu mai au nici o scuză.

 

Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu

Din momentul izbucnirii crizei coronavirusului în România, Asociația „Dăruiește Viață” a direcționat toate donațiile primite, adică peste 4,2 milioane de euro, către sprijinirea spitalelor în lupta împotriva coronavirusului – aparatură medicală și materiale de protecție. La începutul lunii aprilie, asociația anunța că începe și construcția unui spital modular în curtea Spitalului Elias din București, unde vor fi tratați pacienți infectați cu noul coronavirus.

Asociația „Dăruiește Viață”, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, și-a propus să schimbe „din temelii sistemul sanitare românesc”. A investit peste 10 milioane de euro în dotarea spitalelor din România, a schimbat un Ordin de ministru pentru ca pacienții să aibă dreptul la tratament în străinătate și a construit două spitale.

Spitalul modular din curtea Spitalului Elias este al doilea astfel de proiect, după spitalul pentru copii bolnavi de cancer care este însă în construcție, în curtea Spitalului Marie Curie din București. „În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Asociația Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. Este pentru prima dată când, în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări”, arată reprezentanții asociației.

Cei care doresc să ajute ca și spitalul de la Marie Curie să se finalizeze, pot susține acest proiect cu 4 euro pe luna, printr-un SMS trimis la 8864 cu mesajul SPITAL.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*