Donațiile pentru construirea spitalului de oncologie pediatrică au depășit orice așteptări

30 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

În doar trei săptămâni au fost strânse donații ce depășesc 4 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă obţinută în urma unei campanii de strângere de fonduri lansate de un ONG în România într-un timp atât de scurt.

 

Înființarea primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România este un proiect care va fi cu succes dus la îndeplinire, asta și datorită faptului că, de la momentul lansării, a atras numeroase donații, consemnând chiar și un record pentru România în privința sumelor atrase în decurs de mai puțin de o lună. Proiectul a fost demarat la inițiativa asociației Dăruiește Viață, care a lnsat în cursul lunii decembrie a anului trecut și o campanie pentru a atrage donații care să asigure fondurile necesare continuării lucrărilor demarate în curtea spitalului Marie Curie. Impactul campaniei a fost unul impresionant, în decurs de trei săptămâni fiind făcute peste 100.000 de donații, a căror valoare depășește 4 milioane de euro. Reprezentanții asociației spun că în acest caz a fost consemnat și un record național, fiind vorba de cea mai mare sumă obținută în cadrul unei campanii umanitare desfășurate de un ONG, într-un interval de timp mai mic de o lună.

În condiţiile în care 2017 a fost ultimul an în care companiile cu cifră de afaceri sub un milion de euro au mai putut redirecţiona 20% din impozitul pe profit către un proiect al unui ONG, campania lansată la începutul lunii trecute a mobilizat peste 1.200 de companii să devină fondatori ai primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, prin această facilitate fiscală.

 

Acestor companii li s-au adăugat mulți donatori persoane fizice, care au contribuit la acest demers, fie trimițând SMS cu mesajul „SPITAL”, la numărul 8844, fie prin intermediul platformei on-line Bursa de Fericire, fie donând direct din țară sau din străinatate diferite sume, în contul asociației umanitare.

Proiectul a fost demarat în anul 2015, fiind pentru prima dată când, în România, un ONG construieşte un spital de la zero, exclusiv din donaţii şi sponsorizări, cu o investiţie estimată de circa 8 milioane de euro, în condițiile în care în țară nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia.

Până în prezent, a fost finalizată demolarea clădirilor vechi pentru eliberarea terenului pe care va fi ridicată noua construcţie şi au început lucrările de deviere a traseelor de utilităţi. Faza construcţiei efective este prevăzută să demareze la începutul lunii martie, în funcţie de starea vremii, cu realizarea lucrărilor de structură.

 

Oana Gheorghiu

Dat fiind scuccesul nebănuit al campaniei de strângere de fonduri, asociația umanitară a anunțat că sumele strânse din donații vor permite atât implementarea proiectului în etapele şi la termenele planificate, cât şi dezvoltarea proiectului iniţial pe o nouă direcţie.

Astfel, este avută în vedere și o  extindere a proiectului inițial, prin adăugarea unui bloc operator modern, precum şi a altor departamente necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, extindere pentru care va continua strângerea de fonduri.

„Blocul operator din actualul spital Marie Curie nu a fost niciodată modernizat de la construcţia spitalului, condiţiile sunt improprii, iar un număr din ce în ce mai mare de copiii diagnosticaţi cu cancer au nevoie de intervenţii chirurgicale. Mobilizarea fără precedent din luna decembrie, modul în care societatea a răspuns chemării lansate de campania noastră, ne-au încurajat să gândim mai departe, la o extindere a proiectului iniţial, cu adăugarea unui bloc operator ultra-modern şi a altor compartimente necesare, ceea ce ar reduce semnificativ şansele apariţiei şi purtării infecţiilor intraspitaliceşti dintr-o clădire în alta. Această dezvoltare a proiectului va face obiectul strângerii în continuare de fonduri”, a declarat în acest sens Oana Gheorghiu, vicepreşedintele asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

 


Adaugati un comentariu


 

*