Organizatia Salvati Copiii – 25 de ani in slujba vietii

9 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Cea mai longeviva organizatie non-profit din Romania aniverseaza aceasta varsta printr-un nou gest caritabil facut in beneficiul copiilor nascuti prematur.

 

Gabriela Alexandrescu, directorul organizatiei

Gabriela Alexandrescu, directorul organizatiei

Anul 2015 marcheaza implinirea a 25 de ani de activitate a organizatiei Salvati Copiii, cea mai longeviva organizatie neguvernamentala din Romania. Implinirea acestor 25 de ani, marcati de proiecte si parteneriate de succes, dezvoltate in special in beneficiul copiilor aflati in situatii dificile, este marcata zilele acestea printr-o serie de manifestari, una dintre acestea fiind o noua donatie ce va fi facuta azi unei maternitati.

Astfel, maternitatea din Campulung Moldovenesc va primi astazi, in dotare, un incubator de transport si o lampa de fototerapie, in valoare de 14.000 de euro. Echipamentele au fost achizitionate din donatiile primite in conturile organizatiei, in urma campaniilor umanitate desfasurate in ultima perioada, in scopul dotarii unitatilor medicale din tara cu echipamente necesare acordarii ingrijirilor copiilor nascuti prematur. Prin campaniile „Bun benit pe lume!” si „Un gest pentru o viata” s-a reusit, in perioada 2012 -2014, doatarea a 54 de maternitati si sectii de neonatologie din tara.

Pentru anul in curs, organizatia si-a propus dotarea a inca 21 de sectii de neonatologie si maternitati, cu echipamente in valoare totala de 300.000 de euro.

 

salvati copiiiPrintre unitatile medicale avute in vedere pentru acest an se numara si maternitatea Buzau, care ar urma sa primeasca o donatie de echipamente medicale, dupa cele din Campulung Moldovenesc si din Arad. Ramane de vazut unde vor fi instalate aparatele din respectiva donatie, in conditiile in care autoritatile locale tot promit ca vor deschide noua maternitate, insa e greu de crezut ca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul anului.

In cursul celor 25 de ani de activitate, organizatia Salvati Copiii s-a implicat activ nu doar in domeniul Sanatatii ci si in educatie,  deruland alaturi de partenerii sai numeroase campanii si programe pentru reducerea violentei si apararea drepturilor copilului, care au dus la imbunatatirea vietii a peste 1.150.000 de copii din intreaga tara.

 

incubator bebelusi prematuri - Salvati copiiiProgramele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situaţii dificile, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc.

Salvati Copiii este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Activitatea organizatiei a fost rasplatita, de-a lungul acestor ani, cu numeroase premii si distinctii. Anul trecut, proiectul „Bun venit pe lume!” a primit marele premiu la Gala Societatii Civile. Proiectul este aproape de final si de momentul bilantului, la sfarsitul acestui an urmand a se stabili daca a fost atins obiectivul fixat de initiatori, anume acela de reducere cu 15 la suta a ratei mortalitatii infantile, in perioada 2010 – 2015. Acest proiect s-a materializat atat prin dotarea mai multor maternitati si sectii de neonatologie cu aparatura necesara, cat si prin pregatirea catorva zeci de medici cu specializare in obstetrica, ginecologie si neonatologie, in scopul de a creste detectia cazurilor de copii cu malformatii cardiace corectibile inca din perioada prenatala.

Potrivit statisticilor oficiale, Sanatatea din Romania are alocat doar 4,2 la suta din PIB, in timp ce media europeana este de aproximativ 8 la suta. In acest context, speranta de viata este la noi cu 5 ani mai mica, suntem in continuare primii la mortalitatea infantila – dubla fata de cea din statele UE, iar 36 la suta dintre decesele evitabile se produc din lipsa accesului la servicii medicale si tratatamente in timp util.

Iar proiectul de buget pentru anul viitor nu pare sa contina schimbari in bine in privinta finantarii acestui sector.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*