Ecograf performant donat de Salvati Copiii, maternitatii din Pitesti
Ca si celelalte donatii facute pana acum altor maternitati si sectii de neonatologie din tara, aparatul a fost achizitonat din banii stransi din donatii.
La aproximativ doua saptamani dupa ce a donat un incubator Maternitatii Giulesti din Capitala, organizatia Salvati Copiii a facut un nou gest caritabil, de aceasta data in beneficiul maternitatii din Pitesti. Unitatea medicala a beneficiat astfel de ce-a de-a treia donatie primita din partea organizatiei umanitare. De aceasta data este vorba despre un ecograf performant, in valoare de 20.000 de euro, care ii va ajuta pe medicii neonatologi sa diagnosticheze mult mai eficient diferite afectiuni si sa intervina la timp pentru a le salva viata si a le sigura o viata normala copiilor veniti pe lume in maternitate. Noul aparat constituia o necesitate pentru unitatea medicala. Medicul neonatolog Miheala Vintila, sefa sectiei in dotarea careia va functiona ecograful, a precizat ca acesta este necesar pentru diagnosticarea unor afectiuni ce pot constitui urgente medicale sau chirurgicale, precum hemoragiile sau malformatiile, cat si pentru diagnosticarea precoce a displaziilor si luxatiilor congenitale de sold si monitorizarea evolutiei altor afectiuni, cum ar fi hemoragiile intracraniene.
Sectia de Neonatologie a mai fost dotata de Salvati Copiii, in ultimii trei ani, cu un ventilator pentru suport respirator si doua incubatoare destinate copiilor nascuti prematur, in valoare de aproximativ 40.000 de euro.
Anul trecut, la Maternitatea Pitesti s-au inregistrat 2.269 de nasteri, dintre care 209 inainte de termen. Maternitatea este una de nivel II, ceea ce inseamna ca ingrijeste nou-nascuti cu o greutate de peste 1.500 de grame la nastere, ce vin pe lume la cel putin 32 de saptamani. Aici se primesc, prin transfer, nou-nascutii cu probleme din Campulung, Mioveni, Curtea de Arges, Costesti, Calinesti. Mortalitatea infantila la nivelul judetului Arges a fost, in 2015, de 7 la mie, mai mica decat media nationala de 8 la mie, dar aproape dubla fata de media UE, care este de 3,7 decese la o mie de nou-nascuti.
La fiecare sase ore, in Romania moare un copil mai mic de un an, conditii in care tara noastra se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8 decese la 1.000 de nou-nascuti vii, in 2015. Acesti copii ar putea trai daca maternitatile ar avea suficiente echipamente medicale performante.
Prin proiectul Fiecare Copil Conteaza, organizatia Salvati Copiii a reusit pana in prezent sa doteze 58 de maternitati cu incubatoare, mese de resuscitare si aparate de ventilatie. In 2016, Salvati Copiii isi propune dotarea a 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din intreaga tara. „Ne-am propus ca anul acesta sa dotam si alte 29 de maternitati cu echipamente moderne, in valoare totala de 350.000 de euro, pe langa cele 58 de unitati pe care le-am echipat pana acum. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa tinem in viata copiii nascuti prematur, pana cand organismul lor poate lupta si se poate apara singur. Prin dotarile de pana acum, Salvati Copiii a contribuit la salvarea a peste 18.000 de copii, iar donatiile viitoare vor ajuta alte cateva mii, in anii urmatori”, a declarat cu aceasta ocazie Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei.
Aceasta a mai adaugat ca cei care doresc sa sustina demersul Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile in Romania o pot face trimitand un sms lunar la 8844 cu textul „SALVEZ”, donand astfel doi euro.