Avocatul Poporului solicită ca pacienții Covid asimptomatici să nu mai fie internați obligatoriu

Este dat exemplul altor state europene, fiind citat și un ordin al ministrului Sănătății care precizează că acești pacienți nu primesc tratament.

 

După gafa cu monitorizarea „torturii” în spitalele suport-COVID-19, în urma căreia și-a atras numeroase critici atât din partea medicilor cât și a societății civile, Avocatul Poporului încearcă să „dreagă busuiocul” și să-și găsească o justificare printr-o solicitare care are mai multă logică. Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă, mai multe spitale suport Covid-19 din țară, printre care și cel de la Râmnicu Sărat, au ajuns la capacitatea maximă și nu mai pot primi pacienți, fiind nevoie de găsirea unor soluții rapide pentru internarea noilor cazuri confirmate, care continuă să se mențină la un nivel ridicat.

Tot mai multe voci, printre care și specialiști din domeniul medical, susțin că s-a ajuns în această situație întrucât sunt internați în mod obligatoriu și pacienții asimptomatici, uneori împotriva voinței lor, și astfel se aglomerează inutil spitalele, când persoanele respective ar putea fi plasate în carantină la domiciliu.

 

Internările obligatorii se fac în baza unui ordin al ministrului Sănătății, care prevedea inițial posibilitatea ca persoanele asimptomatice confirmare cu Covid-19 să poată fi carantinate la domiciliu pe baza unei declarați pe propria răspundere și doar în condițiile în care spațiul permite carantina individuală sau separarea completă de restul locatarilor din același domiciliu.

La scurt timp, ordinul de ministru a fost modificat, fiind eliminată prevederea care se referea la posibilitatea plăsării în carantină a pacienților asimptomatici, iar internarea a devenit obligatorie pentru toate categoriile de pacienți confirmați cu Covid-19, mulți dintre cei aflați în prezent în spitale neavând simptome specifice și neprimind tratament.

Pentru că tot mai mulți pacienți care s-au aflat în această situație au reclamat faptul că au fost „forțați” să rămână în spital, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a adresat o recomandare autorităților din sănătate, cu privire la obligativitatea internării persoanelor asimptomatice confirmate cu Covid-19.

 

Instituția citează Ordinul ministrului Sănătății din 21 mai, conform căruia „persoanele infectate cu acest virus, care rămân asimptomatice pe toată durata evoluției infecției, nu primesc tratament, întrucât nu s-a demonstrat că ar reduce durata de excreție a virusului”. De asemenea, este dat și exemplul statelor membre UE precum și al Marii Britanii și Elveției care, conform informațiilor disponibile pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, nu au luat măsura internării obligatorii a pacienților asimptomatici confirmați cu Covid-19. „De altfel, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor Infecțioase din cadrul Uniunii Europene recomandă posibilitatea carantinării la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu Covid-19, care nu prezintă simptome sau reprezintă cazuri ușoare. Mai mult, ghidul privind criteriile de ieșire din izolare pentru pacienții Covid-19, actualizat pe data de 17 iunie 2020, prevede externarea pacienților după un număr maxim de 10 zile fără a mai fi necesară să testarea persoanelor în cauză” – se mai arată în sesizarea Avocatului Poporului.

 

Renate Weber

Renate Weber, care deține funcția de avocat al poporului, mai precizează că instituția sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a reglementărilor legale în acest sens, întrucât acestea „dau posibilitatea unui organ administrativ să dispună măsuri privind restrângerea exercițiului libertății individuale”. În consecință, recomandă Ministerului Sănătății „să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la consimțământul pacienților, cu ocazia internării persoanelor depistate pozitiv cu Covid-19 în unități spitalicești și să analizeze cu maximă celeritate necesitatea reglementării situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu Covid-19, ținând cont de recomandările forurilor internaționale”.

În cazul în care ministerul va da curs acestor recomandări, va fi necesar să se găsească o modalitate de monitorizare permanentă a persoanelor asimptomatice plasate în carantină la domiciliu. Specialiștii cred însă că ar putea fi dificil, în condițiile în care mulți dintre pacienți sunt tentați să nu respecte carantina la domiciliu, fie din ignoranță, fie pentru că sunt ferm convinși că „virusul nu există” și că totul este o conspirație. Există numeroase cazuri de pacienți care au încercat sau chiar au reușit să fugă din spital și este greu de crezut că astfel de persoane ar respecta măsurile de izolare la domiciliu, în ciuda faptului că riscă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*