Pacientii sub 14 ani au dreptul de a fi internati impreuna cu unul dintre parinti
Ministerului Sanatatii a reactionat astfel la petitia semnata de peste 8.200 de cetateni si a unei investigatii demarate de Avocatul Poporului, sesizat in acest sens.
In urma cu cateva saptamani, mai multi parinti din judetul Sibiu si-au exprimat nemultumirea asupra faptului ca nu li se permisese sa se interneze in spital impreuna cu copiii lor care aveau varste sub 14 ani. Motivul invocat de reprezentantii Spitalului de Pediatrie din Sibiu era lipsa de spatiu, in conditiile in care unitatea medicala era in reparatii, insa parintii nu s-au lasat convinsi de acest argument si au facut demersuri pentru a li se permite sa stea in spital permanent, impreuna cu copiii lor bolnavi.
In acest scop a fost intocmita o petitie, care a fost semnata de peste 8.200 de cetateni, care cereau autoritatilor sa permita internarea unuia dintre parinti in cazul pacientilor care au mai putin de 14 ani. Parintii carora nu li s-a permis acest lucru la spitalul din Sibiu au reclamat faptul ca, dupa externare, copiii s-au intors acasa traumatizati psihic, motivul fiind lipsa unui parinte care sa le asigure ingrijirea si sprijinul moral pe durata internarii si in timpul unor proceduri medicale simple dar traumatizante pentru copii, cum ar fi recoltarea de sange sau montarea unei branule.
In absenta parintilor, copiii supusi unor astfel de proceduri au fost imobilizati fortat, parintii reclamand si situatii in care copii de varste foarte mici au fost contentionati de paturi intrucat nu exista nici personal suficient pentru a asigura supravegherea lor permanenta.
In sprijinul solicitarii lor, parintii au adus si argumentele unor studii stiintifice care arata ca aplicarea fortata a tratamentelor medicale, in cazul copiilor, prezinta dezavantaje clare si poate avea efecte negative asupra psihicului acestora, fapt ce impune prezenta parintilor alaturi de ei pe toata perioada spitalizarii si in timpul aplicarii unor proceduri medicale.
Zilele trecute, demersul parintilor din Sibiu a ajuns si in atentia Avocatului Poporului, institutie care si-a exprimat sprijinul pentru cauza acestora si a anuntat ca va avea intalniri in acest sens cu Colegiul Psihologilor si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, in cadrul carora vor fi discutate aspectele semnalate de parinti.
In cursul zilei de ieri, Ministerul Sanatatii a transmis un comunicat prin care le da dreptate parintilor, precizand ca internarea copiilor mai mici de 14 ani, impreuna cu unul dintre parinti, este un drept, nu o favoare, iar spitalele trebuie sa gaseasca solutii si se conformeze in cazul in care parintii au o astfel de solicitare.
MS precizeaza ca exista un ordin clar in acest sens si reaminteste prevederile acestuia: „Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1.284/2012 privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice prevede la art. 5 ca in cazul copiilor internati in sectiile/compartimentele de terapie intensiva se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre parinti, daca se solicita acest lucru. In cazul copiilor pana la 14 ani internati in oricare dintre sectiile/compartimentele din unitatea sanitara se accepta prezenta unui apartinator permanent, daca se solicita acest lucru. In cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani internati in oricare dintre sectiile/ compartimentele din unitatea sanitara se poate accepta prezenta unui apartinator permanent, cu acordul sefului de sectie/ coordonatorului de compartiment” se precizeaza in comunicat.
La scurt timp, prefectul Sibiului a transmis ca autoritatile medicale din judet se vor conforma, iar pana la finalul anului, sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Pediatrie va fi extinsa pentru a se crea suficient spatiu si pentru apartinatori.
Precizarile MS vizeaza insa toate unitatile medicale din tara care, astfel, nu vor mai putea invoca niciun pretext pentru a refuza internarea unuia dintre parinti in cazul pacientilor sub 14 ani. Ramane de vazut cum va fi rezolvata problema spatiilor, stiut fiind ca multe sectii din tara nu pot asigura loc suficient nici macar pentru pacienti, dar mai ales vor trebui impuse conditii stricte de sanitatie, pentru a nu exploda infectiile nosocomiale.