Patru firme se lupta pentru mentenanta sistemelor informatice ale CNAS

Perioada pentru depunerea ofertelor a expirat, iar in aceasta perioada se face evaluarea lor, urmand sa se atribuie contractele, probabil, ofertantului cu cel mai bun pret.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASCasa Nationala pentru Asigurari de Sanatate continua procedura de atribuire a mentenantei si suportului tehnic pentru Sistemul informatic al cardului de sanatate si pentru Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate. Contractul cu SIVECO a ramas in aer dupa ce sefii firmei au ajuns dupa gratii, iar serviciile asigurate s-au dovedit catastrofale, in special in ceea ce priveste cardul de sanatate. Utilizarea acestui instrument, foarte util de altfel, s-a dovedit inca de la inceput un adevarat cosmar pentru medici si pacienti, sistemul informatic ce ar fi trebuit sa asigure buna functionare a cardurilor blocandu-se cel putin o data pe saptamana sau functionand extrem de greu, fapt ce i-a adus la exasperare pe furnizorii de servicii medicale si pe pacienti.

Cum compania care asigura mentenanta a inceput sa aiba nenumarate probleme, mai ales dupa ce Irina Socol, fostul presedinte, a fost arestata si ulterior condamnata definitiv la inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, s-a incercat asigurarea mentenantei cu personalul propriu al CNAS. S-a dovedit ca acestia nu aveau insa priceperea necesara, asa ca s-a cautat un furnizor specializat in asigurarea mentenantei si suportului tehnic pentru cele doua sisteme informatice importante.

 

card-medicAnuntul a fost facut la sfarsitul lunii martie, la scurt timp fiind demarate procedurile de licitatie pentru atribuirea acestor servicii. Zilele trecute s-a incheiat prima etapa a acestui proces, cea a depunerii ofertelor, CNAS anuntand numele firmelor care se vor lupta pentru atribuirea contractelor. In cursa s-au inscris patru firme, doua dintre ele depunandu-si ofertele de servicii pentru ambele sisteme informatice. Astfel, pentru mentenanta si suportul tehnic al sistemului informatic al cardului de sanatate s-au inscris in cursa ofertantii Hewlett-Packard SRL, IT Capital Management SRL si Team Net International SA, in timp ce pentru mentenanta si suportul tehnic al Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate se bat Hewlett-Packard SRL, Master Technology Systems SRL si Team Net International SA.

In perioada imediat urmatoare va avea loc evaluarea ofertelor, precum si celelalte etape procedurale, criteriul principal de atribuire a fiecarui contract fiind pretul cel mai bun, cu respectarea minima si obligatorie a cerintelor din caietul de sarcini respectiv.

 

siui_cnasContractele cu castigatorii vor fi incheiate pe o perioada de trei ani si vor avea ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanta si suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic al cadrului de sanatate, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru platforma informatica a CNAS.

In acest seens, Casa de Asigurari de Sanatate pune la bataie 18,8 milioane de lei, valoarea maxima estimata a contractului ce urmeaza sa se incheie cu furnizorul de servicii, pentru mentenanta sistemului informatic al cardului de sanatate si alti 8.386.506 de lei, fara TVA, valoarea maxima pentru celalalt contract.

Reamintim ca majoritatea firmelor care participa acumla licitatie si-au oferit serviciile si atunci cand acestea au fost oferite SIVECO, au existat chiar numeroase contestatii, dar au invins, se pare, interesele unor grupuri de decidenti politici implicati in scandalul care mai tarziu a aruncat in aer sistemele informatice ale majoritatii institutiilor publice.

 


Categorii: Actual, C.A.S., IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*