Aproape doua treimi dintre serviciile medicale ale lunii mai, validate cu cardul de sanatate

28 mai 2015 | 0 comentarii |

6,4 milioane de servicii medicale au fost validate cu cardul de sanatate si 3,9 milioane,  fara card, in perioada 1-27 mai. Peste 14 milioane de carduri au fost distribuite, iar 350.000 mai sunt de distribuit, anunta CNAS.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Peste 14 milioane de carduri de sanatate au fost distribuite, iar aproximativ 350.000 au mai ramas de distribuit pana la data de 27 mai. Cele mai multe dintre cardurile nedistribuite – 113.000, sunt la Casa de Asigurari de Sanatate Municipiului Bucuresti (CASMB), se arata intr-un comunicat al CNAS. Aceeasi sursa precizeaza ca numarul total de carduri returnate la CASMB de Posta Romana a fost initial de 192.000 de carduri, dintre care au fost distribuite peste 79.000 la ghiseele Casei si prin intermediul medicilor de familie.

CNAS recunoaste ca, in prezent, aproximativ 30.000 de carduri sunt blocate in sistem, dar spune ca cele mai multe dintre acestea s-au blocat din cauza tastarii gresite a pin-ului si din cauza scoaterii lor din cititor inainte de confirmarea in sistem a validarii, in timp ce medicii de familie si nu numai ei se plang de functionarea defectuoasa a sistemului informatic si de raspunsul extrem de greoi al serviciului helpdesk, atunci cand acesta se solicita pentru deblocare.

Deblocarea cardurilor de sanatate se poate face de catre furnizorul de servicii medicale apeland la helpdesk sau de catre pacient, la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla”, sustine conducerea CNAS, intr-un comunicat de presa.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

La mai putin de o luna de la introducerea cardului national de sanatate, ca instrument de validare si decontare a serviciilor medicale acordate asiguratilor care au intrat in posesia acestui document, numarul validarilor cu cardul a ajuns in ultimele zile la 70% din totalul serviciilor medicale acordate, sustine CNAS.

Implementarea cardului de sanatate este rezultatul sprijinului constant oferit de Guvernul Romaniei. Ministerul Sanatatii este unul dintre actorii principali care a contribuit la implementarea acestui proiect. De asemenea, a contat foarte mult sprijinul si intelegerea tuturor furnizorilor de servicii medicale, care au constientizat importanta cardului national de sanatate. Nu in ultimul rand, acest sistem construit pentru pacienti a beneficiat de sprijinul acestora si le multumesc foarte mult”, declara Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

 

card-sanatate-medicIn perioada 1 – 27 mai, la nivel national au fost acordate 6,4 milioane de servicii medicale validate cu cardul de sanatate, iar 3,9 milioane de servicii medicale acordate fara card.

In totalul serviciilor medicale acordate fara card sunt cuprinse si serviciile acordate copiilor si persoanelor neasigurate. Din a doua saptamana de functionare a sistemului cardului national de asigurari de sanatate s-a dublat numarul serviciilor validate cu cardul, fata de cele acordate fara card. Mai mult de jumatate din totalul acestor servicii au fost acordate de medicii de familie. (…) Cu o saptamana inaintea implementarii cardului de sanatate, in data de 24 aprilie, au fost activate in sistem 50.000 de carduri, iar in data de 4 mai au fost activate 147.000 de carduri. Dupa aceasta data, au fost activate in medie aproximativ 250.000 de carduri pe zi. Pana in data de 27 mai numarul total de carduri activate este de 6,2 milioane”, se arata in comunicatul CNAS.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*