Ministerul Sanatatii se lauda cu banii norvegienilor

2 iulie 2015 | 0 comentarii |

Un proiect pentru imbunatatirea serviciilor de hematologie si oncologie pediatrica a fost demarat  cu o contributie a Guvernului norvegian de peste 4,8 milioane de euro, in timp ce contributia partii romane, reprezentata de Ministerul Sanatatii, este de doar 848.347 de euro.

 

asociatia pavel cancer (4)Ministerul Sanatatii (MS) anunta, printr-un comunicat, ca a reusit atragerea unor fonduri de 5,6 milioane de euro destinati imbunatatirii serviciilor din domeniul hematologiei si oncologiei pediatrice. In document se precizeaza, apoi, ca acesti bani vor fi alocati in cadrul unui parteneriat si ca cea mai mare parte din suma va veni din partea Guvernului Norvegiei, care nu este la primul ajutor substantial acordat sistemului medical din Romania.

Proiectul se numeste „Imbunatatirea serviciilor acordate in domeniul hematologiei si oncologiei pediatrice in Romania, prin achizitia de bunuri, servicii si lucrari de specialitate” si a fost semnat din partea romana de Ministerul Sanatatii si Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu, suma totala investita fiind de 5.655.653 de euro. Cea mai mare parte din aceasta suma, mai precis 4.807.305 de euro, vine din partea norvegienilor, in timp ce contributia Ministerului Sanatatii se rezuma la doar 848.347 de euro.

 

inimacopiilor-cardiologiemariecurie-10-sept-2013-1In comunicatul amintit se mai precizeaza ca obiectivul proiectului este acela de a imbunatati asistenta medicala in domeniul hematologiei si oncologiei pediatrice, prin asigurarea infrastructurii de baza pentru patru centre regionale din tara.

Concret, o parte din bani vor fi alocati dotarii cu aparatura si reabilitarii sectiilor de profil de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu din Timisoara, Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii Sf. Maria  din Iasi si Institutul Oncologic Bucuresti.

Totodata, o parte din fonduri vor fi folosite pentru instruirea personalului din aceste sectii, fiind avute in vedere 289 de persoane – medici, asistente si infirmiere.

In legatura cu acest proiect, ministrul Nicolae Banicioiu a declarat ca „ne dorim ca toate acestea sa conduca la cresterea ratei de diagnostic in stadii precoce, curabile a cazurilor de hematologie si oncologie pediatrica, precum si rata de vindecari, folosind infrastructura moderna ce va fi achizitionata prin proiect”, potrivit comunicatului MS.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

Banicioiu a vorbit despre acest proiect si la Iasi, unde a participat ieri, la inaugurarea Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Sfantul Spiridon. Cu aceasta ocazie, ministrului i s-a adus in atentie si situatia Spitalului de Copii Sfanta Maria din localitate, in special a Sectiei de Oncologie a acestuia, ale carei dotari lasa mult de dorit. Nicolae Banicioiu a dat, cu aceasta ocazie, asigurari ca sectia respectiva va beneficia de dotari in valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro, bani care vor fi alocati in cadrul proiectului derulat cu partenerii norvegieni. „Imi aduc aminte ca am fost acum cateva luni la Sf. Maria si nu era RMN, ceea ce este inadmisibil. Este un proiect national de oncopediatrie, care predeve suplimentarea dotarilor in astfel de sectii, cum este cea de la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi, unde aparatura nu este conforma. Concret, este vorba despre 1,6 milioane de euro, meniti strict pentru dotari si echipamente, tot ceea ce mai este necesar pe langa RMN”, a declarat cu ocazia vizitei la Iasi, ministrul Sanatatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*