Ministrul Sănătății amenință cu noi controale inopinate în spitalele din țară

Ultima „deschindere” a avut loc la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești,  unde Sorina Pintea a ajuns în control aproape de miezul nopții.

 

Sorina Pintea

Este alertă printre managerii de spitale după ce Sorina Pintea a efectuat o nouă descindere pe nepusă masă la o unitate medicală și a anunțat că va continua astfel de controale, în ciuda unor reproșuri pe care spune că le-a primit pentru acest mod de lucru.

Cea mai recentă vizită neanunțată a ministrului Sănătății a avut loc vineri noapte la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, motivul constituindu-l și de această dată o serie de nereguli care fuseseră semnalate în spațiul public, dar și pe adresa ministerului.

Nici Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, instituție în administrarea căreia se află spitalul, nu a știut despre această vizită, fiind convocat la o întâlnire în fața unității medicale, în momentul în care ministrul a ajuns în Ploiești.

Sorina Pintea a relatat ulterior că primele nereguli le-a constatat încă de la intrarea în spital. Primul lucru pe care l-a observat a fost lipsa curățeniei, chiar și în secțiile renovate recent.

 

Ministrul și președintele Consiliului Județean au intrat în spital prin zona rezervată aparținătorilor care vin cu pacienți la UPU, zonă în care se aflau mai multe persoane care s-au plâns ca așteaptă de ore bune și ca nu au nici o veste de la pacienții cu care veniseră la spital și care fuseseră preluați de cadrele medicale din UPU. „Am intrat în UPU, din păcate medicii erau foarte ocupaţi, era multă lume, asta este adevărat, UPU care are nevoie de renovare. Pacienţi nu erau în aşteptare şi am întrebat aparţinătorii de câtă vreme stau. O doamnă mi-a răspuns – era ora 12.00 noaptea – că stă de la ora 9 şi nu mai are veşti de la soţul ei care venise pentru un computer tomograf. La fel, un alt cuplu care stătea acolo spunea că, de asemenea nu mai are veşti de un anumit interval de timp. I-am întrebat dacă există asistenţi sociali, persoane dedicate care să informeze aparţinătorii periodic despre starea pacienţilor. Teoretic, uzanţele spun că din jumătate în jumătate de oră trebuie să ieşi, să informezi, pentru că oamenii sunt îngrijoraţi. Nu există. Există două asistente sociale care sunt angajate în UPU”, a mai precizat Sorina Pintea.

 

SJU Ploiesti

Aceasta a constatat și existența unui număr mic de medici la UPU, raportat la numărul zilnic de pacienți. Este vorba de 8 medici care trebuie să facă față unui flux de circa 300 de pacienți zilnic, ministrul cerând conducerii spitalului să facă angajări. I s-a răspuns că s-a încercat această variantă, dar medici nu sunt interesați, iar răspunsul ministrului a fost „mai insistăm”.

În secția de Neurochirurgie, Sorina Pintea a ajuns întâmplător, după cum a relatat, apăsând un buton greșit la lift.

„Am urcat în lift şi din greşeală am nimerit la etajul 1, pentru că voiam să cobor, era deja 1 noaptea, şi greşeala a fost perfectă. Am intrat în secţia de Neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos. Am întrebat-o cu ce spală. Cu trei-patru pastile puse în apă, deşi, bineînţeles, trebuie să cunoască procedurile. Acolo era, de asemenea, secţie cu 28 de paturi, dar foarte mulţi pacienţi şi de asemenea, era mizerie. Medicul de gardă spunea că nu au infecţii. Mie greu să cred, cred că nu le raportaţi, nu că nu le aveţi”, a mai relatat Sorina Pintea, adăugând că pe fondul acestor nereguli legate de igienă și curățenie, i-a propus președintelui Consiliului Județean demiterea directorului de îngrijiri medicale din cadrul spitalului.

 

Despre aceste controale tot mai dese în ultima vreme, ministrul spune că i-au atras și unele reproșuri, sugerându-i-se „mai mult sau mai puțin voalat” că acestea creează stres în rândul personalului din spitale, însă a anunțat că va continua să facă vizite neanunțate și la alte spitale din țară despre care deține informații că lucrurile nu funcționează corespunzător.

„La un moment dat mi s-a reproşat, oarecum mai mult sau mai puţin voalat, că sunt foarte multe controale în sistem, că lumea este stresată, da, aşa vreau să fie. Vom continua să facem aceste lucruri pentru că până la urmă este nevoie să punem pe primul plan şi nu doar la nivel declarativ siguranţa pacientului. Am început mai demult să vizitez spitalele din ţară şi voi continua să fac acest lucru. La început mergeam incognito pentru că nu eram recunoscută, acum sunt recunoscută, deci mă duc fără să anunţ pe nimeni. Sunt lucruri care nu mi-au plăcut şi vorbesc de Târgu Jiu aici, am înţeles că medicii de acolo au fost supăraţi şi mi-au spus că în 15 minute i-am desfiinţat. Nu în 15 minute, într-un minut, pentru că evidenţa era foarte clară. Unii poate se vor supăra, unii, cum sunt şi cei de la Spitalul Universitar, nu s-au supărat că au avut controale şi că vor avea în continuare controale punctuale”, a declarat ministrul cu ocazia unei alte vizite făcute la SUUB.

În cursul zilei de azi, ministrul a anunțat că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării spitalelor controlate săptămâna trecută – Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. „Este apanajul Agenţiei pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Voi face o informare către agenţie vizavi de neregulile pe care le-am constat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care, posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt. Ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ, poate să propună. Asta am să fac”, a afirmat Sorina Pintea.


Adaugati un comentariu


 

*