Secția UPU a celui mai mare spital din Prahova, sufocată de pacienții cu Covid-19

1 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Cadrele medicale de aici au cerut Direcției de Sănătate Publică să intervină, întrucât situația a devenit deja una „explozivă”.

 

Prahova este unul dintre județele cu cele mai multe cazuri de Covid-19, iar numărul pacienților noi confirmați zilnic se menține în continuare la o valoare ridicată, fapt pentru care spitalele din județ nu mai fac față. Cea mai gravă situație pare a fi la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului județean, unde cadrele medicale susțin că sunt asaltate zilnic de un număr mare de pacienți suspecți sau confirmați cu Covid-19, ceea ce afectează semnificativ activitatea în cadrul unității. Principalele probleme sunt reprezentate de spațiul insuficient pentru izolarea pacienților suspecți sau deja confirmați, precum și de lipsa de personal, după ce o parte dintre asistenți au fost detașați la Terapie Intensivă, iar alte cadre s-au infectat cu noul coronavirus.

Pentru că situația în cadrul secției a ajuns să fie una „explozivă”, după cum o numesc cei de aici, medicii de la secția UPU a celui mai mare spital din Prahova au trimis o adresă către Direcția de Sănătate Publică, în care semnalează toate problemele cu care se confruntă și cer măsuri pentru rezolvarea acestora.

Aceștia spun că izolatoarele pentru pacienți cu patologie Covid-19 au o capacitate de 17 persoane, însă pe fondul afluxului mare de pacienți, aici ajung să fie staționate chiar și 50 de persoane. Medicii de aici susțin că acest lucru se întâmplă pentru că pacienții nu pot fi trimiși la celelalte spitale Covid-19 din județ, care sunt ocupate  și ele la capacitate maximă, iar pacienții refuză transferul în alte județe.

 

În adresa trimisă DSP se solicită ca și celelalte spitale suport Covid-19 din județ să își amenajeze un număr suficient de izolatoare în care să poată fi primiți și diagnosticați pacienții cu simptome specifice, pentru a se decongestiona astfel activitatea în UPU, unde trebuie tratați și alți pacienți cu patologie non-Covid. Totodată se solicită și extinderea spațiilor de izolare ale spitalului județean precum și reabilitarea celor existente, iar reprezentanților DSP li se cere să impună spitalelor suport din județ să își amenajeze un număr suficient de izolatoare, în raport cu evoluția situației epidemiologice, dar și să își mărească numărul de paturi. Nu în ultimul rând, medicii de la UPU se plâng că, în timp ce secția de urgențe s spitalului județean este asaltată de cazuri de pacienți cu patologie Covid-19, unele spitale suport nici măcar nu s-au deschis, iar cele care sunt deschise nu mai pot primi pacienți pentru că nu au suficiente paturi și sunt ocupate la capacitate maximă.

 

Este dat ca exemplu spitalul suport din Câmpina, care trimite la Ploiești atât pacienți suspecți de Covid-19 cât și alte urgențe, deși dispune de compartiment de primire a urgențelor și de un laborator de radiologie și imagistică CT.

Medicii de la UPU a SJU Ploiești fac un apel și către cei de la Ambulanță, să transporte suspecţii de Covid-19 la toate spitalele suport din judeţ, care să îi primească prin camerele de gardă sau compartimentele de primiri urgențe, să le recolteze teste şi să îi izoleze în secţii, fără a-i mai trimite la UPU, iar pacienţii stabili, care nu intră în definiţia suspectului Covid-19, să fie duşi la spitalele orăşeneşti Sinaia, Urlaţi, Mizil, Vălenii de Munte, în funcţie de zonă, pentru o primă evaluare în urma căreia să se stabilească dacă într-adevăr este nevoie să fie aduşi la UPU.

Aceștia cer specialiștilor de la DSP să se implice în coordonarea distribuţiei în spitalele suport a cazurilor suspecte confirmate la UPU şi solicită altor spitale din judeţ „să preia, să rezolve şi să interneze cazurile care nu intră în definiţia de caz suspect Covid şi care efectiv nu ar necesita trimiterea la UPU, pe care ei o consideră a fi făcută din obişnuinţă”.

Deși adresa a fost trimisă la DSP în urmă cu câteva zile, încă nu a fost primit un răspuns oficial, iar în rândul medicilor de la UPU deja se vorbește de demisii, în cazul în care lucrurile nu se vor rezolva, întrucât există în orice moment riscul de malpraxis.


Adaugati un comentariu


 

*