Chirurgul Dan Oprea face noi dezvaluiri: „Sa nu credeti ca la spital s-au intamplat lucruri minunate!”

9 februarie 2014 | 0 comentarii |

Intr-un mesaj postat pe site-ul unei publicatii locale, medicul de la Spitalul Judetean din Ploiesti sustine ca si dupa controlul lui Raed Arafat exista numeroase neajunsuri, iar pacientii contracteaza infectii intraspitalicesti.

 

dr. Dan Oprea

dr. Dan Oprea

Dupa ce a declansat la sfarsitul anului trecut un adevarat cutremur in sistemul sanitar, prin dezvaluirile facute intr-o scrisoare deschisa adresata unei publicatii prahovene, medicul chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, a revenit cu un nou mesaj prin care transmite ca lucrurile nu s-au schimbat foarte mult dupa controlul amanuntit facut de echipa de la Ministerul Sanatatii si dupa demisia directorului Adrian Strambeanu. La acel moment, controalele au confirmat in mare parte aspectele dezvaluite de medicul chirurg, demersul acestuia incurajandu-i si pe alti colegi din tara sa vorbeasca deschis, in mod public, despre situatia jalnica din spitalele in care lucrau. Prin urmare, controale similare cu cel de la Ploiesti au fost efectuate si in alte unitati sanitare din tara, fiind inchise unele sectii ce nu corespundeau normelor igienico-sanitare si facandu-se demersuri pentru asigurarea dotarilor pe care medicii le solicitau.

La cateva luni dupa scandalul starnit atunci, medicul Dan Oprea a revenit cu un nou mesaj  public, prin care arata ca nu s-au schimbat prea multe la spitalul din Ploiesti, singurul beneficiu fiind acela ca medicii au acum bisturie.

 

spitalul judetean ploiestiMesajul a fost postat zilele trecute de medicul Dan Oprea ca si comentariu la un articol de pe site-ul unei publicatii locale, acesta reclamand faptul ca unitatea medicala se confrunta in continuare cu mari neajunsuri si ca pacientii contracteaza infectii nosocomiale, iar controlul facut de echipa coordonata de secretarul de stat Raed Arafat si schimbarea conducerii „nu au facut minuni”.

„Sa nu credeti ca la spital s-au intamplat lucruri minunate. Avem bisturie (ura!), dar aspiram intraoperator cu niste furtunuri groase, de parca acum se descopera principiile chirurgiei clasice. Imediat dupa scandal, s-a stricat linia de endoscopie-colonoscopie si nu s-a rezolvat nici pana astazi. Pentru un procesor de imagine, bolnavii nostri pleaca, internati fiind, catre diverse servicii private si efectueaza investigatiile contra cost. Daca se interneaza o hemoragie digestiva, pur si simplu nu poti sa afli in timp real afectiunea si conduita terapeutica de urmat. Aceleasi lipsuri la anticoagulante, antibiotice”, isi incepe medicul prahovean noua serie de dezvaluiri, dand de inteles ca acestea ar fi si o replica data celor care sunt de parere ca scandalul de la finele anului trecut a fost exagerat.

 

SJU Prahova - Ploiesti

SJU Prahova – Ploiesti

In continuare, chirurgul vorbeste despre infectiile intraspitalicesti care fac victime in randul bolnavilor si despre aparatura radiologica defecta. Sa stiti ca situatia este grava, avem multe cazuri de infectii nosocomiale cu Clostridium Difficile, numai eu am deja patru pacienti cu aceasta infectie, iar la un caz, care a dezvoltat megacolon toxic, am fost obligat sa efectuez o colectomie subtotala, operatie mutilanta, dar salvatoare in unele situatii. Doresc sa va mai amintesc de aparatura radiologica, defecta. Nu se pot efectua adesea radiografii simple, din lipsa de filme sau aparate defecte, nu mai vorbesc de scopii gastro-duodenale sau colonoscopii, pensionate pe caz de boala, anticipat”, mai spune medicul mentionand ca, din informatiile pe care le detinea la acel moment, in Spitalul Judetean din Ploiesti existau 17 cazuri de infectii nosocomiale.

 

urgenta spitalPe finalul mesajului, medicul acuza proasta organizare din spital, solicitand autotitatilor locale, in speta presedintelui Consiliului Judetean Prahova, institutia care administreaza unitatea medicala, sa faca niste vizite la spital pentru a se documenta la fata locului despre situatia existenta, total diferita de cea din statistici si auditurile efectuate pana acum. „Nu exista, la nivel de spital, o atitudine unitara, o linie de conduita adaptata situatiei, totul se desfaşoara, la bunul plac al fiecaruia. Sectia de ATI a fost blocata, practic, saptamani, cu cazuri grave, intubate, pentru care se foloseau toate ventilatoarele disponibile. Cei ce ar fi trebuit operati nu puteau beneficia de aceasta aparatura si, ca atare, pacientii au fost amanati si ras-amanati de la operatiile pentru care au fost pregatiti. Imi pare rau ca-i dezamagesc pe cei care au spitalul in custodie, dar spre deosebire de statisticile si auditurile lor, situatia din spital este cu totul diferita, mult mai grava. Pana la urma se ingrijesc oameni adevarati, nu fantome sau holograme care dispar undeva in ceata. Poate ca niste vizite ale domnului Cosma (presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma – n.r.), in persoana, la spital, ar putea recunoaste niste realitati, diferite total de cele prezentate de subordonatii sai, astfel incat ar putea avea o idee corecta despre problemele reale din spital”.

 

Dr. F. Puscariu si dr. A. Strambeanu

Dr. F. Puscariu si dr. A. Strambeanu

Ca situatia de la spitalul din Ploiesti este in continuare una delicata, o confirma si faptul ca pana la acest moment, dupa ce postul de manager a fost scos la concurs in urma cu doua saptamani, nu s-a anuntat niciun candidat interesat sa preia respectiva functie. Postul a ramas vacant in timpul controlului de la minister, dispus de Eugen Nicolaescu in urma dezvaluirilor facute de medicul Dan Oprea, fostul manager Adrian Strambeanu prezentandu-si demisia. In locul acestuia a fost numit interimar medicul Florin Puscariu, directorul medical. Termenul limita pentru depunerea dosarelor eventualilor candidati pentru postul de manager al spitalului din Ploiesti este 24 februarie.

 


Adaugati un comentariu


 

*