Consiliul Judetean Buzau reintroduce Spitalul Parscov in circuitul medical

13 ianuarie 2014 | 2 comentarii |

Urmeaza a se stabili daca acesta va fi transformat in Sectie exterioara a Spitalului Judetean, destinata bolnavilor cronici si ingrijirilor paliative, sau daca va fi transformat in Centru Multifunctional. Manager de proiect este dr. Venera Acsinte, director adjunct al DSP Buzau.

 

Spital-ParscovInchis pe vremea guvernarii Boc, odata cu Spitalul de Boli Cronice Patarlagele si Spitalul Comunal Vintila Voda, desi era unul dintre putinele din tara care oferea ingrijiri paliative, fiind dotat cu aparatura moderna si avand personal medical pregatit in aceasta specialitate, Centrul de Sanatate Parscov urmeaza sa isi reia activitatea sub tutela Consiliului Judetean Buzau.

Preluarea a fost parafata printr-o Hotarare de Guvern adoptata la sfarsitul anului trecut, care prevede ca toate componentele bazei materiale ale fostului Centru de Sanatate Parscov, inclusiv stocurile de medicamente si materiale sanitare sa fie date in administrare Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, unitate de a carei buna functionare raspunde Consiliul Judetean.

Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a transmis decizia de transfer a unitatii medicale din subordinea sa in cea a autoritatii publuce locale, iar Consiliul Judetean a format deja o comisie de implementare a proiectului de redeschidere a unitatii medicale, coordonata de dr. Venera Acsinte, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau.

 

Laurentiu-Gavrila-

Secretarul General al Consiliului Judetean Buzau, Laurentiu Gavrila, confirma faptul ca unitatea de la Parscov va fi repusa in circuitul medical, urmand a se stabili insa care va fi forma de functionare. Conform acestuia „sunt luate in calcul doua variante. Prima ar fi aceea ca spitalul de la Parscov sa functioneze ca Sectie exterioara a Spitalului Judetean, destinata ingrijitii bolnavilor cronici si ingrijirilor paliative, asa cum a fost inanite de inchidere. Cealalta varianta luata in calcul este aceea ca in locul fostului Centru de SanatateParscov si fie infiintat un Centru Multifuncional de servicii medicale multifunctional, de care sa beneficieze in principal persoanele varstnice si pacientii cronici sau cu boli incurabile, dar la acre sa aiba acces in regim ambulatoriu si ceilalti locuitori din zona”.

Comisia de implementare a acestui proiect, coordonata de dr. Venera Acsnite, va face pentru inceput un inventar al aparaturii si materialelor ramase aici in conservare dupa inchiderea unitatii, precum si o verificare a starii in care se afla cladirea de care nu s-a mai ingrijit nimeni de mai bine de doi ani, pentru ca apoi sa analizeze cele doua variante luate in discutie si sa se ia o decizie in privinta viitoarei forme de functionare a unitatii medicale.

 

spitalul parscov

Redeschiderea spitalului de la Parscov era un obiectiv pe care si-l propusesera inca din campania electorala, atat actualii reprezentanti ai administratiei judetului cat si cei ai administratiei locale. In nenumarare randuri, Cristi Bagiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, si-a exprimat dorinta ca spitalul sa fie dat in administrare institutiei pe care o conduce, facand mai multe demersuri in acest sens, cu sprijinul colegului sau de partid, deputatul de Buzau George Scutaru. Totodata, redeschiderea spitalului din localitate a fost unul dintre obiectivele pe care Gheorghe Sturzu, actualul primar al comunei, a promis in campania electorala ca le va duce la indeplinire.

La data la care a fost inchis pe motiv ca era „nerentabil”, Centrul de Sanatate Parscov era unul dintre putinele centre de ingrijire paliativa din Romania, aici fiind ingrijiti bolnavi cronici sau aflati in faza terminala a bolii. Era deservit de personal medical special pregatit pentru acest tip de ingrijiri, iar inainte cu putin timp de a-i fi pus lacatul pe poarta, fusese modernizat si dotat cu aparatura moderna, devenind unul dintre cele mai bine dotate centre de acest gen din tara, functionand cu 20 de paturi pentru bolnavi cronici si 30 pentru bolnavii incurabili, care aveau nevoie de ingrijiri paliative.

 

spital-parscov-inchisDe la momentul inchiderii, cladirea si aparatura au intrat in conservare, personalul medical a plecat la alte unitati medicale, alternativele de functionare fiind transformarea lui intr-un Centru pentru ingrijire batrani, transformarea intr-un Centru de permanenta sau intr-o unitate medicala privata. Ultima varianta parea la un moment dat posibila, dr. Paul Coastache, unul dintre medicii care au lucrat ani buni in fostul spital solicitand concesionarea unitatii medicale. I s-a acordat acest privilegiu, dar spitalul a ramas tot cu lacatul pe poarta, astfel ca autoritatile locale au facut demersuri pentru preluarea in administrarea Consiliului Judetean si repunerea in functiune.

Din 2011 unitatea sta goala, doar cu paza asigurata, desi oamanii au nevoie de ingrijiri medicale. Avem promisiuni de la domnul deputat Scutaru si domnul presedinte Bigiu ca vom fi ajutati ca in 2014, unitatea medicala sa isi  reia activitatea”, se arata increzator Gheorghe Sturzu, primarul comunei.

 

Dr. Venera Acsinte

Dr. Venera Acsinte

Odata cu preluarea in administrare de catre CJ Buzau, cert este faptul ca unitatea isi va deschide din nou portile. „Este insa prea devreme pentru a spune cand se va intampla acest lucru. Deocamdata suntem la faza realizarii studiului de impact, pentru a vedea daca varianta functionarii ca Sectie exterioara a Spitalului Judetean de Urgenta sau ca Centru Multifunctional de sine statator raspunde cel mai bine nevolilor comunitatii si criteriilor de eficienta. Ulterior trebuie obtinute toate aprobarile, apoi identificat personalul medical care va deservi noua unitate medicala si abia la sfarsit va putea functiona”, a explicat dr. Venera Acsinte, managerul de proiect.

In judetul Buzau, la ora actuala functioneaza doar doua centre multifunctionale. La Vintila-Voda, in locul fostului spital comunal, dr. Stelian Mereu a infiintat Spitalul Ecomed, in structura caruia functioneaza si un Camin-spital pentru persoane varstnice. La Patarlagele, omul de afaceri Constantin Alexandru a deschos o sectie exterioara a Spitalului Sfantul Sava din Buzau, in care functioneaza o sectie pentru bolnavi cronici si un centru multifunctional de sanatate, dar si un camin pentru batrani.

PUBLICITATE


Comentarii (2)

  1. Loredana spune:

    Am lucrat la spitalul Parscov si am plecat atunci cand s_a inchis, nimeni nu stie cum e sa ti se intample asta….

  2. Olbosanu Daniela spune:

    Dar Spitalul Comunal Vintila Voda, cand va fi redeschis??? sunt atatia oameni in comunele din zona spitalului care au nevoie !!! Macar un Centru de permanenta dotat corespunzator si mai multe salvari sa aiba, fiindca personal acum 1 an a trebuit sa merg noaptea la ora 23, 00 din Buzau cu masina sa imi iau mama care trebuia adusa la Spitalul Judetean la Urgente pentru ca era o singura salvare si aceea era pe drum spre Buzau, iar timpul pentru a parcurge distanta Buzau-Vintila Voda dus intors e considerabil, sunt peste 80 de km. Nici nu va imaginati cum am facut drumul acela?! DE ACEEA ERA NEVOIE SI ACOLO DE UN SPITAL FIINDCA SUNT DEPARTE, SI ACEI OAMENI TREBUIE SA AIBA ACCES LA SERVICII MEDICALE !

Adaugati un comentariu


 

*