Sorina Pintea a cerut noi demisii, de Ziua Mondială a Sănătății

Între festivități, urări și premii acordate de Președinție unor spitale, ministrul Sănătății a continuat seria descinderilor nocturne, iar la Constanța s-a declarat nemulțumită de ceea ce a găsit la Neurologie și UPU.

 

După ce le-a transmisLa mulți ani tuturor!profesioniștilor din sănătate, ministrul Sorina Pintea a „sărbătorit” Ziua Mondială a Sănătății, marcată la data de 7 aprilie, printr-o nouă serie de controale inopinate efectuate la spitalele din țară. În noaptea de duminică spre luni a ajuns la Constanța, unde a vizitat Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei”, după ce mai controlase, în week-end, două spitale mai mici.

A avut nevoie de doar aproximativ o oră, pentru a constata că există o serie de nereguli, cele mai multe ținând de nerespectarea normelor de igienă și curățenie. Ministrul a verificat secțiile de Neurologie, Cardiologie, Pediatrie și UPU, iar la Neurologie a găsit „dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală. De remarcat că în toate cele trei secţii lipsesc la intrare materialele de protecţie, echipamentele de protecţie, dar, repet, secţia Neurologie nu este în regulă” – a concluzionat Sorina Pintea, la finalul vizitei.

Deși a catalogat ca „intolerabile” neregulile găsite, ministrul a precizat că la SCJU Constanța lucrurile stăteau „puțin mai bine” decât la spitalul din Ploiești, astfel că a sugerat doar sancționarea cu avertisment a directorului de îngrijiri demisia imediată a asistentelor șefe de la secțiile de Neurologie și UPU ale spitalului.

Sosirea neanunțată a ministrului l-a mobilizat pe președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care s-a deplasat la spital, convocându-l și pe managerul unității, Cătălin Grasa, care nu și-a făcut însă apariția până la încheierea vizitei Sorinei Pintea, motiv pentru care funcția pe care o deține este acum în pericol.

Între timp, măsurile dispuse în cazul spitalului județean de la Ploiești, vizând demiterea întregii echipe manageriale au fost puse în practică. Singurul care nu și-a dat demisia a fost directorul economic, acesta înaintând în schimb o cerere de concediu, care nu i-a fost aprobată.

 

Interesant este însă că în dimineața aceleiași zile, Preşedintele Klaus Iohannis semnase, pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, decretele de decorare a unor instituţii din domeniul medical, între care și Spitalul Județean din Constanța, unde ministrul Sănătății și președintele Consiliului Județean au decis, după numai câteva ore, că se impun sancțiuni.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a unor instituţii din domeniul medical”, în semn de apreciere pentru importanta activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical, potrivit textului comunicatului de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Astfel, preşedintele României a conferit:

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer – Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de ComandorSpitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, Bacău.

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler: Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutului Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa, Spitalului Municipal Orşova.

Ceremonia de decorare va avea loc marţi, 16 aprilie, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

 

Tot de Ziua Mondială a Sănătății, Ministerul Apărării Naționale a anunțat desfășurarea „Vigorous Warrior 19 – VW19”, cel mai mare exercițiu cu focus medical din istoria Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară în perioada până pe15 aprilie în mai multe unități ale Armatei României, pe cele trei componente – terestră, aeriană și navală. Scopul exercițiului VW19 îl reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinațional în operațiile desfășurate de NATO.

Componenta practică a exercițiului (LIVEX) se va desfășura între 7 și 12 aprilie, la Centrul de Instruire din Cincu, ultima zi fiind dedicată Distinșilor Vizitatori, eveniment care va fi deschis și pentru mass-media”, transmite Biroul de presă al MApN.

Secvența acțională a exercițiului VW19 se va desfășura în mai multe zone din București, în zilele de 11 și 12 aprilie, și are ca scop acțiunea coerentă și combinată a entităților medicale militare și civile, atât naționale cât și multinaționale. Acțiunea se va desfășura în cooperare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și cu sprijinul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davila”.

La exercițiul medical întrunit multi-nivel și multinațional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale și Centrul de Excelență NATO pentru Medicină Militară, vor lua parte reprezentanți din 38 de națiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 va avea și o componentă civilă, în cadrul căreia vor participa 10 organizații diferite.

 

În fiecare an, începând din 1950, la data de 7 aprilie se celebrează, la nivel global, Ziua Mondială a Sănătății, iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 1948. Marcarea acestei zile are ca scop general conştientizarea oamenilor din toată lumea, precum şi a factorilor decizionali guvernamentali, a corpurilor profesionale din domeniul sănătăţii şi a societăţii civile asupra importanţei pe care sănătatea o are pentru viaţa fiecărui individ şi pentru societate.

Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019 este Acoperire universală de sănătate: (pentru) toată lumea, (de) peste tot” („Universal health coverage: everyone, everywhere”), iar sloganul este „Sănătate pentru toţi!” („Health for all!”), prin care se subliniază nevoia ca toţi oamenii, fără niciun fel de discriminare, să beneficieze de serviciile de sănătate de care au nevoie, când şi unde au nevoie de acestea. Tema şi sloganul sunt de actualitate, cu atât mai mult cu cât, în prezent, în întreaga lume, milioane de oameni nu au încă acces la servicii de îngrijire a sănătăţii, în special din cauza dificultăţilor financiare. De aceea, acoperirea universală de sănătate, cel puțin la nivelul asistenţei medicale primare, reprezintă un obiectiv prioritar al OMS, la care forurile de decizie politică ale statelor trebuie să contribuie prin asigurarea cadrului necesar ca acesta să devină viabil.

 

Ministerul Sănătății subliniază că tema campaniei din acest an este axată pe acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive.

Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă și unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, susține ministrul Sorina Pintea, care reamintește că anul acesta vor fi implementate 7 programe de screening demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

De asemenea, vor continua campaniile de informare a populației și vaccinare împreună cu partenerii noștri internaționali UNICEF și OMS.

Anul trecut au crescut veniturile pentru cabinetele medicilor de familie și anul acesta există în discuţie un grant cu Banca Mondială axat în mare parte pe medicina de familie şi medicina comunitară”, mai spune ministrul Sănătății, menționând că pe Mandatul Președinției Consiliului UE, principalul obiectiv urmărit de țara noastră în domeniul sănătății îl reprezintă garantarea accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni, temele prioritare vizând rezistența anti – microbiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (e-Health).

 


Adaugati un comentariu


 

*