Provocare la mișcare, cu ocazia Conferinței Naționale a Tinerilor cu Scleroză Multiplă

8 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, ca un preambul al activităților care vor fi organizate pentru a marca pe 30 mai Ziua Mondială a Sclerozei Multiple.

 

La finele acestei săptămâni, în perioada 12-14 aprilie, Sibiul va fi gazda celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale a Tinerilor cu Scleroză Multiplă, eveniment organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN), în parteneriat Asociația de Scleroză Multiplă Sibiu și cu sprijinul Muzeului Astra. Conferința face parte din seria evenimentelor organizate în contextul Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, care va fi marcată pe 30 mai, având ca principal scop informarea și educarea tinerilor diagnosticați cu această afecțiune despre schimbările care au loc în viața lor.

Reprezentanții APAN spun că una dintre prioritățile stabilite pentru conferința din acest an este nevoia de conștientizare a tinerilor cu privire la necesitatea realizării de exercițiu fizic și de reabilitare. Sensibilitatea la căldură generează mitul conform căruia pacienții cu scleroză multiplă trebuie să excludă efortul fizic, dar activități precum mersul pe jos, înotul, exercițiile de kinetoterapie oferă soluții care ajută la sănătatea creierului și la menținerea organismului în bună stare, fizică și mentală.

Pentru a demonstra acest lucru și a încuraja tinerii cu scleroză multiplă să facă mai multă mișcare, în ultima zi a conferinței va fi organizată o competiție de mers pe jos pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

 

Nu va fi o întrecere propriu zisă, la finalul căreia să fie premiați primii sosiți la linia de finish, ci o provocare de a face mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, adresată în egală măsură pacienților cu scleroză multiplă dar și restului populației.

„Plimbările pe jos, urcatul scărilor, gimnastica la domiciliu sunt bune ocazii de a avea grijă de puterea musculară, echilibru, coordonare, probleme cu care aceste persoane se confruntă adesea. Evenimentul se constituie și ca un bun prilej de a strânge fonduri pentru sprijinul acestor persoane, serviciile de reabilitare din țara noastră limitându-se la un număr de 21 de ședințe de fizioterapie pe an, insuficiente pentru o astfel de afecțiune neurologică”se arată într-un comunicat al organizatorilor.

 

Ediția din acest an a Conferinței Naționale a Tinerilor cu Scleroză Multiplă are ca obiectiv crearea unei comunități active a celor nou diagnosticați, o comunitate informată și capabilă să se implice în activități de responsabilizare și susținere a celor care se confruntă cu dificultatea acceptării diagnosticului și a comunicării lui. Evenimentul va oferi participanților informații despre afecțiunea de care suferă, despre importanța tratamentului timpuriu și aderența la tratament, precum și informații despre cele mai recente terapii și tratamente, importanța unui stil de viață sănătos și a suportului psihologic pentru a face față mai bine simptomelor. În acest sens, la eveniment vor participa și medici neurologi, psihologi și kinetoterapeuți de renume. În același timp, conferința va găzdui un workshop de storytelling, în cadrul căruia participanții își vor împărtăși propriile povești de viață.

„Comunitățile sunt motoarele schimbării, iar tinerii trebuie să învețe cum să se adapteze schimbărilor pe care scleroza multiplă le cere, în timp ce trăiesc o viață normală. Nu în ultimul rând, APAN România dorește să inspire și să mobilizeze tinerii cu din țara noastră, diagnosticați cu această afecțiune, pentru a le arăta că împreună se vor adapta mai rapid la noua viață cu scleroza multiplă și vor comunica mai facil despre asta”, mai precizează organizatorii.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*