Ministrul Sănătății a reluat seria descinderilor inopinate în spitale
De această dată, Sorina Pintea a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Cluj, prilej cu care a constatat o serie de noi nereguli.
În ultimele zile ale vacanției de Paște și 1 Mai, ministrul Sănătății a reluat seria vizitelor inopinate pe care le efectuează în spitalele din țară. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Sorina Pintea a ajuns la SCJU Cluj. Deși a constatat și cu această ocazie o serie de nereguli, în urma acestei vizite ministrul nu a mai solicitat demisii, însă a făcut, o serie de noi promisiuni referitoare la implicarea ministerului pe care îl conduce în rezolvarea problemelor existente la nivelul acestei unități sanitare, solicitând totodată și implicarea administrației locale.
Vizita nocturnă a ministrului a vizat în special secția UPU și pe cea de Ortopedie a spitalului din Cluj, iar primele motive de nemulțumire s-au ivit chiar în curtea unității medicale, unde ministrul a remarcat „mizeria și lipsa de organizare”. Într-un mesaj postat pe Facebook, Sorina Pintea spune că imaginea care li se înfățișează pacienților ce intră pe poarta spitalului este una dezolantă iar mizeria și lipsa de organizare din curtea spitalului nu constituie „o carte de vizita demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală”.
Clădirea SCJU Cluj este amenajată în sistem pavilionar, iar ministrul a constatat că la UPU se aflau mai mulți pacienți care așteptau să fie preluați de ambulanțe și transportați către secțiile unde urma să li se facă investigațiile medicale necesare. Transportul este asigurat cu autospecialele din dotarea Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, iar când acestea se află la alte intervenții, pacienții care vin la UPU sunt nevoiți să aștepte până când o ambulanță devine disponibilă, pentru a-i putea prelua.
În aceste condiții, Sorina Pintea a precizat că este nevoie ca spitalul să dispună de o ambulanță proprie, care să se afle în dotarea UPU și să poată asigura în timp util transportul pacienților către celelalte secții ale spitalului.
În ceea ce privește secția de Ortopedie, ministrul Sănătății a constatat că în week-end nu se efectuează operații, iar cea ce a nemulțumit-o este faptul că atunci când există cazuri urgente, care necesită intervenții chirurgicale, acestea sunt transferate către alte spitale.
Sorina Pintea a mai precizat că este nevoie ca administrația locală, respectiv Consiliul Județean Cluj, careeste proprietarul clădirii în care spitalul funcționează, să facă investiții care să asigure buna desfășurare a actului medical.
Investiții vor fi făcute anul acesta și de Ministerul Sănătății, care va achiziționa aparatura medicală solicitată de reprezentanții spitalului. Totodată, ministrul a reiterat faptul că autoritățile locale și județene trebuie să aibă o mai bună colaborare cu Ministerul Sănătății, inclusiv în ceea ce privește construcția Spitalului Regional din Cluj, despre care se știe că președintele Consiliului Județean, liberalul Alin Tișe, a făcut până acum mai multe demersuri pentru ca proiectul construirii acestui spital să fie trecut în sarcina instituției pe care o conduce.
În acest context, Sorina Pintea spune că „studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elită care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României”.
(Sursă foto: Sorina Pintea – Facebook)