Sorina Pintea a descoperit „apa caldă”: Spitalele de psihiatrie sunt supraaglomerate și trebuie reformate

15 octombrie 2019 | 0 comentarii |

În urma controalelor dispuse la spitalele de psihiatrie din țară, Ministerul Sănătății a dat 48 de amenzi și 67 de avertismente, iar în unele cazuri s-a dat termen de remediere a problemelor până pe 31 decembrie, a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății.

 

Pe ultima sută de metri la cârma Ministerului Sănătății, Sorina Pintea a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, că inspectorii sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie, pe care l-a dispus după incidentul de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, din august, când un pacient diagnosticat cu etilism a avut un puseu acut de furie și a atacat alți 13 pacienți, din care 7 au decedat. Principalele concluzii sunt că secțiile de conici sunt supraaglomerate, iar psihiatria trebuie reformată.

Controlul a vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie”, a precizat Sorina Pintea, care a ținut să menționeze că „este primul control de acest fel, în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri, astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”.

Potrivit ministrului, verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitară a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

 

Deși în comunicatul remis presei, ulterior, Ministerul Sănătății recunoaște că spitalele de psihiatrie au nevoie de reorganizare, necesită investiții și au insuficient personal specializat (chestiuni ce intră în competența ministerului), în timpul conferinței, Sorina Pintea a precizat că inspectorii sanitari au verificat 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul întregii țări, respectiv, 4 spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județenecu 5.427 de paturi. Cu toate că principalele nereguli țin mai degrabă de ceea ce n-au făcut guvernele care s-au perindat în ultimii 30 de ani, în urma controalelor s-au dispus 115 sancțiuni contravenționale, din care 48 de amenzi și 67 de avertismente pe care trebuie să le plătească unitățile medicale, din banii bolnavilor, iar în unele spitale au fost dispuse măsuri de remediere, până la 31 decembrie. Nu se spune dacă s-au alocat și fondurile necesare investițiilor necesare în vederea conformării.

Acolo unde au existat „suspiciuni rezonabile” de natură penală, rapoartele au fost înaintate Parchetelor competente. „Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a menționat Sorina Pintea, în timpul conferinței de presă, arătând cu degetul doar către spitale, ca și când Ministerul n-ar avea nicio responsabilitate pentru situațiile evidențiate.

Între neregulile menționate după controlul inspectorilor sanitari se menționează că structura unui Centru de Recuperare era neavizată de MS, așa cum cere legislația în vigoare, iar nerespectarea normelor de amplasarea paturilor în jumătate din unitățile controlate nu respectă ordinul 914/2006.

 

În raportul de control se menționează, de asemenea, că în unele dintre secțiile și compartimente de psihiatrie controlate nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7mp și nici numărul de paturi în secție, conform structurii unității medicale.

Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat, tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată, iar tavanul și pereții prezintă infiltrații. Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie, iar în salile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

Inspectorii sanitari au constatat că nu se respectă nici normele privind numărul grupurilor sanitare, iar starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare nefiind igienizate corespunzător.

Nici materiale de igienă personală pentru pacienți nu este asigurat, motivul invocat fiind specificul secției.

În unele spitale nu există nici camere de izolare a pacienților.

Cu alte cuvinte, Sorina Pintea a descoperit „apa caldă”, identificând probleme cu care sistemul medical se confruntă nu de azi, de ieri, și pe care toată lumea le reclamă de ani buni, dar asupra cărora niciun guvern și nici cel din care a făcut ea parte, nu s-au sinchisit să le rezolve, deși multe dintre ele pot fi remediate doar printr-o reorganizare structurală, prin investiții și asigurarea personalului specializat, chestiuni care depind mai puțin de manageri sau de autorităților locale cărora li s-au pus în cârcă majoritatea unităților medicale cu paturi.

 

În ceea ce privește spitalele de maximă siguranță, raportul de control arată că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, în special pe secțiile cu bolnavi cronici. „Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60%”, se menționează în raportul de control.

Cea mai mare aglomerare de pacienți cronici a fost identificată la Spitalul de maximă siguranță din Grajduri, județul Iași, care jumătate din anul 2018 a avut un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

Spitalul de maximă siguranță Stei a avut, pe tot parcursul anului trecut, un grad de ocupare medie de 115%.

La Spitalul Săpoca, ministrul spune că „s-a constatat că există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018”, tot pe secția de bolnavi cronici, iar în „toate cele trei secţii nu se respectă normele de amplasare a paturilor, adică numărul maxim de paturi pe saloane. În unele compartimente numărul pacienţilor internaţi depăşeşte numărul paturilor aprobate prin structură, nu se respectă normele grupurilor sanitare aferente secţiilor, nu există contract cu o firmă de pază, paza unităţii sanitare asigurându-se cu personalde pază propriu”.

Deși în toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, acestea nu îndeplinesc în totalitate standardele prevăzute prin ordinul 488/2016, dar în toate există echipă terapeutică și este condusă de un medic psihiatru, se mai arată în raportul de control.

Este greu de explicat însă de ce abia acum a aflat ministrul care sunt condițiile din aceste spitale, deși ele sunt direct subordonate Ministerului Sănătății, care le administrează, controlează și finanțează, adică… le manageriază.

 

Și în spitalele de psihiatrie monospecialitate, ministrul Sănătății spune că s-a constatat că, în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor, care de cele mai multe ori depășește 100%. Între unitățile medicale date ca exemplu în acest sens se află cele de la Vaslui -114.20%,  Olt -109,06%, Neamț -103,22%.

S-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel interjudețean, existând o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea. În schimb, în 14 județe din Romania nu există niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi, în spitalele generale. Exemple de județe fără spitale: Tulcea, Constanța, Dămbovița,  Bacău,  Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Nasaud”, potrivit raportului de control.

În spitalele monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru, dar nu există camere de izolare, iar acolo unde există, acestea nu sunt conforme cu normele în vigoare și nu sunt respectate normele privind amplasarea paturilor în saloane.

Pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare”, este concluzia la care s-a ajuns în urma controlului.

Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim – reformă în cadrul psihiatriei”, a mai spus Pintea, ca și când până acum împiedicat-o cineva să reformeze sistemul sanitar care, de 30 de ani, este folosit ca „armă principală” în fiecare bătălie electorală.

 


Adaugati un comentariu


 

*