Buzoienii sunt așteptați la un nou maraton teatral

15 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Sâmbătă va debuta „Săptămâna teatrului tânăr”, un eveniment organizat de Teatrul George Ciprian, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.

 

Vreți să scăpați de astenia de toamnă într-unul din cele mai plăcute moduri? Ei bine, psihologii spun că terapia prin artă este una dintre cele mai eficiente, iar teatrul poate fi pus în prim-plan. Numeroase studii au demonstrat că teatrul se corelează cu o sănătate bună și cu un înalt grad de satisfacție în viață, în timp de nivelurile de anxietate și depresie scad. În plus, apare un fenomen cumulativ: cu cât participi la mai multe evenimente, cu atât te simți mai bine, cu atât te bucuri de o sănătate mai bună.

Așa că, pe lângă destindere și culturalizare, buzoienii au ocazia, la mai puțin de o lună după ce s-a tras cortina peste festivalul Comic 7B, să profite de spectacolele oferite Teatrul Dramatic „George Ciprian”, în perioada 19-25 octombrie, avându-i ca protagoniști, de această dată, pe tinerii actori care reprezintă „noul val” în teatrul românesc.

Astfel, teatrul buzoian va organiza, cu sprijinul Consiliului Județean, „Săptămâna teatrului tânăr”, eveniment aflat la a șaptea ediție, care va propune spectatorilor nouă titluri provocatoare, adresate publicului de toate vârstele.

În cadrul unei conferințe de presă organizate azi, la care a participat și Catinca Nistor, directorul Teatrului Bulandra, directorul teatrului George Ciprian, Gina Chivulescu, a declarat că evenimentul este unul foarte important în viața tinerilor buzoieni. Piesele din cadrul festivalului sunt abordate într-o viziune proaspătă, care vor reuși să emoționeze, să surprindă, să prezinte realitatea într-o lumină nouă, să ofere o ieșire din cotidian”, menționând că și anul acesta, buzoienilor li se va oferi, zilnic, câte un spectacol pentru adulți, iar în weekend, dimineața, două spectacole pentru copii.

 

Vlad Trifaș, directorul festivalului, a precizat că majoritatea spectacolelor aduse în festival au fost preluate deja de teatre bucureștene importante, iar producțiile au la bază texte clasice sau contemporane, toate vorbind despre problematici actuale.Este un eveniment aparte în peisajul buzoian, prin misiunea pe care și-o asumă: prezentarea publicului, a tinerei generații de actori, regizori, scenografi. În același ritm cu societatea, se schimbă și teatrul. Tinerii creatori propun viziuni novatoare, interpretări distincte și universuri scenice actuale. Cu unii dintre ei ne întâlnim pe scenele teatrelor importante din țară, cu alții chiar pe micile ecrane”, a subliniat acesta.

Piesele de teatru din programul festivalului prezintă de la întâmplări comice amoroase („Cerere în căsătorie” după A.P. Cehov), situații limită și neașteptate („Poveste din patria noastră”, un scenariu de Emanuel Pârvu și „O oră de liniște” de Florian Zeller), până la compromisuri într-un interviu de angajare („Metoda G” de Jordi Galceran). În completarea acestora se regăsește și un one-man-show susținut de actorul Tavi Costin, „Toate lucrurile minunate” de Duncan Macmillan, de la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. Spectacolul se joacă pe gradene și este o confesiune intimă despre depresie și toate motivele din lume care ne pot ajuta să o depășim.

O invitație la dans este „Nihil Sine Deo”, spectacol interpretat de Compania Contemporary Creative Dreamers – un spectacol care atinge teme existențiale prin coregrafii ample.

 

Programul festivalului include, așadar, și o serie de reprezentații pentru copii. Artiștii de la secția Păpuși  a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești vor susține două reprezentanții în prima și ultima zi a evenimentului. Prima piesă este „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” de Matei Vișniec, în regia lui Radu Dinulescu, care se va juca sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 10:30. Regizorul punctează faptul că este un spectacol 3D, destinat în aceeași măsură copiilor și părinților. „O întâlnire de gradul IV, tratată cu umor, candoare și poezie, într-un text care, credem noi, a generat un spectacol-pildă, atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor, sau, precum afirma și autorul: povești de adormit copiii și de trezit ușor părinții” – susține Radu Dinulescu.

Vineri, 25 octombrie, de la ora 12:00, copiii sunt invitați la spectacolul „Peter Pan”, după J.M. Barrie, în regia lui Cristian Mitescu. Adaptare modernă a clasicei povești, spectacolul „Peter Pan” îi va purta pe cei mici într-o călătorie palpitantă, într-un tărâm de basm, alături de un personaj cu care au crescut generații întregi.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului pot fi achiziţionate de la Teatrul George Ciprian, de la agenţia de bilete a teatrului situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, dar și online de pe site-ul teatrului. Prețul unui bilet întreg este de 35 de lei, în timp ce pensionarii plătesc 30 de lei, iar copiii elevii și studenții, 20 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*