Sanatatea spirituala a buzoienilor, mentinuta prin cultura si traditie

22 februarie 2016 | 0 comentarii |

Teatrul George Ciprian si Muzeul Judetean organizeaza o serie de actiuni culturale, bazate pe traditia Dragobetelui si a Martisorului.

 

Muzeul Judetean BuzauSpiritul unei natiuni se mentine viu si prin cunoasterea, conservarea si promovarea propriilor traditii, iar daca acest lucru este imbinat cu activitati culturale, atunci reteta este perfecta pentru o sanatate spirituala „de fier”.

Acest demers il vor demara, in zilele urmatoare, doua institutii culturale din subordinea Consiliului Judetean Buzau, care le propun buzoienilor o serie de mnifestari care au in prim-plan traditia Dragobetelui, sarabatorit de romani pe 24 februarie, si pe cea a Martisorului, din prima zi de primavara.

Este vorba despre Teatrul George Ciprian si Muzeul Judetean, institutii care nu impart doar acelasi sediu, ci au si preocupari comune in mentinera unui grad ridicat al sanatatii culturale a buzoienilor.

Astfel, Teatrul George Ciprian va marca in mod inedit sarbatoarea Dragobetelui, incurajand totodata tinerii sa vina la spectacolele puse in scena in aceasta saptamana.

 

g ciprianMiercuri, in ziua de Dragobete, pe scena teatrului buzoian se va juca premiera piesei „Doi pe o banca”, o poveste de dragoste a doi oameni care se intalnesc intamplator pe o banca in parc. La premiera, reprezentantii institutiei invita cat mai multe cupluri de tineri sa sarbatoreasca in mod original Dragobetele, obtinand totodata o reducere pentru urmatorul spectacol care se va juca pe aceeasi scena.

In foaierul teatrului va fi amenajata, miercuri, o „Poarta a Dragobetelui”, sub care cuplurile de tineri se vor putea casatori simbolic, la finalul piesei. Vor primi in acest sens certificate de casatorie, care le vor fi inmanate de cei doi ofiteri de stare civila, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Emanoil Neagu, si directorul Teatrului „G. Ciprian”, Gina Chivulescu. Odata cu certificatele, cuplurile vor primi o reducere de 20 de lei/persoana pentru urmatorul spectacol, care se va juca sambata, pe aceeasi scena. La cumpararea biletelor, cei care vor prezenta aceste certificate vor primi biletele la pret redus, pentru spectacolul „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, in interpretarea artistilor Teatrului Nottara.

 

Mult zgomot pentru nimic

Mult zgomot pentru nimic

O alta provocare pe care Teatrul „George Ciprian“ o adreseaza indra­gos­ti­tilor este concursul de declaratii de dragoste postate pe pagina de Facebook a insti­tutiei.

Buzoienii sunt invitati sa posteze pe aceasta pagina o declaratie de dragoste si sa o distribuie pe Facebook. Declaratia care va primi cel mai mare numar de Like-uri va fi desemnata castigatoare. Concursul se va incheia pe data de 24 februa­rie, la ora 18,00. Autorul sau autoarea declaratiei va primi drept premiu o invitatie gratuita pentru doua persoane la spectacolele «Tango Monsieur» (8 martie, ora 19,00) si Cabina actorilor» (13 martie, ora 19:00). Asteptam cu nerabdare declaratiile dumneavoastra. Nu uitati sa le distribuiti! Si nu uitati sa participati pe 24 februarie la premiera musicalului «Doi pe o banca»!“, se arata pe pagina de socializare a teatrului buzoian.

Pana acum nu s-au prea inghesuit romanticii sa faca declaratii. Pana in ziua de Dragobete, mai au timp sa ofere iubitei/iubitului o declaratie de dragoste inedita si, in plus, sa castige bilete de spectacolele pe vcare actorii de la Nottara le pun in scena la Buzau.

 

martisorLuna viitoare, Muzeul Judetean va gazdui o serie de evenimente dedicate atat traditiei Martisorului, cat si Zilei Femeii. Prima manifestare de acest gen va avea loc pe data de 4 martie , cand va fi vernisata expozitia temporara cu tema „Reprezen­tari feminine in preistorie”. Cu aceasta ocazie, vor fi expuse statuete, figurine si insemne feminine din Epoca Pietrei si Epoca Bronzului, descoperite pe teritoriul judetului Buzau, aflate tn patrimoniul Muzeului Judetean.

Doua zile mai tarziu, pe 6 martie, va fi vernisata expoziţia temporară de arta „Femeia in pictura romaneasca moderna si contemporana”,  ocazie cu care vor fi expuse picturi de renume, realizate de pictori romani, cu reprezentari de chipuri feminine, aflate în patrimoniul Muzeului Judetean.

La jumatatea lunii viitoare, pe 15 martie, la Muzeul Judetean va sosi cel mai mare martisor din lume, consemnat oficial in Cartea Recordurilor. Acesta masoara nu mai putin de 17 kilometri, iar alaturi de el, vor mai fi expuse si o serie de panouri ilustrate si martisoare traditionale din toate zonele tarii precum si din Republica Moldova, Bulgaria si Macedonia.

 


Adaugati un comentariu


 

*