10 milioane de lei de la Guvern, pentru Institutul Inimii din Iași

17 mai 2018 | 0 comentarii |

Banii vor fi transferați de Ministerul Sănătății către unitatea medicală, pentru executarea unor lucrări de reparații capitale, după distrugerile provocate de incendiul care a avut loc aici, în luna aprilie.

 

Executivul a aprobat miercuri, 16 mai, o Hotărâre  prin care a fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 10 milioane de lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.  Banii au destinația expresă Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, pentru înlăturarea efectelor incendiului produs în data de 11 aprilie 2018, prin executarea lucrărilor de reparaţii capitale necesare refacerii spaţiilor, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Prin deteriorările suferite de  Institut în urma incendiului, cei aproximativ 5,5 milioane de cetăţeni din zona de est a României au fost afectaţi și nu au mai avut acces la servicii medicale de specialitate, pentru ei şi membrii familiilor lor. Am solicitat Guvernului României sprijin pentru această unitate medicală, astfel încât pacienții să nu fie afectați”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

Potrivit autorităților locale și conducerii unității medicale, suma alocată de Guvern reprezintă ca 75% din cât s-a cerut, dar așa cum au declarat primarul Mihai Chirica şi preşedintele CJ, Maricel Popa , presei locale, deşi hotărârea adoptată menţionează doar Institutul de Boli Cardiovasculare sumele includ şi Spitalul „C.I. Parhon“, iar administrațiile publice locale vor contribui și ele, la rândul lor, la refacerea celor două unități medicale. Primarul și-a exprimat convingerea că „fondurile alocate vor fi cheltuite judicios, astfel încât să fie suficiente pentru reparații și pentru dotări”, promițând că expertiza tehnică, demarată în regim de urgență, va fi finașizată în cel mai scurt timp.

Elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor de reparaţii capitale, precum şi achiziţia de echipamente medicale se contractează de către Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. George I.M. Georgescu» Iaşi, unitate sanitară publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile legii. Unitatea sanitară şi Ministerul Sănătăţii răspund de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumelor alocate“, se precizează în Hotărârea de Guvern.

 

Reamintim cititorilor că Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, care funcţioneză la etajele 4, 5 şi 6 ale clădirii în care funcţioneză şi Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, s-a confruntat cu o situaţie de urgenţă în data de 11 aprilie 2018, când la sediul instituţiei s-a produs un incendiu devastator pornit de la staţia de Sterilizare. În urma acestuia au fost distruse magazia de materiale sanitare şi compartimentul Sterilizare în totalitate şi, într-o proporţie semnificativă Blocul Operator, Compartimentul USTACC al Secţiei Clinice de Cardiologie şi Secţia ATI a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

Potrivit autorităților locale, se vor face eforturi ca până în iarnă „inima Moldovei să bată din nou”.


Adaugati un comentariu


 

*