Gripa continuă să ucidă

Ultima victimă este o tânără care devenise mamă cu doar zece zile înainte de a fi răpusă de boală, iar medicii au reușit în ultima clipă să salveze viața copilului.

 

Deși sezonul rece s-a încheiat de mult, gripa continuă să facă victime chiar și acum, când au mai rămas două săptămâni până la debutul calendaristic al verii. Astfel, la jumătatea acestei săptămâni s-a înregistrat cel de-al 129-lea deces provocat de infecția cu virus gripal de la începutul sezonului rece, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

Din păcate vorbim de o nouă dramă, tânăra de 19 ani care a decedat find mama unui copil pe care îl adusese pe lume în urmă cu doar 10 zile. Medicii spun că starea ei s-a agravat după naștere, în condițiile în care contractase deja virusul gripal. La sfârșitul lunii trecute, tânăra însărcinată în opt luni și jumătate a ajuns la spitalul din Caracal, acuzând o răceală. A fost internată, inițial, în secția de Ginecologie a spitalului, însă ulterior a fost transferată la Terapie Intensivă, întrucât starea sa de sănătate se înrăutățise.

La o săptămână de la internare, aceasta a născut, medicii de la spitalul din Caracal luând decizia de a o supune unei intervenții chirurgicale, pentru a nu pune în pericol viața copilului. După naștere, întrucât starea sa de sănătate a continuat să se deterioreze, tânăra a fost transferată la SCJU Craiova.

Diagnosticul inițial a fost de bronhopneumonie gravă, însă în urma testelor efectuate la spitalul din Craiova a fost confirmată infecția cu virusul gripal AH1N1. Medicii care au îngrijit-o sunt de părere că virusul a fost contractat dinainte, iar după naștere, pacienta s-a decompensat.

 

Medicii spun însă că în mod sigur, tânăra de 19 ani și-ar fi putut crește copilul dacă s-ar fi vaccinat antigripal în perioada sarcinii, dat fiind faptul că făcea parte din categoriile de risc, cărora vaccinarea le este recomandată încă de la debutul sezonului gripal.

Deși se credea că bilanțul negru al victimelor gripei s-a încheiat, tânăra mama din județul Olt a devenit al 129-lea pacient răpus de această boală în sezonul care s-a încheiat la jumătatea lunii trecute.

Numărul deceselor cauzate de gripă a fost cu mult mai mare decât cel consemnat în sezonul anterior și au fost perioade când acesta a crescut alarmant, de la o zi la alta, și chiar de la o oră la alta, dar specialiștii din sănătate spun că nu a fost vorba de o epidemie. Marea majoritate a deceselor s-au înregistrat în cazul pacienților care făceau parte din categoriile de risc și care nu se vaccinaseră antigripal, în ciuda recomandărilor făcute de medici și de autorități, în perioada respectivă. Cei mai mulți dintre pacienții decedați făceau parte din rândul persoanelor vârstnice sau al celor care sufereau de afecțiuni cronice, care s-au agravat în urma contractării virusului gripal, în condițiile în care aveau imunitatea scăzută.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*