Noi reguli de tratare și monitorizare a pacienților cu Covid-19

11 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Totodată, Ministerul Sănătății a propus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile și reanalizarea spitalelor suport COVID în vederea pregătirii unor scenarii de acordare a serviciilor medicale și pentru pacienți non-COVID.

 

Noi norme de aplicare privind măsurile de protecție și prevenție în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, au fost ublicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare.

Noile norme intră în sarcina Direcţiilor de Sănătate Publică, a Institutului Naţional de Sănătate Publică, unităţilor sanitare, precum şi a serviciilor de Ambulanţă şi a medicilor de familie.

Astfel, conform noilor reglementări, pacienţii asimptomatici fără modificări biologice hematologice, radiologice şi fără factori de risc pot fi internaţi dacă medicul curant recomandă acest lucru. Totodată, pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi, cu condiţia izolării la domiciliu sau la locaţia declarată până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care se calculează de la data recoltării primei probe pozitive. Tot în cazul pacienților asimptomatici, externarea se poate face cu avizul medicului curant, după finalizarea evaluării clinice şi paraclinice, cu condiţia izolării la domiciliu sau la o locaţie declarată.

 

Noile măsuri mai prevăd că după perioada de izolare de 14 zile de la data recoltării testului pozitiv, pacienții care nu au efectuat al doilea test îşi pot relua activităţile curente sau profesionale, cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă, pentru încă zece zile.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării se face zilnic, de către medicul de familie, prin telefon, prin consultaţie medicală la distanţă, pe o perioadă de până la 14 zile de la data recoltării primei probe pozitive. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică. În cazul în care medicul de familie care monitorizează pacienţii respectivi constată apariţia unor simptome sugestive şi agravarea stării de sănătate, îi va îndruma către unităţile spitaliceşti desemnate pentru tratarea bolnavilor cu Covid-19, unde vor fi transportați cu ambulanţa.

 

Totodată, medicul de familie va declara pacientul vindecat, pe baza rezultatelor monitorizării zilnice telefonice, prin consultaţie la distanţă. Starea de vindecat va fi comunicată în scris, prin scrisoare medicală trimisă prin e-mail direcţiei de sănătate publică, ce are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma Coronaforms, în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare, pot fi izolaţi în spitale de faza I, faza II sau spitale-suport, într-o locaţie alternativă unităţii sanitare, la domiciliul persoanei sau o locaţie declarată, în funcţie de evaluarea şi recomandarea medicului curant.

Nu în ultimul rând noile măsuri prevăd că pacienţii internaţi pot fi externaţi după minimum 72 de ore de absenţă a simptomelor sau după zece zile de la internare şi lipsa febrei şi ameliorarea simptomelor de cel puţin trei zile. Testarea de control în cazul acestora se va efectua în ziua anterioară externării.

 

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că va propune prelungirea stării de alertă, în contextul actualei evoluții epidemiologice. Nelu Tătaru spune însă că în același timp le-a cerut managerilor spitalelor suport „să-şi reanalizeze situaţia, prezenţa patologiei COVID, iar în măsura în care poate, să pregătească şi un scenariu pentru cei cu patologie non-COVID, fie prin alocarea pacienţilor cu infecţie SARS-CoV-2 în anumite pavilioane cu circuite separate, ori prin transferarea acestora, dacă există posibilităţi, în altă parte”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii.

La spitalul buzoian suport de la Râmnicu Sărat s-a făcut deja un prim pas în acest sens. Săptămâna aceasta s-a redeschis Ambulatoriul de specialitate intergrat, iar pacienții beneficiază din nou de serviciile medicilor râmniceni în regim de ambulatoriu, după mai bine de cinci luni în care unitatea medicală a oferit servicii medicale exclusiv pacienților infectați cu noul coronavirus. Rămâne însă în continuare de rezolvat probema crizei de medici, așa că în cabinetele de Gastroenterologie, Neurologie şi Cardiologie programul de lucru este redus, până la găsirea unor specialiști care să asigure permanența.

 


Adaugati un comentariu


 

*