Soarta spitalelor suport Covid-19 se decide în cursul acestei săptămâni

Astăzi expiră termenul până la care direcțiile de sănătate publică trebuie să trimită, Ministerului Sănătății, rezultatele evaluărilor acestor unități, în scopul reluării activității normale.

 

În urmă cu aproape trei săptămâni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a dat dispoziție, tuturor direcțiilor de sănătate publică din țară, să înceapă evaluarea de urgență a spitalelor transformate în unități medicale de suport Covid, în vederea reluării treptate a activității normale, în paralel cu acordarea de servicii medicale pacienților cu Covid-19 care mai sunt internați aici. Solicitarea venea într-o perioadă în care numărul de cazuri noi era pe un trend descendent, însă situația s-a schimbat radical de atunci, odată cu creșterea îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri, ceea ce a făcut ca multe din aceste spitale, printre care și cel de la Râmnicu Sărat, să atingă capacitatea maximă.

A apărut astfel nevoia identificăriii de noi unități în care pacienții cu Covid-19 să fie internați, între timp fiind emis și un Ordin care prevede ca pacienții asimptomatici să fie externați în anumite condiții, tocmai pentru a mai descongestiona spitalele. În acest sens, ministrul Nelu Tătaru a solicitat direcțiilor de sănătate publică, la finele săptămânii trecute, un raport privind identificarea și pregătirea unităților destinate izolării persoanelor asimptomatice infectate cu noul coronavirus.

 

Totodată, ministrul a solicitat autorităților de sănătate publică din teritoriu rezultatele evaluărilor spitalelor suport pe care le-a dispus în data de 9 iunie. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei videoconferințe la care au participat reprezentanții conducerilor direcțiilor de sănătate publică din țară, astăzi fiind termenul limită până la care aceste evaluări trebuie să fie trimise pe adresa Ministerului Sănătății. Pe baza evaluărilor, situația spitalelor va fi analizată în zilele următoare, urmând a fi dispuse măsurile care vor fi posibile, după caz, referitoare la reluarea activității non-covid.

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătății a efectuat o vizită la spitalul din Râmnicu Sărat, ca urmare a demersurilor făcute de autoritățile locale privind reluarea activității normale. La acel moment, spitalul era ocupat aproape la capacitate maximă cu pacienți infectați, iar situația nu s-a schimbat între timp, astfel că sunt slabe șanse ca activitatea în cadrul unității medicale să revină la normal în zilele următoare, în condițiile în care numărul de cazuri noi confirmate zilnic la nivelul județului se menține la valori ridicate, numai în acest weekend fiind diagnosticate aproape 50 de noi cazuri de infecție cu coronavirus.

 

Ulterior vizitei la Râmnicu Sărat, ministrul Nelu Tătaru a solicitat Direcției de Sănătate Publică Buzău să facă o nouă evaluare a situației epidemiologice din județ, în vederea pregătirii momentului la care spitalul din Râmnicu Sărat se va putea redeschide și pentru pacienții non-covid.

Prin urmare, săptămâna aceasta ar putea fi luată o decizie cu privire la spitalele suport, însă perspectivele nu sunt foarte optimiste, ținând cont de evoluția situației epidemiologice din ultima perioadă.

Peste două zile, pe 1 iulie, este așteptat un nou set de măsuri care ar fi trebuit să fie unele de relaxare, însă e posibil ca acestea să includă anumite restricții, aplicabile în zonele în care transmiterea comunitară este accentuată și se constată un număr mare de îmbolnăviri. Totodată, e posibil să fie impuse unele reguli mai drastice pentru zona Litoralului și în stațiunile de pe Valea Prahovei, acolo unde turiștii și administratorii de cluburi și terase ignoră distanțarea socială și celelalte reguli de prevenire pe care ar trebui să le respecte.

Deși la nivel național numărul cazurilor noi confirmate zilnic a ajuns la nivelul celor din starea de urgență, ministrul Nelu Tătaru spune că este exclus să fie impuse restricții similare celor din perioada respectivă, iar dacă vor exista anumite restricții, acestea se vor aplica doar în anumite zone, acolo unde situația epidemiologică o impune.

 


Adaugati un comentariu


 

*