Spitalele suport-Covid, evaluate în vederea reluării activității normale

1 iunie 2020 | 0 comentarii |

Pe măsură ce numărul pacienți se va reduce, unitățile medicale își vor relua activitatea non-Covid, existând și posibilitatea izolării persoanelor infectate într-un compartiment separat.

 

Nelu Tataru

De astăzi, am intrat oficial în a doua etapă de relaxare după restricțiile impuse în starea de urgență, iar dacă evoluția situației epidemice își păstrează trendul descendent, noi măsuri vor fi luate și peste două săptămâni, când este posibil să nu mai fie prelungită starea de alertă. Terasele s-au deschis, se circulă liber chiar și în afara țării, turiștii deja și-au făcut apariția pe plaje și deja au fost anunțate câteva evenimente publice care vor fi organizate cu respectarea regulilor de distanțare socială.

În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se apropie și momentul când spitalele care au fost transformate în unități medicale de suport-Covid vor reveni la activitatea normală și vor putea acorda îngrijiri și pacienților care suferă de alte afecțiuni. Ministrul a precizat că acest lucru va fi posibil pe măsură de numărul de pacienți cu Covid-19 internați în aceste spitale se va reduce, în contextul în care numărul de cazuri noi confirmate zilnic este pe un trend descendent, la fel și cel al pacienților aflați la Terapie Intensivă.

Pandemia este controlabilă, în acest moment, dar printr-o colaborare a noastră cu populaţia. Noi avem instrumentele, avem normele, dar populaţia trebuie să respecte aceste norme. Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă, avem o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri”, a declarat ministrul.

 

În ceea ce privește spitalele suport, acestea sunt destinate în continuare exclusiv pacienților cu Covid-19, însă, pe măsură ce numărul acestora va scădea și se va apropia de zero, se va trece la refacerea circuitelor și la efectuarea lucrărilor de dezinfecție, după care vor putea fi primiți și pacienți cu alte afecțiuni, activitatea revenind astfel la normal.

Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar și înainte ca ultimul pacient cu Covid-19 să fie externat, existând posibilitatea ca cei cu această patologie să fie internați într-un compartiment separat, izolați de restul pacienților.

Pe adresa ministerului au fost deja primite mai multe cereri în acest sens din partea spitalelor suport, și a fost indicată refacerea circuitelor, în vederea revenirii la patologia non-Covid.

 

În acest sens, ministrul a precizat că a dispus tuturor direcțiilor de sănătate publică să facă o evaluare pentru fiecare spital suport-Covid în ceea ce privește această măsură, astfel încât activitatea să poată reveni cât mai repede la normal. Printre aceste spitale care se pregătesc să revină la activitatea de dinaintea pandemiei se numără și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, unde sunt internați la acest moment 44 de pacienți.

Nelu Tătaru a mai precizat că în perioada iulie-iulie am putea reveni la o viață normală, însă autoritățile vor continua pregătirile pentru un eventual val secund al pandemiei, a cărui amploare va fi estimată în funcție de rezultatele testărilor imunologice care încep de azi, la nivelul laboratoarelor de analize din toată țara.

Pentru o eventuală fază doi, rămân aceleaşi spitale de fază 1, fază 2, de boli infecţioase şi pneumologie, rămân spitalele-suport în rezervă şi rămân spitalele de fază 3, care sunt cele judeţene şi care sunt cele mai complexe, cele mai dotate pentru patologia non-covid”, a mai declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*