Începe evaluarea spitalelor suport Covid, în vederea reluării activității pentru toți pacienții
Măsura este așteptată cu nerăbdare și de administrația și locuitorii din Râmnicu Sărat, care au solicitat în mai multe rânduri ca spitalul municipal din oraș să fie redeschis pentru toate categoriile de pacienți, iar pacienții cu coronavirus să fie tratați în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie, cu circuite separate.
La începutul acestei luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că spitalele transformate în unități de suport Covid urmează să fie evaluate de către direcțiile de sănătate publică locale, pentru a se stabili dacă sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca acestea să își poată relua treptat activitatea normală. Anunțul a fost făcut imediat ce a fost dispus al doilea set de măsuri de relaxare din starea de alertă și în contextul în care tot mai mulți reprezentanți ai autorităților locale dar și locuitori din zonele în care funcționează aceste spitale-suport solicitau revenirea la activitatea normală, pentru a se permite accesul la servicii medicale tuturor pacienților. Au fost făcute mai multe demersuri oficiale, printre care și sesizări la Avocatul Poporului, instituție care a solicitat Ministerului Sănătății la finele săptămânii trecute să reglementeze de urgență situația internărilor și intervențiilor chirurgicale pentru pacienții non-Covid, în aceste spitale.
Avocatul Poporului menţionează că a întreprins demersuri din 13 mai, arătând, la acel moment Ministerului Sănătăţii că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienţilor în spitalele desemnate suport Covid, întrucât există mai mulţi pacienţi cu boli cronice grave pentru care urgenţa este imperioasă, care necesită proceduri medicale complexe, ce nu se pot realiza decât în spital.
La câteva zile după solicitarea făcută de Avocatul Poporului, ministrul a dispus, ieri, tuturor direcțiilor de sănătate publică din țară să evalueze de urgență situația din spitalele suport Covid, în vederea reluării internărilor şi a intervenţiilor chirurgicale programate, precum şi a activităţii în ambulatorii, pentru pacienţi. Un ordin de ministru în acest sens era deja emis din data de 29 mai, când ministrul făcuse anunțul în acest sens, iar de această dată s-a solicitat direcțiilor din teritoriu să demareze de urgență această procedurile de evaluare. „Am cerut direcţiilor de sănătate publică să realizeze la nivel local o analiză a cazurilor internate, a modului în care sunt separate complet circuitele funcţionale pentru pacienţii infectaţi de cei neinfectaţi şi să identifice toate măsurile necesare astfel încât se fie eliberate avizele necesare reluării activităţii în spitalele de fază 1, 2 şi cele suport. Voi începe şi o evaluare personală a situaţiei în aceste unităţi pentru că primesc semnale din partea pacienţilor neinfectaţi cu noul coronavirus care nu primesc asistenţa medicală de care au nevoie. Suntem într-o nouă fază epidemiologică şi trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi, chiar dacă menţinem măsurile de prevenţie şi limitare a răspândirii noului coronavirus”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Printre unitățile care vor fi evaluate se numără și Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unde ajung mulți dintre pacienții din județ depistați pozitiv cu noul coronavirus. Din păcate, unitatea continuă să primească pacienți cu Covid, pentru că zilnic sunt confirmate cazuri noi în județ, însă primarul Sorin Cîrjan spune că spitalul poate fi redeschis și pentru celelalte categorii de pacienți. Cu puțin timp înainte de anunțul făcut de Ministerul Sănătății, acesta a pus problema pe tapet și în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la care au luat parte și primarii altor aproximativ 50 de localități din țară, ale căror spitale au fost transformate în unități de suport Covid și care au solicită la rândul lor revenirea la activitatea normală.
La nivelul spitalului din Râmnicu Sărat este constituit, încă de la începutul stării de urgență, un comitet de criză care analizează, zilnic, întreaga activitate desfășurată în spital în această perioadă. Primarul a precizat că s-a trecut la identificarea de soluții care să facă posibilă reluarea activității normale, pacienților cu Covid-19 care sunt internați aici putându-li-se acorda îngrijiri în secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase, cu circuite separate de restul spitalului. Pentru revenirea la normal este nevoie de refacerea tuturor circuitelor, efectuarea lucrărilor de dezinfecție și asigurarea unor circuite separate pentru pacienții cu Covid-19.