Competiție de tradiție pentru persoanele cu dizabilități, transformată în campanie de conștientizare
Evenimentul ar fi trebuit să își desfășoare anul aceste cea de-a șasea ediție, însă planurile organizatorilor au fost date peste cap de pandemie. Aceștia au găsit o soluție alternativă pentru a aduce în atenție problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din România.
Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant era un eveniment așteptat cu nerăbdare, an de an, de mulți dintre cei aflați într-o astfel de condiție, fiind una din foarte puținele activități sportive care le este destinată cu precădere și un prilej perfect pentru socializare. Organizată de asociaţia sportivă Mereu Împreună pentru Oameni, competiția ar fi trebuit să își desfășoare anul acesta cea de-a șasea ediție, însă, ca majoritatea evenimentelor programate pentru 2020, nu a mai putut avea loc din cauza pandemiei de Covid-19.
Pentru că nu a mai fost posibil să adune laolaltă persoanele cu dizabilități și familiile acestora, care participau de fiecare dată la această competiție, organizatorii au decis ca în 2020 să desfășoare o campanie de conștientizare, care să aducă în atenția opiniei publice și a autorităților problemele cu care se confruntă aceste persoane.
Denumită „Separați, dar împreună”, campania și-a propus să atragă atenția asupra tuturor acestor probleme, de la lipsa rampelor de acces în locurile publice până la numărul redus de programe sportive şi de socializare dedicate persoanelor cu dizabilități.
Simbolul campaniei a fost un accesoriu „în trend” în această perioadă, reprezentat de o mască de protecție, pe care organizatorii au denumit-o „Masca speranței” și au încurajat cât mai multe persoane să o poarte, pentru ca mesajul să se facă auzit cât mai bine.
Alături de mai multe persoane din viață publică ce s-au alăturat campaniei, unul dintre ambasadori a fost și câștigătorul de anul trecut al competiție, care și-a spus pe scurt povestea, într-o scrisoare deschisă. „Eu sunt Marian, am 35 de ani şi sunt una din cele aproape 850 de mii de persoane cu dizabilităţi din România. Un plonjon la scăldat m-a trimis direct în scaunul cu rotile, iar de atunci, viaţa mea s-a schimbat total. Timp de un an, am avut o perioadă grea când recuperarea a fost anevoioasă. Eu voiam mai mult. Viaţă socială nu prea mai aveam, eram mai retras, dar norocul a făcut să întâlnesc o asociaţie care mi-a propus să merg într-o tabără la mare cu mai multe persoane utilizatoare de scaune rulante şi practic viaţa mea s-a schimbat în bine. De atunci mi-a revenit pofta de viaţă şi am înţeles că scaunul rulant nu este o piedică să faci ceea ce îţi doreşti. Mi-am luat permisul auto şi, anul trecut, am câştigat Competiţia Naţională de Biliard în Scaun Rulant, dedicată nouă, persoanelor cu dizabilităţi. A fost o bucurie imensă pentru mine pentru că era o competiţie la care participam în fiecare an, în această perioadă”, spune acesta în scrisoarea trimisă organizatorilor.
În total, peste 100 de persoane s-au alăturat acestei campanii și au purtat Masca Speranței, transmițând mai departe mesajul acțiunii. Printre acestea s-a numărat și Sonia Simionov, campioană națională la biliard, care s-a declarat impresionată de povestea câștigătorului de anul trecut.
Dacă nu s-au putut întâlni „pe viu” la cea de-a șasea ediție a competiției, participanții au făcut-o prin intermediul unei platforme online, depănând amintiri și făcând planuri pentru ediția de anul următor, având parte astfel de socializarea de care au nevoie.
La finele anului trecut, în România erau înregistrate 846.354 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 828.792 locuiau cu familiile, iar 17.562 erau instituţionalizate. Cele mai multe persoane cu dizabilităţi sunt în regiunea Sud-Muntenia – 148.694 de persoane, iar cele mai puţine în Vest – 78475 de persoane. Totodată, 206.505 dintre persoanele cu dizabilităţi au un handicap fizic, iar ca grupe de vârstă, cele mai multe sunt în categoria de vârstă 60-69 de ani.