Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, sărbătorită sub semnul solidarității

Manifestările publice organizate cu această ocazie au fost anulate sau reprogramate, însă instituțiile si  oamenii simpli sunt îndemnați să își manifeste solidaritatea în alt mod.

 

Astăzi se celebrează, la nivel mondial, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, eveniment care a fost marcat până acum și în România printr-o serie de manifestări ce au avut ca principal scop aducerea în  atenția publică a problemelor persoanelor cu autism. Astfel de activități erau programate și pentru astăzi, însă restricțiile impuse de COVID19 i-au determinat pe organizatori să renunțe la multe dintre ele sau, în cel mai bun caz, să le reprogrameze.

Cel mai important eveniment, organizat fără întrerupere de șapte ani, este concertul caritabil de muzică clasică ce ar fi trebuită să aibă loc în această seară, însă a fost reprogramat pentru data de 28 iunie. Pe scena Ateneului Român vor urca ansamblul Violoncellisimo, fondat şi condus de violoncelistul Marin Cazacu, soprana Laura Tătulescu, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul suedez Kristofer Lundin și pianista Luminiţa Berariu.

Astfel, ziua de azi va fi celebrată mai mult la nivel simbolic, prin intermediul evenimentului Noaptea Albastră a Autismului, în cadrul căruia clădiri importante din Capitală și din țară vor fi iluminate în albastru, începând cu ora 19.30. Totodată, peste 100 de instituții și organizații vor participa la acest eveniment în spațiul virtual, colorând în albastru fundalurile site-uilor proprii sau distribuind fotografii ale clădirilor în care își desfășoară activitatea, având adăugat un filtru de culoare albastră.

 

Principalul promotor al evenimentelor organizate cu ocazia acestei zile este asociația Help Autism, care face și anul acesta un apel la solidaritate cu cele peste 30.000 de persoane diagnosticate cu autism în România.

În această perioadă dificilă pentru noi toți, psihologii spun că pacienții cu autism au nevoie de sprijin mai mult decât oricând, întrucât izolarea impusă pe perioada stării de urgență îi afectează mai mult decât pe ceilalți.

Psihologul Daniela Bololoi, președintele asociației a precizat că „ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate şi atenţie, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare, iar asociaţiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situaţiei de urgenţă. Încercăm totodată să aducem şi o mică bucurie, puţină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate şi anxietate”.

 

Astfel, românii sunt sfătuiți să folosească astăzi filtrul „Noapea Albastră” pentru a trimite mesaje de încurajare pe rețelele de socializare, iar companiile și administratori de site-uri își pot „ilumina” simbolic paginile web folosind un filtru albastru care este disponibil pe site-ul asociației Help Autism. Pe același site sunt disponibile și filtre albastre cu care pot „iluminate” fotografiile clădirilor, precum și un filtru și o ramă ce pot fi aplicate fotografiilor, pentru a fi distribuite pe rețelele de socializare.

Asociația Help Autism vine de 10 ani în sprijinul copiilor cu această afecțiune oferindu-le o serie de terapii specifice, oferind totodată și consiliere psihologică și programe de învățare a terapiei pentru părinți. Asociația a reușit să înființeze 5 centre speciale pentru terapia copiilor cu autism, care sunt închise în această perioadă, până la ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. Cu toate acestea, familiile sunt ajutate să continue programul de terapie prin conectarea cu părinţii şi terapie supervizată on-line. De asemenea, se oferă acces gratuit tuturor copiilor cu autism şi terapeuţilor din România la 14 programe de lucru prin aplicaţia educaţională ABA kit şi platforma de evaluare a evoluţiei Edu ABA, urmând a fi deschis și un fond de urgenţă pentru asociaţiile locale grav afectate economic de criza generată situația actuală.

 


Adaugati un comentariu


 

*