Ordonanța de „privatizare a sănătății”, atacată la Curtea Constituțională

20 februarie 2020 | 0 comentarii |

Demersul aparține Avocatului Poporului care consideră că documentul legislativ conține mai multe prevederi neconstituționale, care îngrădesc dreptul cetățenilor la asistență medicală.

 

Anunțat în urmă cu câteva zile, demersul Avocatului Poporului cu privire la controversata ordonanță de urgență care reglementează finanțarea serviciilor medicale private din fonduri publice s-a concretizat ieri, prin sesizarea Curții Constituționale. Sesizarea de neconstituționalitate vizează atât prevederile articolului care se referă la includerea unităților medicale private în programele naționale de sănătate, cât și modul în care a fost adoptată ordonanța.

Astfel, o primă neregulă semnalată de Renate Weber, fostă membră marcantă ALDE, care deține în prezent funcția de avocat al poporului, se referă la faptul că iniţiatorul ordonanţei a omis să solicite şi să obţină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, dat fiind faptul că ordonanța are ca obiect de reglementare și asistența medicală de urgență. În consecință, nefiind respectată această obligație, Avocatul Poporului consideră că documentul legislativ este neconstituțional.

În motivarea sesizării adresate Curții Constituționale se mai arată că ordonanța afectează drepturi și libertăți cetățenești, ceea ce constituie o altă încălcare a prevederilor constituționale. Pe de altă parte, Avocatul Poporului menționează că nu a existat nicio analiză care să justifice urgența adoptării unui astfel de document și nu este menționată nicio situație extraordinară care să determine acest lucru.

 

Trecând la conținutul articolului contestat, Renate Weber, menționează în condiţiile în care mare parte din finanţarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu şi lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-şi permit accesarea serviciilor private”. Astfel, se încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, ambele garantate de Constituție.

Avocatul Poporului mai reclamă faptul că nu există un sistem concurenţial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate şi cei privaţi, primii fiind supuşi unor condiţionări legale şi administrative.

 

Renate Weber

Astfel, sectorul privat achiziţionează materialele şi medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, în timp ce sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu această legislație. „Depunerea contestaţiilor de către oricine, inclusiv de către concurenţi, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziţii şi întârzierii lor, ca atare, în situaţii de finanţare similară sau chiar de subfinanţare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migraţie a medicilor şi a pacienţilor dinspre spitale publice înspre spitalele private”  -se mai arată în motivarea Avocatului Poporului.

O altă critică adusă ordonanței este aceea că permite liberalizarea sistemului medical de urgenţă, fiind deschisă finanţarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgenţe critice de către sistemul privat. „Suntem în prezenţa unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societăţii. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condiţiile unei finanţări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unităţi sanitare de urgenţă, rezultatul va fi închiderea unităţilor sanitare publice de urgenţă, cu consecinţa încălcării principiului solidarităţii, a dreptului la ocrotirea sănătăţii în unităţile sanitare de stat” mai susține Renate Weber.

 

Marcel Ciolacu

Deși agreate de asociațiile de pacienți, modificările la Legea Sănătății decise „în urgență” de ministrul Costache au fost vehement contestate de PSD, de șeful DSU Raed Arafat și chiar de către firmele private care susțin că în forma sa actuală nu rezolvă problemele pacienților.

Spre exemplu, liderul PSD Marcel Cilacu, președintele Camerei Deputaților, susține că „privatizarea Sănătății făcută de PNL înseamnă că va fi mai rău pentru cei care nu-și permit să meargă la clinicile private și mai bine pentru cei care își permit deja acest lucru”. El crede că aceste măsuri duc la „distrugerea sistemului public de Sănătate” și „ne va afecta însă pe toți”. De altfel, acestea au fost și principalele reproșuri pe care le-a primit Victor Costache în audierea din parlament a miniștrilor propuși pentru noul Cabinet Orban.

În aceeași notă, doctorul Raed Arafat, șeful DSU, consideră că există în noul act normativ unele prevederi „cu impact negativ asupra sistemului de urgență”. Acesta susține că Ordonanța deschide „drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă, comparativ cu nevoile reale”, iar asta nu este în favoarea pacientului, ci va duce doar la „destabilizarea uni sistem funcțional, care și-a dovedit eficiența”.

 

Victor Costache, Vasile Barbu

Pe de altă parte, furnizorii de servicii medicale private, deși salută modificările legislative care-i avatajează, s-au declarat nemulțumiți cu privire la decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021. Ei cer ca serviciile medicale să fie decontate la „valoarea lor reală”, atât pentru sistemul public cât și pentru cel privat, întrucât, la ora actuală, prețul decontat de CNAS pentru serviciile medicale prestate în unitățile medicale publice este de câteva ori mai mic.

Reprezentanții pacienților consideră însă că deciziile vin în sprijinul pacienților, care astfel vor avea acces la servicii medicale și în sistemul privat, fără coplată, fără a mai fi nevoiți să stea pe listele de așteptare, uneori până când este prea târziu. Într-o întâlnire recentă avută cu ministrul Sănătății, Victor Costache, în cadrul căreia s-a discutat despre noile măsuri de reformă din sistemul sanitar, despre asigurarea serviciilor integrate pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și boli cardiovasculare, liberalizarea programelor de sănătate pentru pacienții critici, coplată, dar și introducerea asigurărilor private de sănătate, reprezentantul pacienților a apreciat „noua politica de sănătate a echipei MS, prin care se urmărește depistarea precoce a cancerului și asigurarea terapiei necesare printr – o finanțare corecta a pachetului de servicii de radioterapiei și chimioterapie, utilizarea tumor board- urilor, dezvoltarea programelor de screening”.

Ministrul Sănătății l-a asigurat că „actuala echipă a MS urmărește ca pentru patologiile care reprezintă primele cauze de mortalitate, respectiv, cancer și boli cardiovasculare, pacienții să nu mai fie nevoiți să plătească pentru analize sau servicii medicale”.

 


Adaugati un comentariu


 

*