Modificările la Legea Sănătății, aprobate de guvernul demis

6 februarie 2020 | 0 comentarii |

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvernul Orban cu câteva ore înainte de Moțiunea de cenzură se referă la includerea spitalelor private în programele naționale de sănătate, dar și la alte prevederi despre care nu s-a prea discutat în spațiul public.

 

Printre zecile de ordonanțe de urgență adoptate de cabinetul Orban în ședința maraton din ziua precedentă dezbaterii Moțiunii de cenzură în Parlament, s-a numărat și controversatul proiect care consfințește includerea unităților private în programele naționale de sănătate. Gândit inițiat ca proiect de hotărâre, documentul a fost transformat în ordonanță de urgență, întrucât Guvernul Ludovic Orban avea „sabia deasupra capului”, fiind demis de altfel, la câteva ore, prin adoptarea moțiunii de cenzură, și s-a dorit neapărat adoptarea ascestor modificări. În acest mod, proiectul nu a mai fost pus în dezbatere publică, fapt ce a lăsat loc multor speculații, cele mai multe dintre ele lansate în spațiul public de adversarii politici ai fostului guvern.

Odată cu adoptarea ordonanței, Ministerul Sănătății a remis un comunicat în care se menționează care sunt modificările pe care documentul le aduce Legii sănătății  și se explică de ce acestea sunt benefice pentru pacienți.

În primul rând documentul lămurește problema legată de spitalele private, subliniindu-se o dată în plus ca nu se privatizează nici un serviciu medical public, iar pacienții incluși în programele naționale de sănătate care se vor trata la privat nu vor fi nevoiți să facă nici un fel de coplată, toate serviciile fiind decontate. Subliniind încă o dată că „de câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării”, ministrul Victor Costache a declarat că „această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care suntem”, menționând că România plătește „200 de milioane de euro anual, clinicilor și spitalelor din afară, din cauză că nu ne decontăm corect serviciile medicale”.

De altfel, spitalele private sunt incluse în programele naționale de sănătate încă de acum șase ani, iar ordonanța recentă nu vine decât să actualizeze legislația adoptată în acest sens în 2014, care conținea o formulare ambiguă, astfel că pacienţii ajungeau în privat doar dacă spitalele publice nu le puteau acorda asistenţă medicală.

 

Victor Costache

Pentru a evidenția beneficiile acestei măsuri, se dă exemplul pacienților cu infarct miocardic acut și accident vascular cerebral (AVC), afecțiuni care generează o mortalitate ridicată, din cauza lipsei centrelor specializate. „În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificările aduse, se deschide accesul și la alte spitale de stat decât până acum, dar și private, care pot opera aceste programe. Programul de infarct miocardic acut, va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți. De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova. La fel, pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, se deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat”, se arată în comunicatul ministerului.

Ministrul Sănătății a subliniat că în programele naționale de sănătate este interzisă coplata, iar anul trecut au fost sancționate două centre care găsiseră tot felul de subterfugii pentru a taxa programul de radioterapie. „Dacă știți cazuri în care se plătește (pentru tratamente în cadrul programelor naționale de sănătate – n.red.) ele trebuie reclamate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Au fost sancționate anul trecute două centre care găsiseră subterfugii pentru a taxa pe programele de sănătatea afirmat ministrul Victor Costache, într-o conferință de presă.

 

În continuarea documentului sunt prezentate și alte prevederi importante cuprinse în ordonanța de urgență, despre care nu s-a prea discutat în spațiul public. Astfel, în cursul acestui an va fi demarat un program național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, iar în cadrul unor programe naționale de sănătate curative vor fi acordate, în premieră, conform recomandărilor Comisiei Europene, servicii integrate ce pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice etc.

O altă modificare va corecta legislația referitoare la decontarea intervențiilor de protezare mamară în cazul pacientelor cu cancer de sân, care au suferit masectomii. „Deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice, pacientele erau nevoite să scoată bani din buzunar pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenției va fi decontată de CNAS și va avea un impact pozitiv asupra calității vieții, dar mai ales a reinserției sociale” – precizează reprezentanți Ministerului Sănătății.

De asemenea, achizițiile din spitale, inclusiv de aparatură medicală, nu vor mai fi făcute pe baza celui mai mic preț, așa cum prevedea legea până acum, ci „pe baza criteriului cel mai bun raport calitate-preţ. „S-a mers mult pe cel mai mic preț în achizițiile publice și am ajuns în spitale să achiziționăm pe criteriul prețului, nu al calității. Să nu spun de un spital mare din București unde aparatul de RMN nu funcționează când sunt sub minus 5 grade. De aceea am introdus criteriul cel mai bun raport calitate-preț”, a arătat ministrul Sănătății.

 

O altă prevedere îi vizează pe românii care au lucrat în străinătate și au cotizat în acest timp la bugetele serviciilor de asigurări de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene. Ordonanța prevede că acestora li se vor asimila perioadele de cotizare din străinătate și în sistemul de asigurare românesc, oficialii din minister spunând că aceasta este și o măsură care îi poate convinge pe medicii plecați din țară să revină acasă.

De asemenea, a fost inclusă și o modificare ce vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. „De exemplu, pentru tuberculoză, se va da concediu pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specialist, pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și șase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp”, se mai precizează în comunicat.

Nu în ultimul rând, ordonanța se referă la personalul militar în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate și de posibilitatea de a-și lua concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav.

Intens criticate de reprezentanții PSD și de alți politicieni, măsurile luate de ministrul Costache sunt considerate benefice de către sociațiile de pacienți.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*