O femeie din Iași a născut fără să aibă habar că era gravidă

6 februarie 2020 | 0 comentarii |

A aflat cu surprindere acest lucru abia când a ajuns la Urgențe cu dureri specifice declanșării nașterii, pe care le-a considerat crampe abdominale.

 

Un caz medical mai puțin obișnuit confirmă, odată în plus, că România are extrem de mult de recuperat în ceea ce privește educația sanitară, cel puțin în zonele rurale, unde localnicii au acces mai greu la servicii medicale. În majoritatea țărilor europene, un caz similar ar fi considerat de domeniul ficțiunii, fiind de neconceput că este posibil ca o femeie de 37 de ani, care are deja doi copii adolescenți, să nu își dea seama până în ultimul moment că este însărcinată cu al treilea, aflând acest lucru cu doar câteva minute înainte de a-l aduce pe lume.

S-a întâmplat la Iași, pacienta locuind în comuna Răducăneni, iar „miracolul” a fost consemnat de medicii de la spitalul Sfântul Spiridon.

Zilele trecute, femeia a solicitat intervenție Ambulanței pentru că, spunea ea, era chinuită de niște crampe abdominale insuportabile. Ambulanța a preluat-o de la domiciliu și a transportat-o la spitalul Sfântul Spiridon din Iași, unde a fost lăsată în grija medicilor de la Unitatea de Primire Urgențe.

 

Spitalul Sfantul Spiridon

Cu ocazia examinării, medicilor de aici nu le-a fost deloc greu să își dea seama că femeia era însărcinată în șapte luni, iar simptomele pe care le acuza erau cauzate de declanșarea nașterii premature, nicidecum de crampele abdominale.

Momentul de surpriză, atât pentru medici cât și pentru pacientă, a fost acela când doctorii i-au comunicat că urma să nască. Femeia a fost luată cu totul prin surprindere de această veste, întrucât era convinsă că ajunsese la menopauză încă de acum doi ani, când apăruse amenoreea. Nu s-a gândit nici un moment că ar putea fi o problemă medicală, așa că nu s-a adresat nici măcar medicului de familie, iar acum a aflat nu doar că nu era la menopauză dar și că urma să devină mamă pentru a treia oară.

Deși mai fusese însărcinată de două ori, având deja doi copii ajunși la vârsta adolescenței, pe parcursul celor șapte luni, pacienta nu a realizat că este din nou gravidă, iar astfel sarcina a fost una neasistată.

 

Dr. Tudor Merticariu

Probabil că și din această cauză, nașterea se declanșase prematur, iar medicii de la urgențe au realizat că nu mai era timp pentru ca pacienta să fie transferată la maternitate.

Nașterea a avut loc chiar în secția de urgențe, femeia fiind asistată de medicul urgentist Tudor Merticariu, care era de gardă la acel moment. Acesta a recunoscut că nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz în cariera sa și că a fost pentru prima dată când a asistat o naștere. „Și noi şi ea am aflat cu aceeaşi mirare că este gravidă. După ce a născut, mi-a promis că îşi va boteza copilul cu prenumele meu, Tudor. Toată lumea se întreabă dacă îmi va cere să îl botez. Dacă îşi va dori acest lucru, o voi face cu drag şi voi sprijini copilul cum voi putea. În ciuda faptului că am tatăl ginecolog, este prima oară şi pentru mine când ajut pe cineva să nască. A fost o experienţă unică şi sper să nu fie ultima”, a de declarat medicul ieșean, la finalul intervenției.

Copilul adus pe lume este un băiat de 1,8 kilograme, iar după naștere a fost transferat împreună cu mama sa la maternitatea Cuza Vodă din Iași, unde se află sub supravegherea medicilor de specialitate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*