S-a inaugurat al treilea Centru de Transplant Hepatic din Romania

Acesta va functiona la Iasi, fiind totodata primul centru de acest gen din Moldova, iar primele transplanturi vor putea fi facute in Capitala Moldovei peste o luna.

 

Spitalul Sf. Spiridon Iasi

Spitalul Sf. Spiridon Iasi

Iasiul se adauga pe harta centrelor de transplant hepatic din Romania, incepand de ieri alaturandu-se Bucurestiului, unde functioneaza deja de mai multa vreme cele doua centre care erau acreditate pana in prezent. Centurului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni si celui de la Spitalul Sfanta Maria li s-a adaugat Centrul de la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, inaugurat ieri.

Este primul Centru de Transplant Hepatic din zona Moldovei si totodata singurul din afara Capitalei, fapt ce se va dovedi benefic in special pentru pacientii din aceasta zona.

Centrul de la Iasi a primit de curand acreditarea si a fost deschis oficial la jumatatea acestei saptamani, inaugurarea sa fiind rodul unor demersuri intreprinse timp de trei ani, in vederea indeplinirii tuturor conditiilor necesare.

La inaugurare au participat Prof. dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, Prof. dr. Irinel Popescu, parintele transplantului de ficat din Romania si sef al Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, impreuna cu personalul medical din cadrul spitalului iesean, care va deservi noul centru.

 

Inaugurare Centru Transplant Hepatic Iasi

Inaugurare Centru Transplant Hepatic Iasi

Cei prezenti la festivitate au subliniat faptul ca acreditarea unui nou centru de transplant hepatic era o necesitate ce se impunea, pe fondul unui numar tot mai mare de donatori la nivel national, coroborat cu numarul mare de pacienti aflati pe listele de asteptare pentru un astfel de transplant. Medicul Irinel Popescu a precizat ca personalul centrului este pe deplin pregatit pentru a realiza prima interventie de acest gen, unii dintre medici efectuandu-si stagiul de specializare la Bucuresti, in cadrul clinicii pe care o coordoneaza, sau in cadrul centrului de la Spitalul Sfanta Maria.

Referindu-se la conditiile pe care cel mai mare spital din Moldova le-a avut de indeplinit pentru a primi acreditarea, dr. Victor Zota a precizat ca „o activitate de transplant la asa nivel nu se poate desfasura intr-un spital foarte vechi. Pentru aceasta activitate este nevoie de o infrastructura noua, pentru a evita toate infectiile intercurente care pot aparea intr-un spital vechi. A fost prima conditie pe care am impus-o spitalului, sa fie o structura noua pe care sa o putem modela dupa necesitatile unor circuite obligatorii in transplant, ca structura sa poata fi mentinuta la un anumit standard, astfel incat sa nu existe pericolul unor infectii post-transpalnt”.

 

sala de operatieIn acest sens, in cadrul sectiei UPU a fost nevoie de amenajarea unui nou Bloc Operator, la cele mai inalte standarde, unde vor avea loc operatiile de transplant. Centrul a fost acreditat inclusiv pentru prelevare si transplant de la donator viu, iar echipa medicala care va deservi noua unitate este formata din cinci chirurgi, coordonati de medicul Cristian Lupascu. Acesta a precizat ieri ca primul transplant se va putea face in aproximativ o luna, interval in care ANT trebuie sa includa spitalul iesean in Programul National de Transplant, pentru a-i fi acordata fila de buget necesara interventiilor de acest tip. „Din punct de vedere tehnic, lucrurile se pot desfasura poate chiar si in mai putin de o luna, pentru ca mai raman de perfectat niste probleme financiare. In lumea europeana, costurile unui transplant de ficat de la donator aflat in moarte cerebrala sunt in jur de 85-110 de mii de euro, daca vorbim de un pacient cu o evolutie normala”, a declarat acesta.

In cadrul centrului de la Iasi vor beneficia de transplant nu doar pacienti din zona Moldovei ci din toata tara. Pentru inceput, baza de date cu listele de asteptare este una comuna cu centrele din Bucuresti. In prezent, medicii ieseni au pe lista de asteptare 20 de pacienti din Moldova care asteapta un ficat sanatos.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*