Programul național de cercetare AngioNet se apropie de final

25 mai 2021 | 0 comentarii |

În program este inclus și Spitalul Județean de Urgență Buzău, care a fost dotat cu un angiograf performant.

 

Prof. dr. Radu Deac

În această perioadă are loc, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IUBCvT), un workshop desfășurat sub egida Academiei de Științe Medicale, eveniment ce include și efectuarea unei intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică pe cale minim invazivă.

Medicul Redu Deac, președintele Academiei de Științe Medicale și unul dintre cei mai respectați, apreciați și iubiți chirurgi cadiaci din România, spune că este vorba despr o  intervenţie de înlocuire de valvă la nivelul arterei pulmonare prin metode minim-invazive, la un copil. „S-a mai făcut o astfel de intervenţie cu câţiva ani în urmă, dar acum se face din nou. Este vorba despre implantarea unei valve, fără operaţie, pe calea unei artere de la nivelul membrului inferior, până în inimă. Se plasează dispozitivul în locul valvei pulmonare, artera care duce de la inimă la plămâni. La acest copil este nefuncţională şi atunci se corectează prin acest mod”, a explicat medicul.

Acesta a menționat că evenimentul științific are loc în cadrul proiectului AngioNet Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri”, derulat de Academia de Științe Medicale.

 

Proiectul a fost demarat în anul 2015, beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 25 de milioane de euro, și urmează să se încheie în acest an. În cadrul acestuia, un număr de 17 spitale din țară, printre care s-a numărat și Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost dotate cu angiografe de ultimă generaţie pentru patologia cardiovasculară şi tumorală.

Din păcate, programul s-a blocat la finele anului 2015, iar finanțarea s-a reluat abia în toamna anului 2017. Așa se face că, deși fusese inclus în prima serie de spitale care au fost dotate cu angiografe, SJU Buzău a putut folosi dispozitivul primit abia în 2019, după ce aceste servise timp de aproape 3 ani ca simplu obiect de decor, în lipsa fondurilor alocate prin programul de cardiologie intervențională. Sub coordonarea medicului cardiolog intervenționist Florin Matei, primii patru pacienți au beneficiat de proceduri la sfârșitul lunii februarie 2019. În decurs de un an, numărul acestora se apropia de pragul de 200.

 

În paralel cu efectuarea procedurilor intervenționale, SJU Buzău și celelalte 16 centre incluse în program au contribuit și la componenta de cercetare a programului Academiei de Științe Medicale, adăugând într-o bază de date informații referitoare la fiecare pacient investigat. aceasta a constat „în înființarea de registre de pacienți pe patologii cardiovasculare și oncologice, dublate de o bază de date de imagistică, care au făcut posibilă derularea de activități de cercetare care să ajute în dezvoltarea unor politici de sănătate publică bazate pe tehnologii moderne și care să se constituie în propuneri către autoritățile din domeniul sănătății” a precizat prof. dr. Radu Deac, directorul proiectului.

Workshop-ul desfășurat în această perioadă la Târgu Mureș se numără printre ultimele evenimente din cadrul proiectului, la finalul căruia angiografele vor rămâne în dotarea spitalelor care le-au primit. Din acel moment, costurile intervențiilor vor fi suportate  din alte surse de finanțare, dat fiind faptul că până acum, intervențiile se făceau cu fonduri alocate în cadrul programului de cercetare.

 

Despre intervenția minim invazivă efectuată în cadrul workshop-ului, dr. Radu Deac a mai precizat că această procedură aduce beneficii majore pacienţilor, întrucât implică o siguranţă sporită, reduce semnificativ perioada de spitalizare, iar recuperarea este rapidă. Specialiştii de la Târgu Mureş sunt asistaţi de o echipă din Germania, de la Deutsches Herzzentrum München, formată din prof. dr. Andreas Eicken, şeful Laboratorului de cateterism cardiac copii şi congenitali adulţi şi de dr. Daniel Tănase, medic cardiolog intervenţionist pediatru. „Cu ajutorul colegilor din Germania am început cardiologia intervențională pediatrică și de congenitali în Târgu Mureș, în urmă cu cca 12 ani. De atunci am inițiat și efectuăm de rutină în laboratorul nostru o serie întreagă de proceduri de cardiologie intervențională: închidere de defect septal atrial și canal arterial persistent, valvuloplastie de valvă pulmonară și aortică, angioplastie/stentare de coarctație de aortă sau septostomie atrială cu balon.” relatează dr. Anca Sglimbea, coordonatoarea workshop-ului.

 

Dr. Radu Deac a subliniat că cercetările în cadrul acestui proiect au fost conduse de dr. Anca Sglimbea şi dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenţionişti, acestora alăturându-li-se specialişti în anestezie şi terapie intensivă precum dr. Sorin Paşcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar şi dr. Carmen Sircuta.

Pentru siguranță și backup, echipa intervențională de la Târgu Mureș este secondată de echipa formată din prof. dr. Horațiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, și echipa de cardiologi pediatri din cadrul Clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT, condusă de conferențiar dr. Amalia Făgărășan, precum si echipa de imagistică avansată de sub conducerea dr. Marian Pop.

În prezent, pacienții care necesită acest tip de procedură, sunt trimiși în centre din străinătate, însă depunem toate eforturile ca prin aceste workshop-uri să creăm cadrul necesar pentru a putea include cât de curând această procedură în oferta terapeutică pentru pacienții sistemului public de sănătate din țara noastră”, afirmă prof. dr. Horațiu Suciu, Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Adulți și Copii din cadrul IUBCvT Târgu Mureș.

 


Adaugati un comentariu


 

*