Ministerul Cercetarii a deblocat finantarea programului privind angiografele

17 octombrie 2017 | 1 comentariu |

Programul era blocat de la finele anului 2015, intrucat centrele universitare nu au mai primit fonduri pentru utilizarea aparatelor pe care le primisera in dotare.

 

In urma cu mai bine de trei ani era anuntata cu multa emfaza demararea unui program privind dotarea cu angiografe a spitalelor din tara, in vederea efectuarii de cercetari in domeniul medical, avand ca scop final imbunatatirea procedurilor de diagnosticare a unor leziuni cu potential evolutiv invalidant sau chiar letal. Proiectul a fost coordonat de Ministerul Cercetarii, iar in prima faza au fost achizitionate 17 angiografe care au ajuns in diferite spitale din tara, prioritate avand unitatile aflate in centrele universitare. Legile lui Murphy s-au aplicat insa si in cazul acestui program, care, ca orice lucru bine inceput, s-a sfarsit prost.

Aceasta, pentru ca proiectul a fost gandit doar in sensul asigurarii finantarii pentru achizitionarea aparaturii necesare, initiatorii scapand din vedere faptul ca, pentru a putea fi utilizate, respectivele angiografe au nevoie si de consumabile si mentenanta, iar unitatile medicale nu dispuneau de bugetul necesar pentru a acoperi aceste costuri.

Asa se face ca in luna decembrie a anului 2015, proiectul s-a impotmolit, cele 17 angiografe ajunse in dotarea spitalelor avand doar rolul de mobilier de lux.

 

Din acel moment, proiectul a ramas blocat in faza a doua, unitatile medicale nemaiprimind fondurile necesare pentru consumabilelele si mentenanta care sa asigure buna functionare a angiografelor si exploatarea acestora in scopul pentru care fusesera achizitionate. Aparatele au mai fost puse in functiune doar sporadic, in cateva centre in care au existat oarece posibilitatii financiare, insa in ansamblul sau, programul  parea sortit esecului, iar fondurile folosite pentru achizitia aparatelor erau bani aruncati pe fereastra.

Ministrul Cercetarii, Lucian Georgescu, a facut insa un anunt zilele acestea, conform caruia va fi deblocata finantarea pentru faza a doua a proiectului, iar cele 17 unitari medicale vor primi bani pentru cheltuielile necesare bunei functionari a angiografelor.

Acesta a mai precizat ca bugetul a fost alocat deja, in prezent derulandu-se licitatii pentru consumabile si servicii de mentenanta.

 

Lucian Georgescu

Anuntul a fost facut de ministrul Lucian Georgescu in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Galati – unul dintre centrele care au primit in dotare un angiograf care nu a putut fi folosit de la sfarsitul lui 2015.

Proiectele cu angiografele erau blocate undeva de prin decembrie 2015. Faza a doua, care se refera la mentenanta, consumabile, intretinere, era blocata, deci se considera ca am adus aparatul, l-am bagat in priza si treaba e rezolvata. Dar nu e rezolvata, pentru ca asta inseamna si mentenanta, calificarea specialistilor, substanta de contrast, subansamble speciale. Pentru aceasta a doua parte a proiectului, finantarea a fost blocata. Deci, erau aparatele si in unele locuri unde existau oameni si resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la intreaga capacitate. Si este pacat de la Dumnezeu sa tii un instrument de doua milioane de euro cu care poti sa faci o gramada de lucruri, mai ales ca este un proiect de cercetare finantat integral de la bugetul Cercetarii cu aplicatii in diagnoza si tratament. Am deblocat acest proiect, iar asta inseamna 17 angiografe in toata Romania.. Acum urmeaza sa venim din urma si sa sustinem şi resursa umana pentru acest proiect, pentru ca formarea de specialisti pentru angiografe este in curs. Exista niste centre de specialitate mari in Bucuresti, Iasi, Cluj, care formeaza acesti specialisti. Sper ca in scurt timp sa iasa si prima serie de specialisti, astfel ca ele sa functioneze integral”, a declarat ministrul Cercetarii.



Comentarii (1)

  1. Costache spune:

    O veste extraordinara pentru buzoieni. In sfarsit, la spitalul judetean Buzau se vor face coronarografii diagnostice esentiale pacientilor cardiaci, plus ca acestia nu vor mai achita nici o suma. Programul national de stentare este de ani buni o prioritate a ministerului sanatatii, program gratis pentru pacient prin CAS

Adaugati un comentariu


 

*