Craciunitele au facut „legea” la Maternitatea Buzau

27 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Cinci fetite frumoase si sanatoase au fost darul Mosului pentru tot atatea familii de buzoieni si pentru medicii si moasele care le-au ajutat sa vina pe lume in aceste zile in care crestinii celebreaza Nasterea lui Christos.

 

bebe - maternitateCraciunul este un motiv de bucurie si de speranta pentru toti. Despre el vorbeste toata lumea, este o sarbatoare invaluita intr-o multime de superstitii. Cei nascuti in aceste zile par sa fie insa inconjurati de o aura aparte. Numai lucruri bune anunta superstitiile pentru cei nascuti in zilele in care crestinii celebreaza Nasterea lui Christos. Traditia spune ca aceste persoane pornesc la drum in viata sub egida norocului si a bunastarii.

La Maternitatea Buzau, Sarbatorile Craciunui din acest an au fost prilej de bucurie, atat pentru cinci familii care au primit cel mai pretios dar de la Mosul cel darnic si bun, dar si pentru medicii si moasele care au ajutat sa vina pe lume cinci prunci frumosi si sanatosi. Anul acesta, doctorii spun ca „legea” a fost facuta de Craciunite, pentru toti cei cinci nou-nascuti sunt fetite…

 „In prima zi au venit pe lume trei dintre ele, doua prin nastere spontana si una prin cezariana, avand greutati cuprinse intre 2,900 – 3,500 kg. In a doua zi, o fetita nascuta prin cezariana si alta prin nastere spontana, cantarind 2,600 kg, respectiv, 3,650 Kg, au adus mamicilor lor cel mai pretios cadou de Craciun. Toate cinci sunt frumoase si sanatoase, mamicile lor sunt, de asemenea sanatoase si fericite, asa ca de Revelion vor fi cu toate acasa si vor intampina Anul Nou in familie”, a precizat Adriana Bunila, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

UPU BuzauBucuria nu a fost insa la fel de mare pentru personalul medical care a asigurat urgentele in aceste zile si pentru cei care au ajuns la spital fie din cauza exagerarilor alimentare sau bachice, ori alte probleme de sanatate care nu au suportat amanare.

Craciunul din acest an a fost unul extrem de aglomerat pentru echipajele de la Ambulanta si din spitalele buzoiene, mai ales pentru cei de la Spitalul Judetean de Urgenta, unde s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a numarului de solicitari, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Jumatate dintre cazuri au fost urgente de cod rosu si galben, asa ca si medicii au avut nevoie de ajutor si si-au chemat colegii de acasa pentru a face fata solicitarilor.

In prima zi de Craciun au ajuns la UPU, 192 de pacienti, dintre care 129 de adulti si 66 de copii, dar in a doua zi, numarul celor care au avut nevoie de ingrijiri medicale de urgenta a crescut la 249, dintre care 91 au fost copii. „Patologia a fost in multe cazuri specifica acestei perioade, in care excesele culinare duc la colici abdominale sau/si biliare, dar s-a remarcat o crestere fulminanta a numarului de viroze respiratorii extrem de agresive, multi copii cu bronhopneumonii destul de grave, asa ca multi dintre pacientii veniti in urgenta au si ramas internati in spital, pentru investigatii si tratament sub supraveghere medicala. Nu au lipsit nici afectiunile cardiace si nici traumatismele in urma unor accidente grave, asa ca medicii Spitalului Judetean Buzau au fost extrem de solicitati in aceste zile”, a explicat Adriana Bunila.

 

hol ambulatoriu ortopedieDupa zilele libere, la fel de aglomerate au fost, in ziua de Sfantul Stefan,  cabinetele medicilor de familie si cele ale medicilor din ambulatoriile de specialitate, care au fost asaltate de pacienti de toate varstele si cu tot felul de patologii. A crescut alarmant numarul de viroze. Ajung la medic cu simptome de gripa de patru ori mai multi pacienti fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar manifestarile sunt mai agresive. „Virusurile se raspandesc usor acum, mai ales ca vremea nu este foarte rece si peste tot este aglomeratie. Multi se trateaza insa fara sa consulte un medic si risca sa ajunga la complicatii. Trebuie sa invatam cu totii, odata pentru totdeauna, ca antibioticul nu este bun la toate. Antibioticul nu are efect in caz de viroza si, luat dupa ureche dezechilibreaza flora intestinala si duce la rezistenta bacteriana. Sunt multi pacienti care vin la consultatie cu agravarea unei viroze afirmand ca desi au luat antibiotic, starea s-a inrautatit”, spune dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Medicul ne avertizeaza ca au inceput sa apara si cazurile de gripa, asa ca este important ca la primele simptome de febra, dureri musculare si de incheieturi, tuse, stranut, stare generala proasta sa ne prezentam la medicul de familie.

Altfel exista riscul de agravare a bolii, de suprainfectii bacteriene, iar in cazul gripei, daca nu este tratata corespunzator, se poate ajunge la insuficienta respiratorie”, mai spune dr. Nistor, reamintind ca cel mai bun tratament in cazul gripei este preventia. Vaccinarea, evitarea pe cat posibil a deplasarilor si aglomeratiilor, consumul de lichide caldute (ceaiuri, supe etc), de legume si fructe proaspete (mai ales cele cu continut ridicat de vitamina C), igiena stricta, gargara si curatarea narilor cu apa calduta si sarata, folosirea batistelor de unica folosinta ii pot veni de hac virusului gripal.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*