Coronarografia te poate ajuta să eviți infarctul

19 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Investigația este minim invazivă și se efectuează sub anestezie locală, în cel mult 30 de minute, explică specialiștii Centrelor ARES.

 

Afecțiunile cardiovasculare provoacă, anual, 150.000 de decese în România, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie. În același timp, unul din zece pacienți cu infarct miocardic acut moare din cauza neintervenției în timp util, explică specialiștii.

De ce apare infarctul miocardic acut? Stresul, alimentația nesănătoasă, lipsa mișcării, fumatul sunt factori de risc, din cauza cărora se poate bloca circulația fluxului sangvin prin formarea de trombi (cheaguri, la nivel arterial și venos), care produc necroza ischemica a muschiului cardiac.

Principala afecțiune care poate provoca infarctul este ateroscleroza, atrag atenția specialiștii. Această boală afectează arterele inimii (arterele coronare), iar în lipsa tratamentului adecvat, conduce la infarct. De-a lungul vieții, pereții arterelor din organism devin îngroșați de depunerile de grăsime și blochează circulația la acest nivel. Fără a primi sângele necesar, mușchiul inimii începe să se necrozeze, adică se deteriorează și este absolut necesar ca pacientul să primească îngrijiri medicale de urgență, pentru a-i fi salvată viața.

Pentru a evita astfel de situații, medicii cardiologi recomandă efectuarea unui consult periodic și adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, mișcare, o alimentație bogată în legume, verdețuri și fructe, cereale integrale, dozarea sau înlocuirea sării alimentare cu sarea medicinală, pe bază de clorură de potasiu, evitarea stresului și a fumatului.

 

În urma consultației, care prespune efectuarea unei anamneze, a unei electrocardiograme, teste de sânge specifice și ecografie cardiacă (ecocardiografie), medicul cardiolog trage anumite concluzii, pe baza cărora va putea recomanda examinarea amănunțită a arterelor inimii, prin coronarografie (angiografie coronariană). „Există trei tipuri de tratament în ateroscleroză: medicamentos,  intervențional sau chirurgical în cazurile foarte severe. Cel medicamentos este astăzi doar adjuvant al celorlalte terapii, în sensul că deși este benefic, este limitat. Cel intervențional este cel mai frecvent folosit împreună cu cel medicamentos, pentru că și-a demonstrat beneficiile atât pe simptome cât și pe prognostic, cu riscuri procedurale  scăzute pentru pacienți. Cel mai mare avantaj al cardiologiei intervenționale rămâne faptul că poate fi folosit în urgență, la pacientul cu infarct, atunci când tratamentul medical este deposit complet iar riscurile tratamentului chirurgical sunt foarte mari. Angioplastia asta e o metodă extrem de eficientă de a deschide vasul. Se salvează astfel nenumărate vieți și prognosticul acestor pacienți este mult mai bun” , afirmă dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog cu competențe în cardiologie intervențională, Centrele ARES.

 

Coronarografia sau angiografia coronariană este efectuată de medicul cardiolog intervenționist, într-o sală de angiografie, sub control radiologic. „Este o investigație minim invazivă, care se efectuează sub anestezie locală, deci pacientul este treaz, și nu durează mai mult de 30 de minute. După ce este condus și urcat pe masa de angiografie, pacientului i se va efectua, la nivel inghinal, anestezia locală, urmată de puncționarea arterei femurale și montarea unei teci (un tub subțire de plastic). Prin această teacă, medicul intervenționist va introduce un cateter (o sondă subțire) pe care îl va ghida până la nivelul arterelor inimii (arterele coronare). Prin acestă teacă, medicul va injecta substanță de contrast. Pe monitorul angiografului va apărea, în timpul injectării, imaginea arterelor inimii și se va putea observa fluxul de sânge de la acest nivel. Astfel se vor putea observa și eventualele blocaje”, exlică specialiștii ARES.

Aceștia menționează că în cazul în care pe pereții arterelor se vor găsi depuneri de grăsime și de colesterol, în funcție de cât de îngustată a devenit acea arteră, există două opțiuni de tratament.

 

Angioplastia coronariană este cea mai frecventă opțiune terapeutică pentru remedierea problemelor vaselor sangvine și evitarea infarctului.  Medicii cardiologi intervenționiști vor monta, pe artera respectivă, un stent – un dispozitiv de forma si dimensiunea unui arc de pix care are rolul de a menține circulația normală a sângelui la acel nivel;  aceasta procedura se efectuează ca o continuare a procedurii de coronarografie fără să fie nevoie de o altă intervenție, de o nouă anestezie sau de o altă puncție la nivel femural.

În anumite cazuri de îngustări severe și multiple, se poate interveni chirurgical, prin bypass coronarian (intervenție pe cord deschis care necesită recoltarea unei vene sau a unei artere sănătoase din altă parte a corpului care este grefată pe artera stenozată. Vena sau artera grefată va ocoli porțiunea blocată din artera inimii și va conduce sângele bogat în oxigen spre mușchiul cardiac).

Este important de reținut că aceste intervenții se desfașoară în siguranță, iar tehnicile și materialele medicale sunt dezvoltate de mai bine de 40 de ani”, dau asigurări specialiștii.

Centrele de Excelență ARES din București sunt lideri în cardiologia intervențională din România, care efectueaza procedurile de coronarografie si angioplastie coronariană. Aici, pacientul beneficiază în permanență de sprijinul unui consultant medical care îi explică toate detaliile necesare.

 


Adaugati un comentariu


 

*