Cel mai vârstnic donator din Moldova a salvat viața a doi pacienți

23 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Rinichii prelevați de la bărbatul aflat în moarte cerebrală au fost transplantați celor doi pacienți care sufereau de afecțiuni renale grave.

 

Un nou gest de altruism a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute de o familie din Iași, care a găsit puterea să treacă peste propria tragedie și să își de acordul pentru prelevarea de organe în cazul unei rude care intrase în moarte cerebrală după ce suferise multiple arsuri și se intoxicase cu gaze toxice în urma unui incendiu. Pentru bărbatul în vârstă de 76 de ani, ajuns la spitalul Sfântul Spiridon din Iași, medicii nu au mai putut face nimic, iar în momentul în care a fost confirmată instalarea morții cerebrale, aceștia au constatat că rinichii nu fuseseră afectați în urma intoxicației suferite de acesta și, în ciuda vârstei înaintate a pacientului, organele erau compatibile pentru prelevare și transplant.

Urmând protocolul stabilit pentru astfel de situații, medicii au comunicat familiei faptul că organele puteau fi prelevate pentru a salva viața altor pacienți și au cerut acordul rudelor în acest sens. Familia și-a dat acceptul pentru prelevare multiorgan, însă în cazul de față nu s-au putut preleva decât rinichii.

Medicul Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași, a explicat că nu s-a pus problema prelevării de țesut, din cauză că pacientul suferise arsuri pe o mare suprafață a corpului, iar celelalte organe nu mai erau compatibile, dată fiind și vârsta înaintată a donatorului.

 

Doar rinichii îndeplineau condițiile impuse pentru a putea fi prelevați și transplantați, operația de prelevare fiind efectuată în cadrul spitalului ieșean Sfântul Spiridon, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Operația a constituit și o premieră pentru zona Moldovei, pacientul fiind cel mai vârstnic donator de la care s-au prelevat organe în cadrul Centrului Regional de Transplant Iași.

În aceeași noapte, au fost identificați și pacienții compatibili care se aflau pe lista de transplant a centrului, fiind vorba de un bărbat de 54 de ani, din Târgu Neamț, care făcea dializă de la începutul anului, și de o femeie de 62 de ani, din Galați, care urma aceeași terapie din cursul anului 2018.

Ambii pacienți au fost aduși la Iași în cel mai scurt timp cu putință, fiind supuși intervenției chirurgicale pentru efectuarea transplantului renal, în cadrul Spitalului Clinic I. C. Parhon.

 

Dr. Raluca Neagu Movila

Ambele operații s-au finalizat cu succes, medici spitalului transmițând că evoluția celor doi pacienți este una favorabilă, aceștia fiind ținuți în continuare sub observație.

A fost vorba de cea de-a treia prelevare de la un donator în moarte cerebrală efectuată în acest an în Centrul Regional de Transplant Iași. Medicii de aici spun că au existat mai mulți donatori compatibili, însă nu s-a putut obține acordul familiilor. „Noi am avut mai mulți potențiali donatori în ultima vreme, însă au fost foarte multe refuzuri ale familiei pentru că donatorii erau și foarte tineri. Ultimul, care a fost în urmă cu câteva zile, era un băiat de 18 ani, din Botoșani, victima unui accident de motocicletă și familia a refuzat prelevarea”, a mai precizat coordonatorul centrului de transplant din Iași, dr. Raluca Neagu Movilă.

La începutul acestei luni, la spitalul I. C. Parhon a mai avut loc o operație de transplant renal, însă în cazul respectiv, organul a fost prelevat de la un donator în viață, mai exact de la o mamă care și-a salvat astfel fiul, în vârstă de 38 de ani.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*