Un pacient cu o afecțiune renală gravă a primit un rinichi de la fratele său geamăn

29 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Cazul reprezintă o premieră medicală pentru spitalul C.I. Parhon din Iași, medicii care au efectuat intervernția spunând că astfel de situații, deși ideale, sunt foarte rare.

 

Cornel Lupu (dreapta) și salvatorul său

Viața unui bărbat de 46 de ani din Bârlad a fost salvată de gestul altruist al fratelui său geamăn, care s-a oferit să îi doneze un rinichi, imediat ce a aflat că acesta suferă de o boală renala gravă, pentru care singurele soluții erau dializa pentru tot restul vieții sau transplantul renal. Situația era cu atât mai gravă cu cât pacientul se născuse cu un singur rinichi, fapt pentru care nu existau și alte alternative în afară de cele două soluții propuse de medicii care l-au diagnosticat.

Cornel Lupu spune că problemele au început în urmă cu aproximativ șase luni, când a constatat că începuseră să i se umfle picioarele și avea tot mai des cârcei la nivelul membrelor inferioare. Analizele efectuate în luna august au indicat un nivel ridicat al creatininei, motiv ce l-a determinat să meargă la un consult de specialitate. A fost diagnosticat cu glomerulonefrită, afecțiune care deja începuse să îi afecterze funcția renală, problema majoră a cazului său fiind aceea că avea un singur rinichi. Medicii i-au comunicat că singurele soluții terapeutice erau dializa sau un transplant renal.

La scurt timp după ce medici i-au comunicat aceste vești, fratele său geamăn s-a oferit să îi doneze un rinichi, perspectiva dializei fiind una dificilă fratele său bolnav, întrucât impune schimbarea regimului de viață, devenea dependent de programul de dializă și nici nu exista certitudinea că boala nu se va agrava.

 

Povestea celor doi frați poate constitui chiar subiectul unui film, ținând cont că aceștia au venit pe lume împreună, dar au fost despărțiți imediat după naștere, pentru ca acum unul dintre ei săi îi salveze viața celuilalt, printr-un gest benevol.

Donatorul, Costel Dura, povestește că amândoi provin dintr-o familie foarte numeroasă, cu 18 frați, iar la scurt timp după ce i-a adus pe lume, mama lor a fost de acord să il dea pe unul dintre gemeni în grija unei vecine care nu putea avea copii. Timp de șapte ani, cei doi nu au știut că sunt frați, până când cele două familii le-au  făcut cunostință. Deși au crescut separat, au ținut legătura, iar în momentul în care a aflat că fratele său se află într-un asemenea impas, s-a oferit ca donator, pentru transplant.

„După 46 de ani, cred că a venit timpul să îi dau, cred, ce i-am luat de la naștere. Poate trebuia să fie el cu doi rinichi. Mă simt bine și m-a determinat viața fratelui meu să fac această intervenție. Nu am vrut să-l văd făcând dializă, suferind. Asta m-a determinat să-i dau sufletește, frățește, cu toată inima și cu toată încrederea în toți medicii și profesorii de pe aici. Acum, suntem doi în unu’. Acum am rămas amândoi cu câte un rinichi”, declarat Costel Dura, după operație.

 

Intervenția a avut loc la spitalul I.C. Parhon din Iași, constituind o premieră pentru unitatea medicală, prin prisma faptului că transplantul s-a efectuat între frați gemeni. Medicii de aici spun că au mai efectuat transplanturi de la donator viu, de la donatori care erau rude cu primitorii, dar niciodată frați gemeni. Aceștia mai spun că situații de acest gen sunt ideale când vine vorba de transplant, având în vedere faptul că gradul de compatibilitate este de sută la sută, însă numărul cazurilor similare este destul de rar.

Operația a durat aproximativ patru ore și a fost dusă la bun sfârșit fără probleme, cei doi frați fiind acum în recuperare in secția de transplant a spitalului, iar evoluția stării de sănătate fiind una favorabila

„Din punct de vedere chirurgical nu a fost nicio problemă intra-operator. Bineînțeles, sunt la fiecare pacient particularități medicale mai ales din punct de vedere al vaselor. S-a mai prelungit intervenția propriu zisă de disecție, dar nu de ischemie propriu zis. Pacientul suferea de glomerulonefrită. Pentru noi a fost cazul ideal, pentru că donatorul a fost fratele geamăn, Ceea ce înseamnă o compatibilitate de sută la sută”, a declarat la finalul intervenției medicul urolog Daniel Andone.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*