ICUTR Cluj primește o gură de oxigen de la administrația locală

5 iunie 2018 | 0 comentarii |

Institutul, care s-a aflat în colaps financiar, va primi 300.000 de lei din bugetul Consiliului Județean Cluj, pentru dotări și lucrari de reabilitare.

 

ICUTR Cluj

La finele anului trecut, după ce fostul manager, Mihai Lucan, și-a încheiat mandatul, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj ajunsese într-o situație financiară dezastruoasă. Era chiar în pragul falimentului, întrucât nu își putea achita datoriile uriașe acumulate de-a lungul timpului, fiind la un pas de a-i fi blocate conturile. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, iar lucrurile au început încet „să se miște” la unitatea medicală clujeană. La finele lunii februarie, institutul a dat primele semne că își revine din criza financiară, după ce fuseseră achitate o parte din datorii.

Institutul mai are însă nevoie de o serie de lucrări de reabilitare dar și de noi dotări, iar în acest sens, a primit zilele acestea un nou sprijin, din partea Consiliului Județan Cluj. Cu toate că unitatea se află în subordinea Ministerului Sănătății, administrația locală a județului a decis să-i aloce 300.000 de lei din bugetul local, pentru a veni astfel în sprijinul celor aproximativ 8.000 de pacienți, dintre care, peste 1.900 sunt transplantați. ICUTR mai primește astfel o „gură de oxigen”, suma primită din partea autorităților locale urmând a fi investită în aparatură medicală și în efectuarea unor lucrări de reablitare a clădirii în care își desfășoară activitatea.

 

Astfel, o parte din bani vor fi folosiți pentru obținerea avizelor necesare lucrărilor de renovare a mansardei clădirii, care nu a mai fost reparată de patru ani. Este un proiect complex, care vizează saloane ce însumează un total de 65 de paturi, camera medicilor, camera de gardă, camera de tratament, spațiul cu destinație de amfiteatru, laboratorul clinic și laboratorul de anatomie patologică. De asemenea, se va urmări asigurarea confortului termic pe perioada verii la nivelul mansardei, fiind necesară, în acest sens, achiziționarea și montarea a 20 de aparate de aer condiționat.

În ceea ce privește partea de dotări, reprezentanții institutului au anunțat că se are în vedere achiziționarea unui turn de laparoscopie, cu ajutorul căruia vor putea fi efectuate intervenții chirurgicale minim invazive, având în vedere faptul că majoritatea operațiilor efectuate aici intră în această sferă. În prezent, activitatea minim invazivă, care constă în realizarea a peste 15 intervenții endoscopice sau laparoscopice pe zi, este limitată de existența instrumentarului endoscopic și de gradul de uzură a acestuia, mai spun reprezentanții institutului.

 

Totodată, din fondurile primite de la Consiliul Județean Cluj, unitatea medicală va achiziționa și patru aparate de dializă, menite să asigure procedura în perioada post-transplant. Institutul ar urma să fie dotat și cu o centrifugă pentru tuburi de 12 ml și cu o linie pentru testarea imunohematologică prin tehnica de aglutinare în coloană de gel. În planul de achiziții intră și e o pompă de vacuum pentru atoclav Belimed, fără de care acesta nu poate funcționa. Autoclavul de sterilizare este nefuncțional în momentul de față, ceea ce limitează derularea activităților chirurgicale. Nu în ultimul rând se vor înlocui saltelele și lenjeria de pat, saltelele existente fiind vechi, fără huse de protecție impermeabile, iar lenjeria de pat, uzată.

Înființat în urmă cu 18 ani, ICUTR Cluj, are un potențial de transplantare renală de aproximativ 150 de transplanturi pe an. Până în prezent, aici au fost efectuate peste 2.000 de transplanturi renale, iar pe listele de așteptare se află circa 2.500 de pacienți.

 


Adaugati un comentariu


 

*