Cine și de ce „trage clopotele” ICUTR Cluj?
Specialiștii ICUTR Cluj resping ideea transformării institutului în secție a spitalului județean, aceasta fiind una dintre variantele propuse de ministrul Florian Bodog cu ocazia vizitei efectuate la finele săptămânii trecute, în unitatea medicală.
Vizita ministrului Florian Bodog, care s-a deplasdat la Cluj pentru a discuta cu conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) în vederea gasirii unor soluții pentru salvarea unității de la colapsul financiar a fost urmată de o conferință de presă organizată ieri la sediul unității medicale, în cadrul căreia managerul interimar a anunțat că, atât conducerea cât și specialiștii institutului resping varianta propusă de ministru, referitoare la trecerea unității medicale în subordinea Spitalului Județean de Urgență din Cluj.
Managerul Silviu Moga a precizat că institutul trebuie salvat, fără însă a i se afecta autonomia, adăugând că trecerea unității în subordinea spitalului județean ar duce automat la pierderea statutului de institut și a personalității juridice. „Credem în intenţiile domnului ministru de a salva acest institut. Ştie şi despre posibilitatea ca institutul acesta să se dezvolte, având în vedere indicatorii de performanţă care, în acest an, s-au îmbunătăţit substanţial. Ştie şi de faptul că acest spital ar putea beneficia de o mai bună finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate, astfel încât să nu mai acumuleze datorii. S-au pus pe tapet şi alte soluţii – de reorganizare, de trecere în subordinea altor instituţii. Însă trebuie să atragem atenţia domnului ministru şi opiniei publice că dorinţa noastră este de a ne păstra autonomia. Orice altă soluţie – de trecere în subordinea altei unităţi – înseamnă pierderea autorităţii juridice, a identităţii” a declarat managerul interimar în cadrul conferinței.
La conferință a fost prezent și deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care a declarat că soluția propusă de Florian Bodog privind trecerea institutului în subordinea spitalului județean ar fi motivată de alte interese, urmarindu-se de fapt să se puna „batista pe țambal” în scandalul devalizării unității în timpul fostului manager, profesorul Mihai Luncan, care a redirecționat o parte din pacienți către clinica sa privată, unde erau realizate și platite operațiile, pentru ca aceștia să fie apoi trimiși la ICUTR doar pentru îngrijiri post-operatorii. „Vă amintesc că am făcut o sesizare la DIICOT acum câteva luni, prin care am atras atenţia că funcţionarii publici, care făceau parte din Corpul de control al ministrului Sănătăţii au fost cazați la un hotel de cinci stele din Cluj, cu sprijinul managerului Spitalului Judeţean, Petru Şuşcă. Este cât se poate de limpede că managerul Şuşcă, ministrul Bodog, care s-a întâlnit în mod repetat cu profesorul Lucan , în plină anchetă DIICOT, au dorit ca la această instituţie să se pună, cum se spune, batista pe ţambal şi, în mod cu totul nefiresc, această unitate să fie preluată ostil de către managerul Spitalului Judeţean şi să fie transformată în secţie”, a declarat acesta.
Totodată deputatul mai consideră că în spatele acestei manevre ar sta tot profesorul Mihai Luncan, care urmarește ca, odată realizat transferul institutului la spitalul județean, să „traga sfori” pentru ca fiul său să fie numit la conducerea noiisecții de urologie.
În replică, profesorul Mihai Lucan, citat de adevarul.ro, a declarat că sub nicio formă nu a încercat să saboteze institutul și chiar a încercat să-l salveze, cerând „de nenumărate ori miniştrilor Sănătăţii, inclusiv domnului ministru Bodog, susţinerea ICUTR în rezolvarea problemelor majore de finanţare şi organizare. Inclusiv în lunile ianuarie şi februarie I-am adresat memorii în care am solicitat modificarea normelor de realizare a programelor naţionale de sănătate care generează în ICUTR pierderi lunare de 140.000 lei, aprobarea unui proiect de reparaţii capitale şi modernizare în valoare de 8 milioane de euro şi acoperirea datoriilor acumulate de Institut de la nivelul Ministerului Sănătăţii. Este păcat ca un Institut Unic în România, cu premiere mondiale şi naţionale în domeniul urologiei şi transplantului să fie distrus prin neimplicarea Ministerului Sănătăţii şi a CNAS”.
Institutul clujean rămâne în continuare cu conturile blocate, până la achitarea datoriilor de aproximativ două milioane de lei, acumulate în mandatul fostului manager Lucan, care este suspectat că l-a adus în această situație după ce a încheiat un contract între unitatea medicală pe care o cunducea și propria sa clinică privată.
În cursul discuțiilor purtate la finele săptamânii trecute între actuala conducere a institutului și ministrul Sănătății s-a vorbit şi despre posibilitatea ca pentru achitarea arieratelor institutului să se emită o hotărâre de guvern, însă managerul Silviu Moga spune că nu ştie sigur dacă această soluţie va fi aplicată sau nu. Medicii de la ICUTR consideră însă că prin creşterea valorii ICM (ICM-ul unui spital arata care este complexitatea medicala a cazurilor tratate în acel spital şi cât de costisitoare sunt -n.r) va creşte valoarea contractului cu CAS Cluj cu până la 40%, mai exact cu 25% pentru anul 2018 şi cu încă 15% pentru anul 2019. În aceste condiții și printr-un management eficient, datoriile ar putea fi achitate pe parcursul a trei ani.
Dr. Moga a mai precizat a că i s-a cerut ca, până la momentul reînnoirii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin care ar putea fi crescută suma contractată de ICUTR pentru anul viitor, să demonstreze că institutul se poate susţine din punct de vedere financiar. În favoarea capacității echipei manageriale de a redresa institutul, acesta a menționat ca de la preuarea mandatului, actuala conducere a reușit deja să plătească 500.000 de lei din datoria acumulată începând în perioada 2013-2016 și sunt speranțe că se va reuși să reducerea acesteia și în urma unui apel făcut recent catre societatea civilă și mediul de afacri, care nu a rămas fără ecou în rândul opiniei publice și al celor care au potența financiară și voința de a ajuta institutul să revină pe linia de plutire.