Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, in pragul colapsului financiar

30 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Managerul interimar al unitatii medicale a facut un apel public pentru salvarea unitatii medicale, ale carei datorii sunt de aproape doua milioane de lei.

 

Dr. Silviu Moga

Singura unitate medicala care furnizeaza servicii de sanatate in domeniul transplantului renal pentru pacientii din zona de vest, nord-vest si centrala a tarii, este in pericol de a-si inchide portile. Dificultatile financiare cu care se confrunta Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj (ICUTR) s-au accentuat mult in ultima vreme, ajungandu-se in situatia in care unitatea medicala a intrat in procedura de executare silita, iar conturile ii pot fi blocate in orice moment. Datoriile au ajuns la aproximativ doua milioane de lei, motiv pentru care managerul interimar al unitatii medicale, Silviu Moga,  a decis sa faca un apel public adresat societatii civile si mediului de afaceri, pentru a redresa, pe cat posibil, aceasta situatie, in caz contrar existand pericolul ca spitalul sa nu mai poata functiona.

„Am lansat un apel pentru salvarea Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal care, desi in prezent se afla intr-o situatie de criza, este sustenabil financiar pe termen mediu si lung. Apelul este adresat societatii civile si mediului de afaceri, sa contribuie financiar cu sponsorizari pentru asigurarea continuitatii activitatii medicale si a ajuta institutul, care inregistreaza datorii de aproape doua milioane de lei. Suntem in curs de executare silita, avem o sentinta definitiva, iar blocarea tuturor conturilor, inclusiv din Trezorerie, se poate intampla oricand”, a declarat acesta, adaugand ca, in situatia in care se va ajunge la blocarea conturilor, intreaga activitate a spitalului va fi blocata, automat.

 

Medicul Silviu Moga spune ca datoriile spitalului au inceput sa se acumuleze din anii anteriori, iar criza s-a acutizat odata cu trecerea timpului, ajungandu-se la situatia actuala, in care institutul este in pragul colapsului. Raspunderea pentru aceasta situatie este pusa de acesta in seama managementului defectuos al predecesorilor sai si a unei decizii a fostei conduceri, care a impus o colaborare cu o clinica privata, printr-un contract pagubos pentru spital, „care a dus la scaderea serviciilor medicale, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ”. Este vorba de clinica privata a profesorului Mihai Luncan, nimeni altul decat fostul manager al institutului, cazul facand si obiectul unei anchete a DIICOT.

Tot in ultimii ani s-a inregistrat si o scadere semnificativa a transplanturilor renale realizate in cadrul institutului clujean, ajungandu-se e la 167 de transplanturi realizate in 2013, la doar 42 in 2017. „La inceputul acestui an s-a schimbat conducerea manageriala a institutului, noua conducere gasind institutia intr-o situatie financiara dezastruoasa, cu datorii mari, cu dosare de executare silita pe rolul instantelor de judecata, cu servicii medicale prestate in baza contractului cu CJAS Cluj necorespunzatoare, majoritatea acestora fiind in fapt ingrijiri ale pacientilor tratati in alta unitate sanitara. Ca urmare, principalii indicatori de performanta erau la valori mici, ceea ce a condus la o finantare insuficienta”, mai spune Silviu Moga.

 

Acesta arata ca unitatea medicala are datorii mari fata de doi creditori, iar in perioada 2013-2016 nu s-au facut niciun fel de demersuri pentru achitarea acestor datorii, motiv pentru care pe numele institutului exista doua dosare de executare silita.

Referindu-se la demersurile proprii pentru remedierea acestei situatii, actualul manager interimar sustine ca a considerat de la inceput achitarea arieratelor o prioritate, iar de le inceputul anului a reusit plata a peste o jumatate de milion de lei in contul acestora. Totodata, a impus incetarea colaborarii cu clinica privata, fapt ce a dus la cresterea numarului de servicii medicale prestate in relatie cu CJAS si la imbunatatirea indicatorilor de performanta. Desi, in aceste conditii, exista premizele unei mai bune finantari a activitatii medicale astfel incat institutul ar putea deveni sustenabil pe termen mediu si lung, ramane problema datoriilor de aproape doua milioane de lei, pe care conducerea spitalului spera sa le poata plati macar in parte, in urma apelului public facut catre cei care pot ajuta, prin sponsorizari.

In prezent, ICUTR, are un potential de transplantare renala de 100-150 de transplanturi anual, ceea ce situeaza institutul intre unitatile de elita din Europa. Anual, sunt luati in evidenta pe lista de asteptare aproximativ 400 de pacienti noi, iar de la inceputul anului 2017 pana in prezent au fost luati in evidenţa 209 de pacienti noi. De asemenea, anual sunt efectuate peste 3.000 de controale post-transplant, absolut necesare pentru asigurarea functiei grefei si implicit a supleerii functiei renale prin transplant. Potrivit dr. Moga, in primele noua luni din 2017 au fost efectuate 2.980 de controale post-transplant.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*