Un medic și o angajată de la registratura SJU Ilfov, reținuți pentru decontări ilegale

5 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Cei doi suspecți vor fi prezentați instanței în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă, pentru „fraudă informatică, delapidare și fals intelectual”.

 

O anchetă demarată în urmă cu două luni de polițiștii bucureșteni a scos la iveală o serie de infracțiuni puse în seama mai multor angajați de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ilfov, suspectați că au efectuat mai multe decontări fictive din fondurile asigurărilor de Sănătate, dar și că au efectuat întreruperi ilegale de sarcină.

Polițiștii s-au autosesizat în legătură cu aceste suspiciuni, iar timp de două luni au adunat probe în baza cărora au obținut un mandat de percheziție la sediul spitalului. În cursul zilei de ieri, o echipă mixtă formată din polițiști de la Capitală și procurori de la Pachetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 au descins la SJU Ilfov, unde au verificat secția de obstetrică-ginecologie și mai multe cabinbete medicale și au ridicat o serie de documente. Totodată, mai mulți angajați ai spitalului au fost duși la audieri.

Principala acuzație se referă la faptul că mai mulți angajați ai spitalului (inițial au fost vizate 7 persoane) care ar fi întocmit documente medicale fictive în baza cărora au obținut decontări ilegale din bugetul CNAS, iar banii astfel obținuți și i-ar fi însușit. Anchetatorii spun că aceștia întocmeau fișe de internare și alte documente medicale false pentru pacientele care se prezentau la spital în vederea unor întreruperi de sarcină. În plus, ar fi inventat diverse diagnostice prin intermediul cărora încheiau fişele de internare pe numele pacientelor, fără ca acestea să ştie. Astfel, suspecții ar fi delapidat, în scurt timp, sume importante de bani.

 

Acuzațiile aduse suspecților sunt fraudă informatică, delapidare și fals intelectual, iar în cursul zilei de ieri, suspecții au fost duși la sediul Poliției Capitalei, pentru audieri. Medicii şi asistentele ar fi efectuat mai multe întreruperi de sarcină, pentru care încasau de la paciente între 290 de lei şi 340 de lei, iar banii intrau direct în buzunarele lor, pentru că nu eliberau bon. Unul dintre medici, cercetat într-un alt dosar, ar fi făcut chiar un avort unei minore în vârstă de 16 ani, însărcinată în cinci luni – vârstă avansată a sarcinii, la care avortul este ilegal.

Audierile s-au întins pe parcursul mai multor ore, la finalul cărora anchetatorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui medic și a unei angajate de la registratura spitalului.

Cei doi urmează să fie prezentați instanței, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunilor de fraudă informatică, delapidare și fals intelectual.

Anchetatorii continuă cercetările pentru a stabili prejudiciul, dar și pentru a documenta întreaga activitate infracțională a tuturor angajaților suspectați că ar fi implicați.

 

Victor Costache

La aflarea informației referitoare la perchezițiile efectuate la SJU Ilfov, ministrul Sănătății a dispus Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să efectueze, imediat, o verificare amănunțită a decontărilor făcute către această unitate medicală, pentru a se depista toate neregulile, avertizând în același timp toate unitățile medicale că se va „gândi un plan de acțiune” prin care să se prevină astfel de situații.

Referindu-se la acest caz, ministrul Victor Costache a declarat că „este regretabil că astfel de practici încă se mai întâlnesc în sistemul medical din România. Ca ministru, sunt indignat și anunț toleranță zero fata de acest fenomen. Așteptăm ca procurorii să-și spună cuvântul, iar după aceea, noi, împreună cu noua echipă de la CNAS, vom acționa în consecință. Până atunci, vom gândi un plan de acțiune pentru a preveni astfel de situații”.

Noul manager al spitalului, Călin Mircea Laza, instalat în funcţie de numai trei luni, a transmis că nu ştie deocamdată dacă acuzaţiile sunt adevărate sau nu, aşa că a dispus o anchetă internă în urma căreia să poată lua măsuri.

Ultimul scandal răsunător în care a fost implicat Spitalul Judeţean Ilfov a avit loc la începutul acestui an, când poliţiştii au descoperit acolo un medic fals, fără drept de practică.

 


Adaugati un comentariu


 

*