Noi suspiciuni privind „vânzarea” datelor victimelor accidentelor de circulație

5 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Pacienții răniți în urma unor astfel de evenimente sunt abordați tot mai des de către persoane dubioase, care le propun sprijin juridic în vederea obținerii de despăgubiri uriașe

 

În urmă cu câțiva ani, mai mulți angajați de la SMURD și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au fost anchetați, după ce s-a dovedit că încasau comisioane de la firmele de pompe funebre, în schimbul furnizării datelor persoanelor decedate în urma unor evenimente la care salvatorii erau solicitați să intervină. Din rețea făceau parte 26 de persoane, printre care se numărau și polițiști de la Circulație, care furnizau date reprezentanților a două firme de pompe funebre, uneori, familiile victimelor fiind contactate de aceștia înainte ca decesul să fie declarat oficial sau chiar în timp ce încă se efectuau manevre de resuscitare.

În 2017, un alt medic clujean de la Ambulanță a fost prins în flagrant după ce a primit mită de le un administrator al unei firme de pompe funebre, în schimbul unor astfel de informați, în cauză fiind cercetați și alți angajați din cadrul aceluiași serviciu.

Se pare că astfel de practici se încă se întreprind și în cazul persoanelor care au supraviețuit unor accidente rutiere, iar în ultima vreme, victimele sau familiile acestora sunt abordate de avocați sau persoane cu o calitate dubioasă, care le propun reprezentare juridică pentru obținerea unor despăgubiri importante.

 

Situația a fost semnalată de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), în condițiile în care mulți dintre acești indivizi se recomandă ca fiind reprezentanți ai acestei organizații. În primul rând, AVAC precizează că nu desfăşoară activităţi de căutare şi abordare a victimelor accidentelor de circulaţie, neavând membri şi colaboratori care să facă acest tip de activitate şi nici nu încurajează astfel de manifestări.

Pe de altă parte, reprezentanții asociației trag un semnal de alarmă în privința acestor practici, suspectând că respectivii indivizi „colaborează” cu polițiștii, cu angajații de la Ambulanță și SMURD sau cu cei de la secțiile de Urgențe, care ajung la locul accidentului și dețin date despre identitatea victimelor și spitalele unde sunt internate.

Mulți dintre pacienți au fost abordați direct în spital, la scurt timp după producerea accidentului căruia i-au căzut victime, fiind vorba fie de avocați, fie de persoane cu o calitate dubioasă. „Dacă refacem traseul unei victime, de la momentul producerii accidentului şi până la momentul la care este abordată de aceşti indivizi, constatăm că persoanele care iau act de eveniment şi deţin informaţii cu privire la victimă şi la unitatea spitalicească unde este internată, sunt funcţionari publici şi lucrează în cadrul unităţilor de Ambulanţă/SMURD, poliţie şi urgenţe medicale. Este limpede că de aici sunt transmise informaţiile precise, punctuale, către persoanele despre care am amintit” a precizat Cătălin Codescu, președintele AVAC.

 

Catalin Codescu

Acesta lansează un semnal de alarmă atât pentru autorități, în privința acestor practici, cât și pentru pacienți, care pot fi cu ușurință înșelați de acești pretinși specialiști în despăgubiri. Președintele AVAC spune că un contract ce urmează a fi încheiat între victimă şi pretinsul specialist trebuie să fie unul de reprezentare juridică şi nu alt tip de contract, iar clauzele trebuie să fie, în mare, cele agreate de Uniunea Națională a Barourilor din România și să respecte regulamentul de protecția datelor personale.

Trebuie ştiut totodată că valoarea daunelor morale solicitate nu poate fi apreciată pe genunchi, la o primă întâlnire sau discuţie, întrucât aceasta nu se stabileşte în baza unor criterii prestabilite, ci în baza unor principii de drept, a legislaţiei şi jurisprudenţei, a actelor medicale ce apar cel puţin în perioada scursă în primul an de la data accidentului. Cine promite obţinerea unor despăgubiri cu sume aberante, de milioane de euro, sau pretinde că este în măsură să stabilească pe loc şi să garanteze o anumită suma este, din punctul nostru de vedere, un infractor”, a mai declarat Cătălin Codescu.

Acesta a reamintit și faptul că victimele care nu poartă vina exclusivă pentru producerea accidentului au dreptul la despăgubire, care le este garantat prin lege.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*