Salvatorii corupti de la SMURD si Ambulanta, tradati de lacomia cioclilor care ii plateau

17 decembrie 2013 | 2 comentarii |

De multe ori, cei de la pompe funebre luau legatura cu rudele victimelor, inainte ca decesul sa fie declarat oficial sau in timp ce pacientilor li se faceau inca manevre de resuscitare. In urma audierilor, sase dintre cei acuzati au fost arestati, iar alti cinci au primit interdictie de a parasi tara.

 

smurd-politia-ambulantaAmanunte grotesti ies la iveala cu ocazia anchetei in care mai multi angajati de la SMURD si Ambulanta sunt cercetati pentru ca primeau bani de la firme de pompe funebre pentru a le furniza date despre persoanele decedate sau aflate in stare extrem de grava ca urmare a unor accidente sau a unor probleme severe de sanatate.

Conform unor surse din randul anchetatorilor si declaratiilor facute de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii,  Raed Arafat, se ajunsese la situatii in care reprezentantii firmelor de pompe funebre sunau la  rudelor victimelor inainte ca acestea sa afle ca au un deces in familie, sau isi prezentau oferta de servicii chiar in timp ce echipele de salvatori aplicau inca manevrele de resuscitare. Tocmai lacomia acestor ciocli si graba lor de a face profit de pe seama tragediilor si a suferintei oamenilor a dat de banuit si i-a pus pe anchetatori pe urmele retelei, in urma sesizarilor facute de Ministerul Sanatatii.

 

pompe funebreReamintim ca este vorba de o retea de 26 de persoane din care faceau parte lucratori de la SMURD, Ambulanta si politisti rutieri, care interveneau la evenimente petrecute pe raza municipiului Bucuresti si in localitatile limitrofe, carora li se adauga administratorii catorva firme de pompe funebre. Ori de cate ori erau solicitati sa intervina la accidente rutiere sau alte evenimente soldate cu morti sau raniti foarte grav, cei de la SMURD, Ambulanta sau politistii rutieri puneau mana pe telefon si ii instiintau pe cei de la pompe funebre, furnizandu-le acestora datele cu caracter personal ale victimelor sau date de contact ale aprtinatorilor. Acestia se mobilizau la randul lor, iar dricurile ajungeau uneori la locul tragediilor inainte de sosirea echipelor de interventie, sau cioclii se prezentau la familiile victimelor, inainte ca oamenii sa fie instiintati pe cale oficiala despre tragedie. Fara pic de scrupule, isi prezentau oferta de servicii oamenilor indoliati, reusind de multe ori sa ii convinga sa apeleze la firmele lor pentru ceremoniile funerare si inmormantare. Pentru fiecare contract incheiat multumita ponturilor primite de la „sursele” lor din interiorul sistemului de interventie la situatii de urgenta, cei de la pompe funebre le plateau politistilor, celor de la Ambulanta sau de la SMURD sume cuprinse intre 500 si 800 de lei.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Primele semnale despre existensta acestei retele au inceput sa apara in luna aprilie, secretarul de stat Raed Arafat precizand ca atunci au inceput sa se primeasca semnale atat din interiorul sistemului cat si de la rudele unor dintre victime. In momentul in care dai telefon la 112 şi la doua-trei minute vine cineva si iti ofera serviciile unei firme de pompe funebre, desi o echipa este la tine acasa si resusciteaza un pacient in stop cardiac, e normal ca incepi sa iti pui niste semne de intrebare. Era un lucru penibil”, explica Raed Arafat, precizand ca semnale similare au fost primite si din parte pompierilor, paramedicilor, si asistentilor care participau la interventii si constatau ca de diecare data, la fata locului apareau si dricurile de la pompe funebre. „E important ca sesizarile au venit de la cadre medicale pentru ca putem stopa acest fenomen care risca sa ia amploare. Acum, cred eu ca cei care vor fi abordati de reprezentantii unor firme de pompe funebre nu vor da curs solicitarilor, stiind ca este un lucru extrem de grav si ca risca sa se aleaga şi cu intocmirea unui dosar penal. Prin urmare, vrem sa atragem atentia angajatilor ca astfel de afaceri facute pe spatele familiilor şi a sentimentelor lor trebuie sistate imediat”, a mai precizat Arafat.

 

mascatiLa inceputul saptamanii, cei 26 de suspecti care alcatuiau reteaua au fost ridicati, in urma unor descinderi, si dusi la audieri, iar la finalul acestora, 11 au fost retinuti. Printre cei retinuti se numara 5 lucratori de la SMURD si Ambulanta, ceilalti fiind politisti si administratori ai firmelor de pompe funebre. Politistii, impreuna cu cei de la SMURD si Ambulanta sunt cercetati pentru luare de mita, primire de foloase necuvenite si folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, in timp ce cioclii de la pompe funebre sunt acuzati de dare de mita. In cursul zilei de azi cei 11 suspecti au fost prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile

Pe langa rigorile legii, acestia vor suporta si sanctiuni administrative, ce ar putea merge pana la desfacerea sontractului de munca. „Eu sunt convins ca vor fi luate masuri impotriva lor si in ceea ce priveste partea administrativa pentru ca impactul asupra sistemului a fost mare. Au pus sistemul de urgenta intr-o situatie foarte dificila in fata populatiei. Practic, sistemul trebuie sa se delimiteze de astfel de actiuni si prima masura pe care a luat-o Ministerul Sanatatii a fost faptul ca a solicitat ancheta in acest caz. Ministerul nu avea parghiile legale necesare pentru a verifica si pentru a depista care sunt persoanele din spatele unei asemenea afaceri. Nu tinea de competenţa noastra. In cazul de fata, doar organele de specialitate puteau sa arate cine sunt vinovatii”, a mai precizat Raed Arafat, referitor la acest aspect.

In urma cu cateva minute, sase dintre cei 11  retinuti au primit mandate de arestare, iar alti cinci au primit interdictia de a parasi tara. Audierile continua, precum si cercetarile in vederea descoperirii intregii retele.Comentarii (2)

  1. Ioan Flenchea spune:

    Urat din partea lor… Mai lipsea sa auzim ca medici de pe salvare ajutau la decesul oamenilor pentru a anunta ciocli…(il chemau pe doctor Pamanteanu)

  2. Rodica Corneci spune:

    De necrezut!… Ce inima pot avea astfel de oameni???

Adaugati un comentariu


 

*