Conflictul mocnit dintre Ambulanta si SMURD iese la suprafata

Recent, medicul Cristian Grasu, presedintele Societatii de Salvare din Romania, s-a plans intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii ca, desi au o dotare mai slaba si un numar de personal mai redus, serviciile de Ambulanta indeplinesc mult mai multe misiuni decat cei de la SMURD.

 

Dr. Cristian Grasu

Dr. Cristian Grasu

Inca de la infiintarea unitatilor SMURD in cadrul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din fiecare judet, angajatii serviciilor judetene de Ambulanta nu au vazut cu ochi buni acest demers, existand la inceput zvonul ca se urmareste desfiintarea acestor servicii si inlocuirea lor cu SMURD-ul. Chiar daca ulterior s-a dovedit ca lucrurile nu vor sta asa, cei de la SMURD continua sa nu fie vazuti cu ochi buni de cei de la Ambulanta, chiar daca in aparenta, cele doua structuri pare ca au o buna colaborare si se completeaza reciproc. Nici reunirea celor doua dispecerate ale Ambulantei si ISU intr-unul singur integrat, pentru o mai buna coordonare a actiunilor, nu a schimbat prea mult situatia, salariatii de la Ambulanta avand in continuare un dinte impotriva celor de la SMURD.

Conflictul mocneste de mai mult timp, insa zilele trecute a iesit la iveala in mod public, ca urmare a unei scrisori deschise pe care medicul Cristian Grasu, presedintele Societatii de Salvare din Romania i-a adresat-o ministrului Patriciu Achimas Cadariu, acuzand inechitatile dintre cele doua servicii si faptul ca cei de la SMURD sunt favorizati, avand tehnica mai buna si oameni mai multi pentru misiuni mai putine, in timp ce Ambulanta detine tehnica invechita, personal mai putin, dar preia cele mai multe si mai dificile misuni medicale.

 

spitalulasteaptaacreditarea-1354725073Medicul Cristian Grasu precizeaza, in scrisoarea deschisa mentionata, ca in cursul anului trecut, cei 11.000 de angajati din toata tara ai Serviciului de Ambulanta au participat la 3,7 milioane de interventii, in timp ce cei 28.000 de pompieri au participat doar la 900.000 de interventii. Nemultumirea medicului de la Ambulanta este data de faptul ca bugetul alocat pompierilor este aproape dublu fata de cel alocat Ambulantei, iar dotarile celor de la SMURD sunt net superioare fata de cele de la Ambulanta.

Pe scurt, semnatatul scrisorii deschise precizeaza ca Ambulanta, cu oameni mai putini, tehnica mai proasta si un buget la jumatate fata de cel al SMURD, a indeplinit de trei ori mai multe misiuni in decursul unui an. In consecinta, Ambulanta cere fonduri mai mari si dotari mai performante pentru acest serviciu.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

La scurt timp dupa  ce scrisoarea deschisa a ajuns in spatiul public, un prim raspuns a venit din partea secretarului de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook cateva precizari referitoare la afirmatiile facute de medicul Cristian Grasu. Sustine ca acesta a facut respectivele comparantii intr-o maniera simplista, fiind similare „cu o comparatie intre cosurile de mere si cele de pere, neavand nicio semnificatie stiintifica sau economica, pentru ca natura misiunilor si activitatilor difera”. Acesta a explicat ca exista o diferenta intre modul in care se realizeaza raportarea numarului interventiilor efectuate de catre cele doua institutii, la Ambulanta raportarea facandu-se pentru fiecare echipaj ca o interventie, iar la pompieri,  facandu-se ca o singura misiune chiar daca au participat mai multe echipaje. „Pompierii intervin la misiuni foarte diferite si mult mai complexe si riscante decat cele de prim ajutor si asistenta medicala de urgenta. Durata interventiei la un incendiu pana la finalizarea si inchiderea interventiei poate fi de ore, uneori chiar zile daca vorbim de inundatii sau incendii de padure. Bugetul pompierilor a crescut semnificativ anul trecut datorita absorbtiei unei sume importante din fondurile europene pentru dotarea acestora. Ce nu intelege autorul scrisorii este faptul ca dotarea pompierilor este mult mai complexa si mai variata decat cea a serviciilor de Ambulanta prin natura interventiilor. Tentativele de a porni anumite categorii de personal impotriva altor categorii nu fac decat sa distruga ceea ce am construit impreuna.  Cu siguranta, Departamentul pentru Situatii de Urgenta in cooperare cu Ministerul Sanatatii, va continua activitatea de dezvoltare a sistemului de urgenta ca unul integrat, fara a fi favorizate unele componente comparativ cu altele”, a precizat Raed Arafat.

 

Ambulante-si-Personal-SMURDIn aceeasi postare, secretarul de stat mai spune ca bugetul serviciilor de Ambulanta a crescut continuu in ultimii ani, anul acesta beneficiind de o noua majorare. „Daca ne uitam la evolutia serviciilor de ambulanta din 2007, de cand am inceput dezvoltarea reala a sistemului de urgenta pe plan national, si pana in acest an, nu pot observa o subminare, ci o evolutie favorabila si buna a serviciilor de Ambulanta. Bugetul serviciilor de Ambulanta a crescut continuu in ultimii ani, iar crearea Departamentului pentru Situatii de Urgenta a fost urmata si de cea mai mare crestere din bugetul acestora din ultimii ani. Alocarea bugetara pentru anul 2015 fata de cea a anului 2014 a inregistrat o majorare de 10,4 la suta comparativ cu o crestere de doar 6,3 la suta in cazul UPU, bugetul acestora asigurand si partea medicala a SMURD. In anul 2016, bugetul serviciilor de Ambulanta beneficiaza din nou de o crestere de aproximativ 12 la suta comparativ cu cresterea UPU de 18 la suta, care a trebuit sa acopere si preluarea la finantarea din bugetul de stat, incepand cu acest an, a 10 noi compartimente de primiri urgente. Cresterea neta intre 2014 si 2016 a bugetelor alocate sectorului medical de urgenta este, in mod clar in favoarea, serviciilor de Ambulanra, al caror buget este si ca valoare mai mare decat cel al unitatilor de primiri urgente respectiv SMURD. Pentru anul 2016, bugetul unitatilor de primiri urgenta, inclusiv cheltuieli legate de activitatea medicala SMURD este de 626.084.000 lei comparativ cu 874.971.000 lei acordati finantarii serviciilor de Ambulanta. Numarul persoanelor incadrate in UPU este de aproximativ 6.500, comparativ cu serviciile de Ambulanta care au, la randul lor, un numar de 11.000 de angajati” a mai scris Raed Arafat.

 


Categorii: Actual, Ambulanta, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*