Salvatori de vieti, traficanti de suferinta

16 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Procurorii ancheteaza mai multi angajati de la SMURD si de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov care incasau comisioane de pe urma pacientilor decedati, transmitand firmelor de pompe funebre informatii despre acestia si datele de contact ale apartinatorilor. 

 

ambulante-si-smurd-accidentBeneficiind de un bogat capital de imagine si incredere in randul populatiei, intrucat principala lor misiune de zi cu zi este aceea de a salva vieti, cativa angajati din cadrul SMURD Bucuresti si Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si-au incalcat juramantul facut in momentul in care si-au asumat aceasta misiune, profitand de pe urma pacientilor pe care nu ii mai puteau salva si de pe urma suferintei rudelor acestora. Pentru ei, pierderea unui pacient incepuse sa reprezinte o sursa suplimentara de castig, de pe urma fiecarui deces incasandu-si cota parte de la firmele de pompe funebre carora le transmiteau informatii despre victime si datele de contact ale apartinatorilor, pentru ca acestea sa ii contacteze si sa isi ofere serviciile. Ajunsesera, astfel, un fel de intermediari de inmormantari, incasand comision de fiecare data cand firmele de pompe funebre carora le transmiteau datele cu caracter personal ale victimelor reuseau sa incheie contract cu rudele acestora.

 

Ambulante-si-Personal-SMURDFaceau parte dintr-o adevarata retea, ce numara 26 de perosoane, printre care se mai aflau si politisti de la Serviciul Circulatie si angajati ai doua firme de pompe funebre din Bucuresti, carora acestia le transmiteau informatiile cu privire la persoanele decedate. Solicitati sa intervina in cazul accidentelor de circulatie sau al altor situatii de urgenta, politistii si lucratorii de la SMURD si Ambulanta erau printre primii care aflau daca respectivele evenimente s-au soldat cu decese. Cei din urma aveau chiar un ascendent, fiind la curent si cu soarta pacientilor raniti grav, care supravietuiau in ambulante pana ajungeau la spital, insa pierdeau in cele din urma lupta cu viata. De regula, cand se intamplau astfel de tragedii, ii anuntau pe angajatii celor doua firme de pompe funebre cu care lucrau si, astfel, se intampla ca uneori acestia sa ajunga la locul evenimentului inaintea echipelor de interventie. Avand acces la datele cu caracter personal ale victimelor decedate, dar si ale rudelor acestora, lucratorii de la SMURD si cei de la Ambulanta furnizau aceste informatii celor de la pompe funebre, astfel incat acestia sa ia legatura cu apartinatorii si sa isi ofere serviciile pentru inmormantare. Apoi, ori de cate ori un contract era incheiat pe baza informatiilor oferite de ei, politistii sau lucratorii de la SMURD si Ambulanta, primeau o suma de bani.

 

mascatiInca nu s-a stabilit de cat timp se derula aceasta afacere si nici care este valoarea totala a sumelor incasate, ancheta fiind inca in desfasurare, insa de la o vreme lucrurile incepusera sa devina tot mai evidente.

Cei care au dat de firul afacerii au fost oficialii din Ministerul Sanatatii, care au sesizat Parchetul, cand au constatat ca ceva nu era in regula la Serviciul de Ambulanta. In urma anchetei demarate, procurorii, politistii si ofiterii anticoruptie, cu sprijinul SRI si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au identificat 26 de persoane care faceau parte din reteau implicata in aceasta afacere, fiind vorba de angajati de la SMURD, Ambulanta, politisti rutieri si administratori ai firmelor de pompe funebre.

In aceasta dimineata, 12 procurori si peste 150 de politisti si lucratori de la Directia Generala Anticoruptie au efectuat 17 perchezitii si i-au ridicat pentru audieri pe toti cei 26 de suspecti, in urma cu putin timp, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti transmitand ca impotriva acestora a fost inceputa urmarirea penala.

Angajatii SMURD si cei de la Ambulanta sunt cercetati penal pentru luare de mita, primire de foloase necuvenite si folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, fiind vorba de date cu caracter personal ale decedatilor si apartinatorilor acestora. Pentru aceleasi fapte sunt cercetati si politistii implicati, in timp ce reprezentantii firmelor de pompe funebre sunt cercetati pentru dare de mita.

 

pompe funebreDesi suna cinic, moartea aduce profituri mari celor care se ocupa cu pompele funebre, motiv pentru care si batalia in acest sector este una indarjita, ajungandu-se la situatii de genul celei anchetate de procurorii bucuresteni. Afaceri profitabile in acest domeniu au inflorit in ultima vreme in vecinaatatea unitatilor sanitare, in unele cazuri magazine de pompe funebre fiind amenajate chiar in spatii apartinand respectivelor unitati, administratori, actionari sau implicati in afacere fiind chiar angajati ai spitalelor, care ar fi trebuit in primul rand sa se preocupe de sanatatea pacientilor, nicidecum de inmormantarea acestora.

Dincolo de disconfortul psihic pe care il provoaca pacientilor si rudelor acestora sicriele, crucile si coroanele expuse la cativa metri de portile spitalelor, consideram ca nu ar fi rau ca autoritatile in drept sa desfasoare o serie de controale la respectivele magazine de pompe funebre si la societatile care le administreaza, pentru a verifica legalitatea functionarii acestora in imediata apropiere a spitalelor si eventualele legaturi care ar putea exista intre conducerile sau personalul respectivelor unitati sanitare si firmele care comercializeaza sicrie la intrare.Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Sincer,nu-mi vine sa cred ca semeni de-ai nostri sunt capabili de astfel de monstruozitati! SA FIE PEDEPSITI, DUPA FAPTE!

Adaugati un comentariu


 

*