Heliport pentru copiii transportați de urgență la spitalul Marie Curie
Inițiativa, apărută în urmă cu mai mulți ani, va fi pusă în practică anul acesta, cu sprijinul unei asociații umanitare și al unei companii.
În toamna acestui an va fi demarată o investiție pe care medicii de la spitalul de copii Marie Curie din Capitală și-o doreau de mai mult timp. Primul heliport de care va dispune un spital pentru copii din România va fi construit aici, pe una dintre clădirile în care funcționează spitalul.
Astfel, elicopterele SMURD care aduc pacienți aflați în stare gravă vor putea ateriza direct la spital și se va câștiga timp prețios, nu va mai fi nevoie ca pacienții să fie preluați de o ambulanță de la locul de aterizare și apoi transportați la unitatea medicală prin traficul aglomerat din București.
Medicii spun că astfel se pierde timp prețios, care în multe cazuri poate fi vital pentru pacienți, mai ales că este vorba de cazuri grave în care trebuie să se intervină cât mai repede cu putință.
„Orice spital de urgenţă, toate spitalele judeţene de urgenţă ar trebui să aibă un heliport sau un helipunct unde să aterizeze elicopterul, altfel timpul câştigat cu elicopterul îl pierdem prin transferul bolnavului de la punctul de aterizare la spital”, spune dr. Raed Arafat, secretar de Stat în MAI, șeful DSU.
Mai puțin de zece unități medicale din România dispun de un astfel de loc unde pot ateriza elicopterele SMURD, cu pacienții pentru care fiecare secundă contează.
Șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuţi, medicul Cătălin Cîrstoveanu s-a numărat de la început printre susținătorii acestei inițiative, însă punerea acesteia în practică a fost întârziată, în principal din cauza lipsei fondurilor necesare.
Un pas decisiv în această direcție a fost făcut în această săptămână. Reprezentanții spitalului împreună cu cei ai asociației Inima Copiilor și ai companiei MOL România au anunțat că, cel mai probabil în toamnă, vor fi demarate lucrările pentru construcția heliportului care va deservi unitatea medicală. Acest lucru va fi posibil datorită implicării membrilor asociației Inima Copiilor și sprijinului financiar de 425.000 de euro care va fi oferit de MOL România.
„În majoritatea cazurilor, pacienţii noștri au nevoie de o intervenţie de urgenţă, iar timpul necesar pentru a-i transporta cu ambulanţa de la locul aterizării elicopterului până la spital este prea lung, astfel că, uneori, salvarea lor nu mai este posibilă. Am avut decese în secţie, în UPU – copilul a fost în stare gravă, drumul lung şi nu am putut să-l mai resuscităm. Timpul înseamnă uneori viață. Heliportul este extrem de important și va deservi întregul spital”, a spus medicul Cătălin Cîrstoveanu, la conferința de presă în cadrul căreia a fost anunțată lansarea proiectului.
La rândul său, managerul unității medicale, Daniel Buzatu, a precizat că investiția nu constă doar în construcția heliportului, caz în care lucrurile ar fi fost mai simple. Pentru a suporta sarcina de greutate suplimentară va fi nevoie și de consolidarea integrală a clădirii pe care va fi construit heliportul.
„Heliportul va fi construit pe corpul C al spitalului și este nevoie sută la sută de consolidare pentru heliport. Se va face în acelaşi timp și consolidarea, iar în acest sens lucrează experţi care vor da soluţia cea mai eficientă. Oricum, spitalul trebuie consolidat pentru că are risc seismic grad trei” a declarat managerul Daniel Buzatu.
Dacă lucrările vor fi demarate în toamnă, așa cum se preconizează, investiția se va finaliza în decurs de doi ani, astfel că heliportul va putea deveni operațional începând cu anul 2021.
Spitalul „Marie Curie” este o donaţie a statului polonez pentru copiii din România și a fost construit de firma Budimex în anul 1984. Instituţia oferă asistenţă medicală de specialitate pentru copii, asigurând servicii de urgenţă, curative şi profilactice.
Lucrările la construcția heliportului, care va fi amplasat pe acoperișul spitalului, vor începe în toamna anului 2019, iar investiția va fi de 425.000 euro.
„Suntem onorați că MOL România este parte a acestui proiect. Am fost impresionați de sensibilitatea și profunzimea inițiativelor Asociației și ne-am bucurat când am aflat că putem fi din nou împreună într-un proiect a cărui necesitate era evidentă. MOL România își dorește să susțină acele proiecte care răspund nevoilor reale ale comunității și ne bucurăm foarte mult că, după finalizarea acestui proiect, pacienții aflați în stare gravă și care necesită intervenții de urgență vor avea o șansă în plus la viață și la recuperare”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Manager MOL Romania, care a subliniat contribuția companiei și la realizarea unor proiecte anterioare ale Asociației Inima Copiilor în favoarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie”, în cadrul programului de responsabilitate socială Sănătatea Copiilor.
(Sursă foto: Inima Copiilor)