Două vieți salvate „la limită” de o echipă multidisciplinară de la SUUB

18 februarie 2020 | 0 comentarii |

O pacientă însărcinată, diagnosticată cu disecție de aortă, a fost adusă de urgență de la Craiova, iar medicii din Capitală au reușit să o salveze pe ea și pe pruncul pe care-l purta în pântece.

 

Medicii Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) s-au confruntat cu un caz extrem de dificil, având misiunea de a salva viața unei paciente care ajunsese la spital cu disecție de aortă, dar și viața copilului pe care aceasta urma să-l nască. Din fericire, deznodământul a fost unul fericit, femeia supraviețuind operației de cezariană la care a fost supusă și a fost stabilizată, urmând a suferi o altă intervenție, la nivelul inimii, după perioada de alăptare.

Pacienta, aflată în a 37-a săptămână de sarcină, era cunoscută cu antecedente cardiace și fusese internată inițial la spitalul județean din Craiova. Aici i s-a stabilit diagnosticul de disecție de aortă de tip A, cu prognostic rezervat, întrucât șansele de deces pot fi foarte mari într-un astfel de caz, dacă nu se intervine imediat.

SUUB era singurul spital unde pacienta și copilul puteau primi îngrijirile necesare, însă drumul cu ambulanța de la Craiova la București ar fi necesitat prea mult timp, ceea ce ar fi diminuat considerabil șansele de supraviețuire atât pentru pacientă, cât și pentru copilul pe care urma să îl nască.

Prin urmare s-a solicitat un elicopter SMURD, care a preluat-o pe femeie de la Craiova și a transportat-o la SUUB.

 

După aterizarea elicopterului pe heliportul spitalului, pacienta a fost preluată de o echipă multidisciplinară, formată din medici cardiologi, echipa de chirurgie cardiovasculară, medici de pe secția ATI, medici de obstetrică-ginecologie și medici neonatologi, cazul fiind unul extrem de complex.

Aceasta a fost dusă direct în Blocul Operator Central, iar după primele investigați efectuate, medicii au decis că pot interveni pentru aducerea pe lume a copilului și salvarea mamei. Nașterea a avut loc prin intervenție chirurgicală cezariană, iar copilul este un băiețel perfect sănătos, cu o adaptare post-natală favorabilă. A fost preluat de medicii neonatologi, în timp ce restul echipei medicale s-a concentrat apoi asupra mamei. Aceasta a fost supusă unor noi investigații, în urma cărora s-a stabilit că avea un anevrism de aortă ascendentă și stenoză valvulară. Acest diagnostic necesită o nouă intervenție chirurgicală, însă operația nu putea fi efectuată imediat, dat fiind faptul că pacienta abia trecuse printr-o cezariană, iar copilul adus pe lume avea nevoie să fie alăptat.

 

Dr. Adriana Nica

Prin urmare, a fost internată în secția ATI a spitalului, fiind stabilizată hemodinamic și respirator, iar intervenția chirurgicală la nivelul inimii a fost amânată până la finalul perioadei de alăptare, perioadă în care pacienta va fi menținută permanent sub observația medicilor.

Referindu-se la acest caz, managerul SUUB, dr. Adriana Nica, a declarat că „se dovedește încă o dată că abordarea multidisciplinară în astfel de cazuri este vitală pentru pacienții noștri. De data aceasta, medicii au salvat două vieți, grație faptului că heliportul Spitalului Universitar de Urgență București deservește nevoia rapidă de intervenție în cazurile aflate la granița dintre viață și moarte. În cazul diagnosticului pus inițial acestei paciente, Spitalul Universitar de Urgență București era singurul spital care putea oferi tratament complet și complex atât pentru mamă cât și pentru nou născut. Ne bucurăm că mama și bebelușul sunt acum în stare bună”.

Iată că se dovedește încă o dată, că medicii români sunt capabili de adevărate minuni, chiar și atunci când lucrează sub presiune, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală…

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*